Geld wordt onzichtbaar – maar toch is het overal

Industries: Financieel
  • In de niet al te verre toekomst gebruiken we onze portemonnee niet meer
  • De social commerce revolutie – Twitter, Facebook en WeChat
  • Laat je wearables maar betalen
  • Geen wachtrijen meer dankzij Beacon-technologie
  • De block chain – op weg naar een wereld zonder banken
  • Biometrie stelt ons in staat om met onze vingers te betalen

Met de exponentiële groei van het Internet of Things wordt binnenkort bijna overal betalingsfunctionaliteit ingebed, en dan hebben we het niet over bankpasjes of smartphones. In 2020 zijn er meer dan 20 miljard apparaten aangesloten op het Internet waarvan je met de meeste kunt betalen. Onze bankpas hoeven we binnenkort niet meer bij ons te hebben en die portemonnee met cash is al helemaal passé. We betalen straks contactloos. Dan hebben we een sleutelhanger of een ring waarmee we onze boodschappen afrekenen of bankoverschrijvingen doen. Of we betalen met onze vingerafdruk of vanuit onze social media profielen. Het geld zit straks werkelijk overal, ook al zien we het niet meer.

In de niet al te verre toekomst gebruiken we onze portemonnee niet meer

De evolutie van het geld is bij lange na niet compleet. In feite, nu meer dan ooit, neemt het steeds creatievere vormen aan. Geld is overal, maar het wordt volledig onzichtbaar. Fysiek geld wordt langzaam maar zeer zeker vervangen door mobile of virtual wallets zoals Android Pay en Apple Pay, waardoor je je portemonnee nooit meer nodig hebt. Google is bezig met een aantal pilots waarin klanten in de winkel met hun Hands Free app kunnen betalen. Deze app maakt gebruik van Wi-Fi, Bluetooth Low Energy en GPS op je smartphone, zodat je kunt betalen zonder je telefoon tevoorschijn te halen. Je loopt naar de kassa en zegt gewoon: “Ik betaal met Google”. Dan wordt je identiteit vastgesteld door middel van je initialen en de foto van je Hands Free profiel en na verificatie wordt je betaling verwerkt. In een andere Google pilot wordt visuele identificatie getest om het “Ik betaal met Google” betalingsproces nog naadlozer te maken. Hiervoor worden camera’s in de winkels geplaatst waarmee je identiteit direct wordt geverifieerd. Google heeft bevestigd dat de beelden en de data die worden vastgelegd uitsluitend worden gebruikt voor identificatiedoeleinden en na de afronding van het authenticatieproces direct worden gewist.

De social commerce revolutie – Twitter, Facebook en WeChat

Nu social media zich ook met betalingen gaat bemoeien komt het monopolie van banken en andere financiële instellingen in rap tempo in het gedrang. Twitter werkt bijvoorbeeld samen met verschillende merken om gebruikers een ‘Buy Now’ mogelijkheid te bieden wanneer ze de Twitter-pagina van hun favoriete merk bezoeken. Deze ‘In-Tweet’ aankoopoptie zorgt voor een superslim en supersnel koopproces. Met Facebook Messenger kunnen gebruikers elkaar geld sturen zonder dat ze hun chatvenster hoeven te sluiten. Hiertoe moeten ze hun debit- of creditcard toevoegen aan hun Messenger-profiel, waarna de gebruiker direct bankoverschrijvingen kan doen.

WeChat, China’s razendpopulaire sociale app – aldaar bekend als Weixin – is een mengelmoes van Facebook, Whatsapp en PayPal en heeft bijna 450 miljoen gebruikers per maand. Naast de standaard sms, spraak- en videofunctionaliteit kun je met WeChat ook winkelen, gamen en de tijdlijnen van je sociale netwerken checken. WeChat biedt ook een sociale commerce service – WeChat Pay – die het mogelijk maakt om mensen geld te sturen maar ook om zowel online als offline producten te kopen. Tencent, de eigenaar van WeChat, onthulde pasgeleden dat er vorig jaar november maar liefst 200 miljoen betaalkaarten aan de WeChat Pay service gekoppeld waren. Om je een idee te geven van de waanzinnige groei: dat zijn er op dit moment al meer dan 300 miljoen. Tencent biedt deze service nu ook aan retailers wereldwijd, zodat ze betalingen kunnen ontvangen van Chinese toeristen. De populariteit van WeChat Pay vormt nu al een bedreiging voor het AliPay betaalsysteem van de Alibaba Group dat momenteel 200 miljoen verbonden creditcards en 500 miljoen gebruikers telt.

Om van WeChat Pay de wereldwijde standaard te maken voor peer-to-peer betalingsverkeer heeft Tencent ook hun transactiekosten verlaagd. Verder stimuleren ze gebruikers om hun geld in de WeChat Pay wallet te houden. Dit doet Tencent door een boete te berekenen als ze het toch op hun bankrekening zetten. Geld dat in WeChat circuleert wordt namelijk ook makkelijker weer via hetzelfde platform uitgegeven en dat betekent ‘kassa’ voor Tencent. Ook zijn ze bezig met het implementeren van een shopping-functie in WeChat, waardoor de app binnenkort niet meer uit het dagelijks leven in China weg te denken is. In dit enorme virtuele winkelparadijs komen alle Tencent partners bij elkaar en kunnen shoppers 24 uur per dag naar hartenlust hun WeChat balans bij deze partners spenderen.

Vrouw zit naast gigantische telefoon waar social mediasymbolen naast zweven

Laat je wearables maar betalen

Het merendeel van de wearables die we kennen wordt gebruikt voor het monitoren van onze fitness levels en om email-, social media- en smartphoneberichten weer te geven. Maar steeds meer wearables hebben nieuwe functionaliteit waardoor we er straks ook mee kunnen betalen, zodat je je creditcard of portemonnee niet meer hoeft mee te nemen. Binnenkort betalen we met onze FitBit voor  onze boodschappen of misschien wel met onze favoriete ring. MasterCard is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Ringly, een firma die slimme sieraden produceert. Zij hebben nu een ring ontwikkeld waar je betaalopdrachten mee kunt uitvoeren. Volgens Ringly CEO Christina d’Avignon, is betalen met een Ringly ring net als andere mobiele betaalsystemen. Je uploadt je creditcardgegevens naar een ​​app en als je wilt betalen, tik je met je ring op een slimme terminal.

Geen wachtrijen meer dankzij Beacon-technologie

Beacons zijn kleine draadloze apparaten die continu radiosignalen uitzenden. Via Bluetooth kunnen deze signalen door slimme apparaten in de buurt worden opgepikt. De beacon stuurt zijn ID nummer naar je smart device zodat je weet waar de beacon is. Dan stuurt je smart device de ID van de beacon naar de cloud server. Dit proces maakt het mogelijk om informatie te ontvangen over speciale aanbiedingen of nieuwe producten. Zodra je bijvoorbeeld je favoriete winkel binnenloopt krijg je van je smartphone een geluids- of trilsignaal om je te laten weten dat je succesvol hebt ingecheckt. Vervolgens verschijnt je foto op het POS-scherm, zodat je persoonlijk kunt worden begroet. Om je nieuwe sokken af te rekenen is alleen een voice command nodig en je bent klaar. Beacon technologie revolutioneert de manier waarop we in de toekomst betalen. Starbucks heeft al een app met bestel- en betaalfunctionaliteit. Dit betekent dat je niet meer in de rij hoeft te staan. Je bestelt en betaalt je caffeinevrije tall Latte Macchiato gewoon via de beacon.

De blockchain – op weg naar een wereld zonder banken

Stel je een wereld voor zonder banken, brokers, verzekeraars of… fysiek geld! Blockchain is het centrale systeem achter de Bitcoins. Het is een soort van wereldwijd digitaal grootboek waarin transacties op een veilige manier worden vastgelegd waarna ze niet meer gewijzigd kunnen worden. De blockchain heeft geen centraal gezag en wordt door middel van geavanceerde cryptografie beveiligd. De ‘blocks’ met de transactiegegevens zijn elektronisch met elkaar verbonden. De grootste block – die van Bitcoin – wordt beheerd door de zogenaamde Bitcoin mijnwerkers – of eigenlijk Bitcoin bibliothecarissen. Hiervoor worden ze met  Bitcoins beloond. Het gehele systeem is tot nu toe hack-bestendig gebleven. Banken gebruiken blockchain voor het bijhouden van transacties, obligaties en aandelen en er wordt geschat dat dit soort systemen banken 20 miljard dollar per jaar zouden kunnen besparen.

Biometrie stelt ons in staat om met onze vingers te betalen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar stemherkennings- en vingerafdruktechnologie. Smartphones, gecombineerd met biometrische gegevens, kunnen de manier waarop we betalen volledig revolutioneren. De vingerafdrukmethode is het meest populair en maakt gebruik van tweedelige authenticatie – eerst wordt de vinger gescand waarna de gebruiker zijn pincode intoetst. Biometrische betalingstransacties zijn gemiddeld 5 tot 15 seconden sneller dan de conventionele manier van betalen en aanzienlijk goedkoper. Op deze manier betalen wordt in de nabije toekomst de gewoonste zaak van de wereld. Wel moeten er voor deze methoden, naarmate er op grotere schaal gebruik van wordt gemaakt, passende beveiligingsmaatregelen getroffen worden om fraude te voorkomen.

Conclusie

Met de exponentiële ontwikkeling van nieuwe betaalmethoden hebben we onze bankpas of de cash in onze portemonnee binnenkort niet meer nodig. Ook wordt de manier waarop we voor dingen betalen steeds contextgevoeliger. Ironisch genoeg wordt geld steeds onzichtbaarder, maar tegelijkertijd raakt het meer en meer met ons leven verweven.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!