Toekomstgerichte leiders moeten digitaal vloeiend zijn

Industries: Werk
  • Zakelijke leiders moeten digitaal vloeiend zijn
  • Wees de eerste die nieuwe software en gadgets uitprobeert
  • Toekomstgerichte leiders weten wat er nodig is voor succes in deze datagestuurde wereld
  • Communicatieplatforms helpen je bedrijf ‘connected’ te blijven
  • Maak slim gebruik van social media
  • Word een digitale leider van de toekomst

Digitale transformatie wordt een steeds essentiëler onderdeel van bedrijven. Het helpt je relevant te blijven en aan kop te lopen in de race om dominantie in een wereld die steeds verder digitaliseert. Volgens het laatste Meticulous Research-rapport zal de waarde van de digitale transformatiemarkt tegen 2025 naar verwachting $3.294 miljard bedragen, met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van maar liefst 22,7 procent. De marktuitbreiding wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de bredere acceptatie van 5G, tech-innovaties en het toenemende aantal bedrijven dat geavanceerde technologie gebruikt om hun bedrijf te automatiseren. Natuurlijk verwacht niemand dat leidinggevenden experts zijn in codering, maar als je je bewust bent van de waarde van de allernieuwste technologie zal je dat absoluut concurrentievoordeel opleveren.

Zakelijke leiders moeten digitaal vloeiend zijn

Waakzaamheid is een van de belangrijkste elementen om te slagen in deze snel veranderende zakenwereld. Dit houdt in dat je je bewust bent van de technologische impact op bedrijfsprocessen en in staat bent om te herkennen welke technologie het meest voordelig is voor bepaalde afdelingen en de organisatie als geheel.

De CEO van State Farm, een grote groep verzekeringsmaatschappijen met vestigingen in de Verenigde Staten, benadrukt dat “de leiders van morgen ‘vloeiend moeten zijn in technologie’ zodat ze kunnen anticiperen op kansen en bedreigingen, een hype kunnen onderscheiden van een serieuze trend, en transformatieve kansen kunnen omarmen”. Gelukkig bieden online bronnen, zoals podcasts en technologieblogs, veel waardevolle informatie over de modernste technologieën en hun voor- en nadelen, zodat je de juiste beslissing kunt nemen over welke het beste bij je huidige en toekomstige zakelijke behoeften past. Als leider van een bedrijf kun je ook veel leren van je technisch onderlegde werknemers. Om te kunnen overleven is het belangrijk om een ​​ruimdenkende, toekomstgerichte leider te zijn die bereid is om meer te leren over manieren om de groei van het bedrijf te verzekeren. Daarnaast is het van belang om werknemers te laten weten hoe waardevol ze zijn.

Wees de eerste die nieuwe software en gadgets uitprobeert

Topbedrijven gebruiken de nieuwste technologie zodra deze op de markt komt en jouw IT-specialisten weten waarschijnlijk heel goed hoe ze deze technologieën moeten gebruiken. Sterker nog, de kans is groot dat hun kennis ervan superieur is aan die van jou – wat natuurlijk de reden is waarom je ze hebt aangenomen. Dit betekent echter niet dat je niet hoeft te weten wat er gaande is in de wereld van de technologie. Integendeel, je moet juist de eerste zijn die de mogelijkheden van nieuwe software en de coolste nieuwe gadgets kent voordat je deze implementeert. Denk bijvoorbeeld aan website-onderhoud. Als je niet zeker weet hoe je zelf het basisonderhoud van de website moet uitvoeren, vraag je IT-teamleider dan om je te coachen. Naarmate je meer vertrouwd raakt met de verschillende tools en hoe ze werken, zul je gaan zien welke de efficiëntie van je website kunnen verbeteren en ervoor kunnen zorgen dat deze beter functioneert.

Toekomstgerichte leiders weten wat er nodig is voor succes in deze datagestuurde wereld

In deze datagestuurde wereld is het benutten van informatietechnologie een must. Big data heeft de manier waarop we strategieën ontwikkelen en onze plannen uitvoeren volledig veranderd. Maar liefst 30 procent van de institutionele beleggers zegt dat data en analytics hun belangrijkste concurrentievoordeel zijn. Subbiah Subramanian, wereldwijd hoofd van het data-as-a-service-aanbod van State Street Global Exchange, DataGX (SM), onderstreept de kracht van data in het bedrijfsleven. “Het investeringsklimaat van vandaag vereist een overweldigende hoeveelheid data. En aangezien de grenzen tussen front-, middle- en backoffice steeds verder vervagen, is slimmer datamanagement voor effectieve prestaties en het herkennen van groeikansen absoluut essentieel”. En daarvoor hoef je zeker geen expert in data-analyse te zijn. Wel is het belangrijk om vertrouwd te raken met het proces van data verzamelen en analyseren – de waardevolle inzichten die dit genereert kunnen je helpen met het nemen van de veiligste en meest efficiënte beslissingen voor je onderneming.

Communicatieplatforms helpen je bedrijf ‘connected’ te blijven

Een andere waardevolle vaardigheid is het vermogen om je werknemers te motiveren, zelfs tijdens moeilijke periodes, zoals bijvoorbeeld de coronacrisis. In de VS werkten 4,7 miljoen mensen al op afstand vóór de COVID-19-pandemie. En nu bijna 90 procent van de organisaties over de hele wereld hun werknemers aanmoedigt om thuis te werken, zullen managers ervoor moeten zorgen dat de communicatie met en tussen werknemers opbeurend, aanmoedigend en inspirerend is en blijft. Het is ook belangrijk om geïnformeerd te worden over de beste bedrijfscommunicatiesystemen op de markt en nieuwe communicatiekanalen te implementeren. Niet alleen tussen verschillende teams en afdelingen binnen een organisatie, maar ook tussen organisaties zelf. Zakelijke communicatieplatforms bieden bedrijven een naadloze workflow, zelfs in tijden van crisis. Deze platforms worden geleverd met een groot aantal verschillende functies, zoals de mogelijkheid om groepen te maken en in real time met teams op afstand te communiceren, bestanden te delen, opties om projectmatig samen te werken – de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt.

Maak slim gebruik van social media

Social media slim weten te gebruiken is een belangrijke vaardigheid voor de leiders van morgen. We kunnen ‘de kracht van social’ niet ontkennen. Vooral nu we weten dat 3,6 miljard mensen over de hele wereld gebruikmaken van social media en dat dit aantal in 2025 zal stijgen tot bijna 4,5 miljard. De penetratiegraad van sociale netwerken stijgt constant en bedroeg in januari 2020 maar liefst 49 procent. Als je denkt dat LinkedIn de enige plek is om je bedrijf te showcasen en contact te leggen met anderen, heb je het mis. Wist je dat meer dan 25 miljoen bedrijven over de hele wereld Instagram inmiddels beschouwen als een essentieel zakelijk hulpmiddel en dat het ‘the new home for brands’ is geworden?

Michele Romanow, president van Clearbanc, een Canadese kapitaalfirma die gespecialiseerd is in revenue-share-overeenkomsten met startups, “maakt slim gebruik van Instagram door met interessante beelden en video’s een ​​verhaal te vertellen over het bedrijf, de waarden en de leiderschapsstijl”, schrijft Caroline Carter Smith, medeoprichter van CSuite Content. Syed Rizvi, oprichter van en docent bij het medische educatieplatform RevMed, zegt dat je via Instagram een relatie kunt opbouwen met je volgers en zo je merk kunt versterken. “Verhalen leiden bezoekers naar je product of dienst en vergroten ook de naamsbekendheid. Geven, geven en nog eens geven – dat is wat je moet doen voordat je er ook maar over denkt om iets te nemen van je publiek. Mensen hebben tijd nodig om een vertrouwensband op te bouwen met de pagina die ze leuk vinden”. Met deze aanpak kun je je klantenbestand uitbreiden en zakenpartners vinden waar je qua bedrijfsideeën overeenkomsten mee hebt.

Word een digitale leider van de toekomst

Sommige managers en mensen in leidinggevende posities vinden de allernieuwste technologie misschien een beetje overweldigend en kiezen er liever voor om helemaal niet met technologie bezig te zijn en in plaats daarvan volledig op hun IT-afdeling te vertrouwen. Maar om in deze tijd een degelijke overlevingskans te hebben is het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën en hoe deze je bedrijf kunnen verbeteren. Door te leren over de basisaspecten van de allernieuwste technologieën ontwikkel je  waardevolle inzichten. Zo krijg je een beter idee over wat je bedrijf – zelfs in deze moeilijke tijd – kan helpen met het behalen en behouden van concurrentievoordeel.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we in 2022 en daarna verwachten zijn stuk voor stuk grensverleg…

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!