25 inspirerende zakelijke leiders

Industries: Management

Een bedrijf runnen is niet eenvoudig en bovendien niet voor iedereen weggelegd. Het vermogen om uitdagingen te overwinnen en van fouten te leren is vaak wat een inspirerende leider onderscheidt van een doorsnee baas en wat succesvolle bedrijven onderscheidt van bedrijven die het uiteindelijk niet redden. Bovendien staat de functietitel CEO (Chief Executive Officer) voor veel meer dan alleen ‘de baas’ zijn. Het staat voor een duidelijke visie, missie, doorzettingsvermogen en weten wat je sterke en zwakke punten zijn.

En ondanks wat de meesten denken hoef je niet elke les zelf te leren en elke ervaring aan den lijve te ondervinden. Om met succes door de bedrijfswereld te kunnen navigeren is het ook van belang om eens goed te kijken naar hoe succesvolle leiders dingen aanpakken. Hoe gaan ze bijvoorbeeld om met hun klanten, werknemers en investeerders? Om je daarbij te helpen hebben we een lijst samengesteld met 25 van de meest inspirerende zakelijke leiders van de moderne wereld en de belangrijkste kernpunten uit hun illustere carrières.

Elon Musk – een man met een missie en het lef om het onmogelijke te bereiken

Als hij niet druk in de weer is op de productielijn bij Tesla, probeert hij persoonlijk problemen op te lossen en zijn bedrijf “vanuit de frontlinie” te leiden. Elon Musk verstoort in meerdere sectoren de status-quo. Hij inspireert zijn werknemers om groot te dromen, hard te werken en out of the box te denken. Door zijn Tesla in de ruimte te lanceren liet hij zijn team zien hoe je de grenzen van het conventionele denken niet alleen opzoekt maar ook openbreekt. Hij wil mensen graag inspireren om te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en over te schakelen op duurzame alternatieven als zonne-energie. Hij is zich bewust van de effecten van automatisering en is een fervent voorstander van het implementeren van een universeel basisinkomen ter compensatie van de dreigende banenverliezen.

Een citaat van Elon Musk op een witte achtergrond

Dankzij zijn gedurfde ideeën en passie, inspireert hij bij zijn werknemers een gevoel van doelgerichtheid en bestaan zijn teams uit enthousiaste mensen die voortdurend willen innoveren en verandering niet uit de weg gaan. “Je functieomschrijving maakt je een manager, maar je werknemers maken je een leider. Op welk niveau bij SpaceX je ook manager of leidinggevende bent, weet dat je team er niet is om jou van dienst te zijn. Jij bent er om je team van dienst te zijn en hen te helpen zo goed mogelijk werk te leveren voor het bedrijf. En dat geldt vooral voor mij”, zegt Musk. Door de daad bij het woord te voegen is hij voor iedereen een lichtend voorbeeld.

Jeff Bezos – de man die een paar jaar in de toekomst werkt

Het tempo van innovatie bij de e-commercegigant Amazon kun je misschien het best omschrijven met de favoriete stelregel van CEO Jeff Bezos: ‘Bij Amazon is het altijd Dag 1′ – oftewel: alles isEen citaat van Jeff Bezos op een witte achtergrond mogelijk en Amazon staat op het punt om de wereld over te nemen. Het is dus geen wonder dat uit een recente peiling bleek dat Bezos op het gebied van innoveren en bedrijfsgroei beschouwd wordt als de meest vakkundige tech-CEO. Hij concentreert zich op langetermijngroei in plaats van op de kortetermijnproblemen van Wall Street. Hij zegt “Ik werk twee of drie jaar in de toekomst en de meeste van mijn leiderschapsteams hebben dezelfde werkprocessen”. Bezos zorgt ervoor dat het team dat hij leidt dezelfde toekomstvisie heeft en dezelfde toekomstgerichte mentaliteit ontwikkelt die Amazon’s groei mogelijk heeft gemaakt. Even belangrijk is het feit dat Bezos een klantgerichte bedrijfsfilosofie nastreeft. Nieuwe producten op Amazon worden niet gelanceerd als reactie op wat concurrenten doen maar als antwoord op de consumentenvraag.

Richard Branson – een man die houdt van nieuwe ideeën en van zijn werknemers

Richard Branson, de man achter de Virgin Group – een conglomeraat van meer dan 60 bedrijven – heeft een leiderschapsstijl ontwikkeld die zich eerst richt op de behoeften van de werknemers en daarna pas op de wensen van de klanten en de aandeelhouders. De logica van deze aanpak is: “Als je voor je werknemers zorgt, zorgen je werknemers voor je klanten en  deze zorgen weer voor je aandeelhouders”, zegt Branson. Dit zorgt voor gemotiveerde medewerkers en managers die Branson’s visie kunnen uitvoeren en bovendien een bijdrage kunnen leveren met hun eigen ideeën. En Branson’s liefde voor gewaagde ideeën komt duidelijk naar voren in zijn favoriete slogans, zoals “Screw it, let’s do it”, evenals in het feit dat hij falen niet per se als iets verkeerds ziet, maar eerder als de basis voor succes. De enorme diverse groep bedrijven die hij leidt hebben één ding gemeen: een focus op ervaringen waar klanten van kunnen genieten, waar ze zich mee kunnen vereenzelvigen of waar ze naar kunnen streven”.

Jack Ma – de voormalige docent die bedrijven creëert die hun oprichters overleven

Jack Ma, de executive chairman van de Chinese e-commercegigant Alibaba, zegt zijn succes te danken aan zijn onderwijsachtergrond. Tijdens zijn werk als docent leerde hij hoe je talent moet Een citaat van Jack Ma op een witte achtergrond ontwikkelen en deze lessen bleken cruciaal. “Ik ben jarenlang bezig geweest mensen te vinden die slimmer zijn dan ikzelf. En wanneer ik deze gevonden heb is het mijn taak om ervoor te zorgen dat deze slimme mensen met elkaar kunnen samenwerken”, zegt hij. Deze bedrijfsfilosofie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat zijn vertrek uit het bedrijf soepel verliep. Ma heeft verschillende jaren geïnvesteerd om Alibaba’s huidige CEO, Daniel Zhang, voor te bereiden op het overnemen van de functie van voorzitter van de raad van bestuur – wat op 10 september 2019 gaat gebeuren. Ook schreef Ma aan de aandeelhouders dat het bedrijf dat hij heeft opgericht “is gebouwd op systemen van organisatorische uitmuntendheid” en niet afhankelijk is van één enkele leider. “Het gaat er in het leven niet om hoeveel we hebben bereikt, maar in hoeverre we ons door de moeilijke tijden en fouten hebben weten te slepen. Als je succesvol wilt zijn, zijn andermans fouten de beste leerschool – niet andermans succesverhalen”, benadrukt Ma.

Dara Khosrowshahi – een man met een waardering voor diversiteit verantwoordelijk leidinggeven

De Iraans-Amerikaanse Dara Khosrowshahi was de leider die Uber nodig had nadat een reeks schandalen leidden tot het vertrek van de  voormalige CEO, Travis Kalanick. Khosrowshahi is diplomatiek en daadkrachtig. Hij staat bekend om het creëren van bedrijven met een grote mate van diversiteit. Bij de online reisdienst Expedia zorgde hij voor positieve ontwikkelingen op het gebied van gendergelijkheid in het personeelsbestand. Bij Uber begon hij met het introduceren van een reeks waarden waarin diversiteit en ideeën een hogere waardering krijgen dan hiërarchie. “Uber is altijd een bedrijf geweest dat verandering omarmt en in de toekomst zullen we onze bedrijfscultuur op dezelfde manier benaderen”, schreef Khosrowshahi toen hij ‘de nieuwe culturele normen’ van Uber publiceerde. Khosrowshahi schrikt er niet voor terug om zijn standpunten met betrekking tot sociale kwesties publiekelijk te verdedigen. Hij bekritiseerde bijvoorbeeld Donald Trump’s ban op migranten uit moslimlanden en sprak zich ook uit tegen het zero tolerance-beleid waardoor kinderen van hun ouders worden gescheiden. Hij is bovendien van mening dat techleiders verantwoordelijkheid moeten nemen voor wat er gebeurt op de platforms die ze creëren. Uber heeft het goede voorbeeld gegeven door een systeem te ontwikkelen voor het opsporen van incidenten van seksuele intimidatie en -geweldpleging “die voortvloeien uit Uber-ritten”. Het bedrijf heeft als gevolg van klachten over seksuele intimidatie inmiddels meer dan 20 werknemers ontslagen. Bovendien heeft Khosrowshahi ervoor gezorgd dat er meer vrouwen aangenomen worden en dat het bedrijf naast taxidiensten in de VS nu onder andere ook deelfietsen aanbiedt en maaltijden bezorgt.

Reed Hastings – een leider die zelf nauwelijks beslissingen neemt

Het produceren van de populaire politieke dramaserie House of Cards kost Netflix ongeveer $60 miljoen per seizoen. Toch keurde Reed Hastings, de CEO van de populaire streamingdienst, de serie binnen 30 minuten goed. De snelheid waarmee dingen op Netflix worden gedaan, is grotendeels te danken aan werknemers die een hoge mate van autonomie hebben bij het maken van nieuwe producten. Hastings bemoeit zich er maar af en toe mee. Hij geeft toe dat er soms een heel kwartaal voorbijgaat zonder dat hij beslissingen neemt, omdat hij werknemers de leiding laat nemen. “We vragen mensen om te doen wat volgens hen het beste is voor het bedrijf. Andere richtlijnen geven we hen niet”, vertelt Hastings. Tot dusver heeft zijn vertrouwen in zijn werknemers zijn vruchten afgeworpen. Netflix heeft inmiddels een waarde van ongeveer $150 miljard, scoort hoog op het gebied van werknemertevredenheid en is goed gepositioneerd om zijn status als een van de belangrijkste entertainmentplatforms ter wereld te behouden.

Reshma Saujani – de vrouw die vindt dat de genderkloof in de techwereld dicht moet

Voormalig advocate en nu activiste Reshma Saujani heeft als missie om korte metten te maken met de genderkloof in de techwereld en meer meisjes te leren computerprogrammeren. HaarEen citaat van Reshma Saujani op een witte achtergrond non-profit organisatie Girls Who Code is hier een cruciaal onderdeel van en helpt ongeveer 90.000 meisjes om programmeertalen te leren. Saujani legt uit dat er verandering moet komen in het traditionele beeld van een programmeur: “een jongen met een hoodie in een kelder”. Ze vindt dat meisjes moeten leren om dapper te handelen en niet bang moeten zijn om te falen. “Veertig procent van de vrouwen is de primaire kostwinner voor hun gezin. Vrouwen die geen technische baan hebben, komen ook niet in de middenklasse”, vertelt ze. En het ziet ernaar uit dat haar inspanningen vruchten afwerpen. Meisjes die de Girls Who Code-training hebben gedaan kiezen namelijk 15 keer vaker voor een major in IT-gerelateerde opleidingen. Dit is van cruciaal belang om andere meisjes te inspireren dezelfde of soortgelijke carrièrekeuzes te maken.

Eric S. Yuan – de meest sympathieke baas van 2018

Volgens vacaturewebsite Glassdoor is Eric S. Yuan, de oprichter en CEO van Zoom Video Communications, de beste CEO in de VS om voor te werken. Het bedrijf van Yuan ontwikkelde een cloudgebaseerde oplossing voor videoconferenties en communicatie voor bedrijven. Voordat Yuan zijn eigen bedrijf oprichtte, werkte hij voor het WebEx videoconferentieplatform, waar hij veel tijd doorbracht met klanten die niet tevreden waren over bestaande videoconferentie-mogelijkheden. Yuan besloot toen dat het tijd was om efficiëntere en betrouwbaardere technologie te ontwikkelen – en dat was het begin van Zoom. Tegenwoordig heeft het bedrijf meer dan 1.000 werknemers in dienst en wordt de waarde ervan geschat op $1 miljard. Maar voor Yuan is succes niet synoniem aan veel geld verdienen of beroemd worden. Hij legt uit dat gelukkig zijn met en gepassioneerd zijn over je werk het belangrijkst is. Yuan gelooft dat bedrijven pas succesvol zijn wanneer ze zich gemakkelijk weten aan te passen aan voortdurende veranderingen en klanten de focus hebben.

Doug McMillon – de man die Walmart transformeert door een nieuwe cultuur te ontwikkelen

De CEO van Walmart, Doug McMillon, heeft de taak de cultuur en het businessmodel van de 50-jaar oude retailgigant te transformeren. Om dat voor elkaar te krijgen moet hij de werkhouding van Walmartmanagers veranderen. Dit doet hij door hen te laten experimenteren met (en te laten falen bij) het implementeren van nieuwe en gewaagde ideeën. “We gaan retail en ons bedrijf opnieuw onder de loep nemen. Om dat te doen moeten we risico’s nemen, een flink aantal dingen proberen en leren van onze fouten. Dat soort gedrag zit in ons DNA en we worden ons steeds meer bewust van die cultuur”, vertelt McMillon. Hij financiert ook belangrijke technologische initiatieven om het bedrijf te digitaliseren en concurrentievoordeel te behalen in een door technologie aangedreven markt. Hij wil bovendien de groei in de e-commercesector stimuleren met als doel de dienstverlening persoonlijker te maken en same-day-deliveries te realiseren. Het managen van deze veranderingen is een complexe aangelegenheid. McMillon zegt dat managers 80 procent van de problemen wellicht kunnen oplossen, maar dat ze ook moeten “luisteren zodat ze de resterende 20 procent ook kunnen ontdekken”. Om een ​​talentpijplijn te ontwikkelen en de groei daarvan op lange termijn te garanderen, subsidieert Walmart de kosten van opleidingen in bedrijfs- en supply chain management voor zijn werknemers.

Evan Spiegel – de Snapchat-miljardair die bijna elk voorstel afwijst

Evan Spiegel, medeoprichter van Snap Inc. en maker van het populaire social mediaplatform Snapchat, transformeerde zijn bescheiden studentenproject in een miljardenbedrijf. Het geheim van zijn succes ligt, zoals Spiegel gelooft, in zijn ’99 procentregel’. Hij vertelt dat hij zijn bedrijf heeft laten groeien door 99 procent van de suggesties en voorstellen af te wijzen. Deze zelfde regel hanteerde hij duidelijk ook in 2013, toen Facebook $3 miljard bood voor Snapchat. Spiegel wees het aanbod af en vandaag wordt de waarde van zijn bedrijf geschat op maar liefst $20 miljard. Google was ook geïnteresseerd in Snapchat, maar deze techgigant gaf hij hetzelfde antwoord. Ook de manier waarop Spiegel zijn zakelijke bijeenkomsten leidt is heel anders dan anderen dat doen. In plaats van gebruik te maken van conferentieruimten geeft deze 28-jarige ondernemer de voorkeur aan buiten lopend vergaderen bij zijn kantoor in Los Angeles. Bovendien heeft hij personeelsvergaderingen afgeschaft. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat werknemers pas over nieuwe Snapchatfuncties horen als deze in de media bekendgemaakt worden.

Mårten Mickos – leider van de cybersecurity-sector

Mårten Mickos is de CEO van HackerOne, een van de grootste white-hat hackingplatforms ter wereld. Voordat hij bij HackerOne kwam, was Mickos de CEO van het Zweedse softwarebedrijf Een citaat van Mårten Mickos op een witte achtergrond MySQL AB. Volgens Mickos hebben “vertrouwen, vasthoudendheid en leiderschap” hem als leider helpen evolueren. Hoe vreemd het ook klinkt, ontslagen worden van zijn vorige banen heeft volgens Mickos wonderen gedaan voor zijn zelfvertrouwen. “De belangrijkste les die ik heb geleerd toen ik werd ontslagen als CEO is dat de ‘perfecte score’ niet bestaat als het gaat om leiderschap. Je kunt altijd meer leren en groeien”, zegt hij. HackerOne werd in 2012 gelanceerd en is ontwikkeld om bedrijven met white-hat hackers te verbinden. Deze krijgen een vergoeding voor het ontdekken van kwetsbaarheden in cybersecuritysystemen en om bedrijven te helpen deze ‘gaten’ te dichten zodat criminelen er geen misbruik van kunnen maken. Toen Mickos in 2015 bij het bedrijf kwam, bestond de community van HackerOne uit 16.000 hackers, maar nu heeft het meer dan 250.000 white-hat hackers in dienst, een aantal dat voortdurend groeit. Mickos wordt tegenwoordig beschouwd als “een van de meest gerespecteerde grootheden van de Open Source-wereld”.

Jeff Weiner – de man die weet wat het betekent om een ​​empathische leider te zijn

Empathie is wat goede van minder goede leiders van elkaar onderscheidt. Volgens Jeff Weiner, de CEO van LinkedIn, kan empathie niet alleen je carrière veranderen, maar ook je hele leven. Weiner, door Glassdoor verkozen als een van de beste CEO’s van 2018, wordt geïnspireerd door de filosofie van Dalai Lama en probeert deze in de dagelijkse bedrijfsvoering te implementeren. Hij gelooft dat “compassievol leiden niet alleen een betere manier is om een ​​team op te bouwen, het is ook een betere manier om een ​​bedrijf op te bouwen”. Bovendien is het doel van empathisch leiderschap om actie te ondernemen en je werknemers te helpen zich beter te voelen. Iets anders dat Weiner zo’n goede leider maakt, is dat hij ondanks zijn hectische schema elke dag 90 minuten van zijn tijd besteedt aan coaching en spontane gesprekken met collega’s. Dit is een goede manier om creativiteit en productiviteit te verbeteren en 14.000 werknemers te managen, meent Weiner.

Sam Altman –  hoofd van ’s werelds meest prestigieuze startup accelerator

Sam Altman begon zijn ondernemerschap in 2005, toen hij nog maar 19 jaar oud was. In 2014 werd Altman de voorzitter van de startup accelerator Y Combinator. De afgelopen jaren Een citaat van Sam Altman op een witte achtergrond investeerde het bedrijf geld in meer dan 1.400 startups en bedrijven als Reddit, Airbnb en Dropbox. Altman richtte samen met Elon Musk bovendien het KI-onderzoeksbedrijf OpenAI op. Een succesvol leider worden gebeurde overigens niet van de een op andere dag. Om te kunnen groeien, vindt hij, moet je contact maken met mensen die verschillende soorten ervaring en expertise hebben. In een interview gepubliceerd in The High Growth Handbook, vertelt Altman dat hij in het begin van zijn CEO-dagen elke maand een diner organiseerde met de bestuursleden van het bedrijf. Hierdoor deed hij waardevolle ervaringen op en leerde hij een goede CEO te zijn.

Brian Chesky – de man die de hospitalitybranche op z’n kop zette

Brian Chesky, een voormalig industrial designstudent, had geen eerdere zakelijke ervaring toen hij ging samenwerken met Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk en Airbnb lanceerde, de verhuursite voor privé-accommodaties die nu naar schatting $31 miljard waard is. Chesky heeft een groot succes gemaakt van zijn bedrijf en volgens statistieken groeide de omzet van Airbnb tussen 2016 en 2017 met 50 procent. Het idee voor Airbnb ontstond nadat Chesky en zijn toenmalige kamergenoot Gebbia besloten hun kamer te verhuren aan drie gasten, zodat ze wat geld konden verdienen. Nu, tien jaar later, wordt de verhuursite in 190 landen gebruikt en heeft het de hospitalitybranche volledig getransformeerd. Chesky werd door de voormalige Amerikaanse president Barack Obama benoemd tot Ambassador of Global Entrepreneurship en werd door Time Magazine bovendien genoemd als een van de meest invloedrijke personen ter wereld. In tegenstelling tot andere leiders die zelden hun fouten toegeven, is Chesky er altijd vrij open over geweest. Toen Airbnb voor het eerst werd geïntroduceerd, wilde Chesky geen accommodatie-foto’s op de Airbnb site. Nu weet hij dat het (ver)huren van accommodatie zonder foto’s nogal absurd is.

Danae Ringelmann – de vrouw die fondsenwerving naar een hoger niveau tilde

Een goed idee is niet voldoende als je niet over de middelen beschikt om het te realiseren. Dit inspireerde Danae Ringelmann om haar krachten te bundelen met Eric Schell en Slava Rubin en Een citaat van Danae Ringelmann op een witte achtergrond het populaire crowdfundingplatform Indiegogo te starten. Het idee was om iedereen met een creatief idee de mogelijkheid te bieden om fondsen te werven. Indiegogo werd in 2008 gelanceerd, wat voor de meeste startups een moeilijke tijd was. Het duurde een paar jaar voordat de site uitgroeide tot het stabiele en veilige crowdfundingplatform dat het nu is. Inmiddels heeft Indiegogo in 223 landen al meer dan 300.000 campagnes georganiseerd. Een groot deel van het succes van het crowdfundingplatform kan worden toegeschreven aan Ringelman’s krachtige en duidelijke missie. Als je een krachtig doel hebt trek je ook creatieve en doelgerichte mensen aan die hun best zullen doen om je missie te vervullen, meent Ringelman. Niet geheel onbelangrijk is bovendien dat je een team hebt met verschillende ervaringen, achtergronden en ideeën. Zo’n team heeft meer kans om verschillende manieren te vinden voor het oplossen van een ​​specifiek probleem.

Ilya Sutskever – de koploper in de KI-revolutie

Ilya Sutskever is altijd gefascineerd geweest door computers, maar hij wist heel weinig over kunstmatige intelligentie. Tijdens zijn studententijd aan de Universiteit van Toronto ontmoette hij professor Geoffrey Hinton, een pionier in deep learning-onderzoek. Met de begeleiding van Hinton creëerde Sutskever de neurale netwerkarchitectuur AlexNet. In 2013 werd Sutskever als research-scientist bij Google Brain ingehuurd. Hoewel hij het leuk vond om aan machine learning-projecten te werken, besloot hij zich in 2015 bij het door Elon Musk opgerichte OpenAI aan te sluiten. Zijn huidige missie als onderzoeksdirecteur bij OpenAI is om de wereld met behulp van KI te verbeteren. Sutskever kent alle ins en outs van kunstmatige intelligentie en de manier waarop hij over KI vertelt maakt dat zelfs gewone mensen het concept van deze technologie begrijpen. Dankzij zijn passie en expertise op dit gebied, leidt hij nu een getalenteerde groep KI-ingenieurs die de grenzen van wat mogelijk is verleggen. Hij wordt bovendien niet gemotiveerd door winstbejag maar door de hoop dat kunstmatige intelligentie onze samenleving ten goede zal komen en een positieve impact zal hebben. Dit maakt Sutskever tot een inspirerende leider die bovendien gewaardeerd wordt door techreuzen als Elon Musk en Sam Altman, beide groot voorstander van zijn werk.

Mark Zuckerberg – de man die vanaf dag 1 een gepassioneerde CEO was

Mark Zuckerberg heeft Facebook getransformeerd van een kleine startup tot een bedrijf met meer dan 20.000 werknemers en met zijn netto vermogen van $56 miljard is Zuckerberg de vijfde rijkste persoon ter wereld. Hoe werd hij zo’n succesvolle leider? Zuckerberg is van mening dat succesvol worden onmogelijk is als je geen passie hebt voor wat je doet – en dat is alvast één ding waar het hem zeker niet aan ontbreekt. Op zijn twaalfde richtte hij al ‘ZuckNet’ op, een soort netwerk waarmee de computer bij hem thuis kon communiceren met die op de tandartspraktijk van zijn vader. Een paar jaar later ontwikkelde hij een muzieksoftware-oplossing vergelijkbaar met het huidige Pandora en Amazon Music. In tegenstelling tot andere CEO’s die via teams met hun personeel communiceren, heeft Zuckerberg een andere aanpak. Hij loopt nonchalant door het kantoor, praat met zijn werknemers en luistert naar hun suggesties en ideeën omdat hij van mening is dat dit de creativiteit bevordert. Hij geeft zijn werknemers de vrijheid om dingen op hun eigen manier te doen, zelfs als hij het misschien niet altijd met hen eens is.

John Collison: het succes van een bedrijf zegt minder over de CEO dan over de werknemers

John Collison was pas 27 toen hij de jongste self-made miljardair ter wereld werd. De Harvard dropout begon samen met zijn broer Patrick zijn eerste bedrijf, Automatic, dat back-endtechnologie verkocht aan eBay. De broers verkochten het bedrijf in 2008 en maakten daarmee $5 miljoen. In navolging van John’s doel om de digitale betaalindustrie te veranderen, richtten de broers in 2010 het bedrijf Stripe op. Dankzij de financiering van Elon Musk werd Stripe al snel een van de grootste bedrijven gespecialiseerd in mobiele betalingen. Stripe is inmiddels $19 miljard waard en heeft duizenden klanten in meer dan 20 landen. Volgens Collison zou dit succes zonder zijn hardwerkende werknemers nooit mogelijk zijn geweest. Collison, die door Business Insider beschouwd wordt als een van de rijzende sterren in de techindustrie, zegt dat het creëren van een succesvol bedrijf niet alleen vraagt om intelligentie en geluk, maar ook om hard werk.

Kevin Johnson – de CEO die verantwoording neemt voor de fouten van zijn werknemers

Elke CEO wil hogere winst en zijn of haar bedrijf groot maken, maar het loopt niet altijd zoals gepland. Dit is precies wat er gebeurde met Kevin Johnson. Toen Johnson in 2017 CEO van Starbucks werd, had hij grote plannen voor het bedrijf. Maar het jaar erna kreeg hij te maken met een incident in een Starbucksfiliaal in Philadelphia waar twee mannen met een donkere huidskleur – die geen enkel strafbaar feit hadden gepleegd – etnisch werden geprofileerd en vervolgens gearresteerd. Personeelsleden hadden de politie gebeld omdat de mannen al een tijd aan een tafel zaten en niets bestelden omdat zij op een vriend zaten te wachten. Om de misstand recht te zetten bood Johnson in een uitgebreide persverklaring zijn excuses aan voor het vermeende racisme dat leidde tot de arrestatie van de twee bezoekers. Hij nam niet alleen verantwoording voor de situatie, maar ging ook naar Philadelphia om de mannen persoonlijk zijn excuses aan te bieden. Bovendien besloot hij om 8.000 winkels van Starbucks een dag lang te sluiten om 175.000 werknemers te trainen in het herkennen en vermijden van raciale en andere vooroordelen. De training werd speciaal voor het bedrijf samengesteld, in samenwerking met experts en activisten. De training wordt vanaf nu bovendien standaard gegeven aan nieuwe werknemers. Deze stap is het bewijs van Johnson’s inzet en betrokkenheid om Starbucks-winkels “voor iedereen vriendelijk en gastvrij ” te maken.

Logan Green – de bescheiden introvert met enorme ambities

Als je dacht dat de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld allemaal extrovert en charismatisch zijn heb je het mis. Hoewel veel leiders die karakteristieken inderdaad bezitten, zijn er ook genoeg introverte leiders die liever niet in de schijnwerpers staan. Logan Green, de mede-oprichter van Lyft, is daar een goed voorbeeld van. Zijn ride-sharing-imperium is inmiddels miljarden waard en Green is zelf goed voor $300 miljoen – maar hij carpoolt wel naar zijn werk. Zijn liefde voor transport gaat terug naar zijn jeugd. Het viel hem in zijn jonge jaren al op dat er in de meeste auto’s maar één persoon zit, iets dat hij toen al niet efficiënt vond. Tijdens zijn studentenjaren begon Green zich in andere vervoersmiddelen te verdiepen, zoals fietsen en carpoolen, maar het idee voor Lyft kwam pas toen hij op vakantie was in Zimbabwe. Tijdens deze reis besefte hij hoe moeilijk en duur het was om door de stad te reizen. Green gelooft dat passie een van de belangrijkste factoren is voor het starten van een bedrijf. Als je gepassioneerd bent, vind je altijd wel een manier om door te gaan, zelfs als het even niet goed gaat, aldus Green.

Tristan Harris – een sterke voorstander van technische ethiek

Technologie heeft ons leven vereenvoudigd, maar volgens voormalig Google design-ethicus Tristan Harris lijkt het erop dat we er langzaam maar zeker verslaafd aan raken. Statistieken tonen bijvoorbeeld aan dat we onze mobieltjes gemiddeld 150 keer per dag checken en op het werk besteden we ongeveer een derde van de dag aan e-mails. Harris, die door Rolling Stone Magazine werd uitgeroepen tot een van de ’25 mensen die de wereld vormgeven in 2017′, richtte een non-profitorganisatie op onder de naam Time Well Spent. De organisatie heeft als doel technische bedrijven aan te moedigen producten volgens ethische ontwerpnormen te ontwikkelen. Harris richtte bovendien het Center for Humane Technology op, een coalitie van technologen die samenwerken met Common Sense Media om op scholen en universiteiten campagnes te voeren over de gevaren van tech-verslaving. Gewoon nee zeggen tegen tech is niet eenvoudig. Een werknemer die bijvoorbeeld een uur lang niet reageert op e-mails kan namelijk belangrijke carrièrekansen mislopen. En een tiener die besluit Snapchat niet meer te gebruiken loopt het risico de belangrijkste communicatiemethode met vrienden kwijt te raken. Harris is dan ook van mening dat bedrijven hun bestaande technologie moeten herontwerpen en dat er meer wetten moeten komen met betrekking tot consumentenbescherming.

Craig Menear – de loyale en klantgerichte CEO

Craig Menear, door Forbes gekozen als ‘Retailer of the Year’, heeft altijd in de detailhandel gewerkt. Voordat hij in 2014 CEO van Home Depot werd, werkte hij 16 jaar lang in andere functies binnen het bedrijf. Home Depot is $101 miljard waard en het succes is gebaseerd op de filosofie dat klanten te allen tijde voorzien moeten worden van deskundig advies en uitstekende service. Menear is erg trots op zijn werknemers en is van mening dat zolang zijn winkelmedewerkers content zijn, de klanten dat ook zijn. Het bedrijf heeft 400.000 mensen in dienst en zorgt regelmatig voor personeelstraining zodat de werknemers optimale klantenservice kunnen bieden en klanten kunnen helpen de juiste beslissingen te nemen. Menear heeft innovatie bovendien hoog in het vaandel staan. Home Depot genereert bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van de verkopen online, maar het bedrijf wil meer klanten naar zijn fysieke winkels trekken door digitale en fysieke ervaringen met elkaar te combineren. Zo kunnen klanten artikelen online bestellen en deze in de fysieke winkel ophalen, waar ze met het goed getrainde personeel in contact komen. Dit contact kan vervolgens leiden tot hogere verkoopcijfers en frequenter (online) winkelbezoek. Dankzij deze nieuwe benadering gingen de verkoopcijfers in 2018 met 28 procent omhoog.

Een foto van Craig Menear, de CEO van The Home Depot, met een oranje schort met de tekst “'I put customers first”
Craig Menear, de CEO van The Home Depot

Adam Neumann – de man die de moderne werkplek transformeerde

De in Israël geboren ondernemer Adam Neumann is de oprichter van WeWork, een bedrijf dat startups en freelancers voorziet van flexibele en deelwerkplekken. Voordat Neumann zijn miljardenbedrijf oprichtte, verkocht hij babykleding en kon hij geen fatsoenlijke lunch betalen. Gedurende deze tijd was hij geobsedeerd met geld verdienen. Pas toen hij zijn manier van denken veranderde en zich concentreerde op zijn innerlijke geluk en tevredenheid, begon een en ander zich op een positievere manier te ontwikkelen. In 2010 richtte Neumann samen met zijn vriend Miguel McKelvey WeWork op. Het bedrijf heeft nu meer dan 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte op 253 locaties, waarvan Londen en New York de grootste markten zijn. Het bedrijf wordt volgens CB Insights beschouwd als de op drie na waardevolste ‘eenhoorn-startup’ en wil de moderne werkplek transformeren in een creatievere ruimte. Neumann is van mening dat mensen met de juiste ideeën in de juiste omgeving wonderen kunnen verrichten. Bovendien wil hij ervoor zorgen dat zijn werknemers zich ook kunnen ontspannen en genieten. Om deze reden organiseert het bedrijf vaak evenementen en feesten voor zijn personeel. Zo vlogen 2000 WeWork-medewerkers in 2017 naar het Verenigd Koninkrijk voor een feest in East Sussex.

Daniel Ek – de leider met ‘nul charisma’

Ook Daniel Ek is niet bijzonder charismatisch. Hij is zelf van mening dat je niet echt een speciaal type persoonlijkheid nodig hebt om succesvol te worden en geeft toe dat hij zelf nul charisma heeft. Wel heeft hij als CEO van ’s werelds grootste muziekstreamingplatform Spotify inmiddels een persoonlijk vermogen van $400 miljoen. Ek beschrijft zichzelf als een introvert die vaak moeite heeft om zijn humeur onder controle te houden, maar hij is vastbesloten om daar verandering in te brengen. Ek schetst een scenario: stel dat een CEO een slechte dag heeft en een werknemer tegenkomt die al jaren voor het bedrijf werkt maar de baas nog nooit ontmoet heeft. Je kunt je voorstellen dat zo’n ontmoeting met een humeurige CEO niet bepaald een positieve indruk wekt. Zo wil Ek niet zijn. Hij gelooft dat je leiderschapsvaardigheden kunt leren en dat echte leiders worden gemaakt – niet geboren. Wat Ek onderscheidt van andere CEO’s is dat hij zelden interviews geeft. Hij is van mening dat zijn bedrijf draait om collaboratief werk, niet om één persoon.

Brian Armstrong – de man die een cryptovaluta-imperium bouwde

Brian Armstrong, CEO van de in de VS gevestigde cryptovaluta-startup Coinbase, beschouwde het internet altijd als een hulpmiddel om de wereld opnieuw vorm te geven. Hij realiseerde zich echter dat anderen, zoals Steve Jobs van Apple en Andy Grove van Intel, hem voor waren en al met de internetrevolutie begonnen waren. Dus begon Armstrong zijn eigen revolutie. Toen hij in 2009 een artikel las over Bitcoin raakte hij gefascineerd door “het idee van een financieel systeem dat de invloed van tussenpersonen en politici zou kunnen minimaliseren”. In die tijd werkte hij als software-engineer voor Airbnb, maar in 2012 stopte hij met zijn baan en startte hij Coinbase, een platform waar klanten cryptovaluta kunnen kopen en opslaan. Coinbase heeft inmiddels 25 miljoen klantrekeningen en is uitgegroeid tot een respectabel bedrijf en serieuze concurrent van traditionele financiële bedrijven. Maar Armstrong is vastbesloten om het bedrijf nog groter te maken. De leiderschapsstijl die hij zich eigen heeft gemaakt is volledig gebaseerd op samenwerking en hij moedigt zijn werknemers voortdurend aan om hun meningen en ideeën met hem te delen.

Een foto van Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, met een wit T-shirt en een zwart jasje.
Brian Armstrong, de CEO van Coinbase

De kwaliteiten van grote zakelijke leiders

Sommige lessen in het bedrijfsleven zijn universeel en de beste manier om deze te leren is door het werk en de mindset van goede, succesvolle leiders en ondernemers zorgvuldig te analyseren. Ze zijn echter allemaal uniek in de manier waarop ze hun bedrijven managen en de wereld veranderen. Van Elon Musk die zelf het hardst meewerkt en het goede voorbeeld geeft tot het digitale talent van Ilya Sutskever – elke soort en generatie leider heeft een hele eigen manier om een succes te maken van zijn of haar bedrijf. We hebben deze lijst samengesteld om je te motiveren en waardevolle inzichten te bieden die je ook in je eigen bedrijf kunt toepassen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!