Google Glass in training en onderwijs

Industries: Onderwijs
  • Met augmented reality komt het onderwerp tot leven
  • Afstandsonderwijs – de klas komt naar je toe
  • Google Glass kan je helpen met vertalingen
  • De exclusieve virtuele salon van L’Oreal
  • Virtueel leren hoe je bij KFC een kipburger moet maken
  • Live-gestreamde chirugische ingrepen

Het device ziet eruit als een futuristische bril, maar laat je niet om de tuin leiden: het kan van alles en nog wat, zonder dat je hoeft te swipen, tappen of typen. Het apparaat projecteert informatie op een schermpje in je bril. Het reageert op je stem en al pratend kun je naar hartenlust zoeken op internet, delen op social media, video-opnames maken en meer. Met een knipoog maak je een foto, speel je er muziek mee af, dectecteer je objecten en nog meer dat tot de verbeelding spreekt. Het is in feite een verlengstuk van je smartphone. Ben je geïntrigeerd? We hebben het natuurlijk over Google Glass.

De augmented reality-technologie kent toepassingen in sectoren als de bouw, beveiliging, gezondheidszorg, media, sport en toerisme en voor Google Glass zijn inmiddels diverse applicaties ontwikkeld. Met de augmented reality wordt er in feite een laagje geprojecteerd in de bril zodat verschillende soorten informatie meteen in je gezichtsveld komt. Je kunt bijvoorbeeld automatisch een menukaart vertalen of toeristische informatie opvragen als je langs een beeld of gebouw loopt. Google Glass volgt de bewegingen van je oog waardoor het direct weet waar je naar kijkt. Glass analyseert dit gedrag en maakt de ervaring van de gebruiker vervolgens nog persoonlijker. De gebruiker kan bijvoorbeeld ook automatisch productinformatie in z’n scherm zien als hij naar een item kijkt. Iedereen kan Google Glass eigenlijk op ingenieuze manier gebruiken; of je nu arts bent, kok, brandweerman, dj of onderwijzer.

Niet alleen kun je met Google Glass foto’s en video-opnamen maken; Glass kan ook in Google Hangouts gebruikt worden om live conferenties bij te wonen, zoals we gewend zijn van Skype. Ook kun je in real-time wereldwijd ‘first-person’ content streamen. Een voorbeeld hiervan is de live Virtual Medics operatie, waar we verderop in het artikel op terugkomen. Eén sector die al helemaal klaar is voor de technologische innovaties die Google Glass te bieden heeft, is het onderwijs.

Met augmented reality komt het onderwerp tot leven

Augmented reality is zonder twijfel een van de opwindendste kenmerken van leren met Google Glass. Als je een voorwerp met Google Glass bekijkt, komt het door de AR tot leven. Docenten die iets vertellen over wetenschappelijke verschijnselen kunnen hun lessen door middel van foto’s, video’s en audiobestanden extra kracht bij zetten en delen met hun leerlingen. Docenten kunnen ook hun eigen mini-documentaires maken om de lessen meer tot de verbeelding te laten spreken, waardoor de lesstof beter blijft hangen. Er is geen twijfel over dat augmented reality een ​​enorm positief effect op het leerproces heeft.

Persoon met digitale bril en zwevende icoontjes

Afstandsonderwijs – de klas komt naar je toe

Google Glass is een uitkomst voor diegenen die gebruik maken van afstandsonderwijs – niet alleen studenten, maar ook docenten. Met Google Glass kunnen docenten video-gidsen maken in ‘first-person’ waarmee authentiek, klassikaal onderwijs nagebootst kan worden. Lessen kunnen opgenomen en gedeeld worden en verrijkt met eigen ervaringen, voorbeelden en ander materiaal. Met Google Glass kun je ook aangepast lesmateriaal creëren voor leerlingen met fysieke, auditieve of visuele beperkingen.

Onderwijs dat aansluit bij de student

Google Glass kan docenten ook helpen met het ontwikkelen van lesmateriaal en cursussen die aansluiten op de specifieke behoeften van de leerling. Docenten en trainers kunnen met Glass toegang krijgen tot leerlingprofielen. Als er bijvoorbeeld een leerachterstand is, kan er met het augmented reality feedback-systeem van Glass een passende oplossing gevonden worden.

Google Glass kan je helpen met vertalingen

Ook op het gebied van taalonderwijs kan Google Glass een bijdrage leveren. Jouw in het Engels gesproken opdracht kan in alle denkbare talen vertaald worden. Er wordt momenteel gewerkt aan een app waarmee je zelfs gebarentaal kunt vertalen: je kijkt naar iemand die iets in gebarentaal vertelt en Glass zorgt ervoor dat de woorden vanzelf op je scherm verschijnen.

De exclusieve virtuele salon van L’Oreal

In het schoonheids- en trainingsinstituut van cosmetica- en haarverzorgingsgigant L’Oreal, zijn er met Google Glass diverse instructievideo’s opgenomen. Hiermee kunnen cursisten de Matrix Eye for Style cursussen letterlijk door de ogen van de hairstylisten bijwonen. L’Oreal maakte ook voor de opnames van de Mercedes Benz Fashion Week in Madrid gebruik van Google Glass.

Virtueel leren hoe je bij KFC een kipburger moet maken

In oktober 2014 werd er bij KFC, een van ‘s werelds toonaangevende fastfoodketens, een pilot gedaan waarin cursisten met speciaal ontwikkelde software voor Glass een opleiding volgden. Volgens Ankur Gopal, CEO van het mobiele technologiebedrijf Interapt en ontwikkelaar van de software, leerden de cursisten met Glass stap-voor-stap hoe je een kipburger moet bereiden, de winkel moet afsluiten en de friteuses moet uitzetten. Met dit pilotprogramma werd het cursusboek van 80 pagina’s omgezet in instructies op het scherm, waardoor cursisten de kipburger binnen twee uur konden maken.

Live-gestreamde chirugische ingrepen

In mei 2014 werd Google Glass door een groep chirurgen en studenten van Virtual Medics, leiders in digitale medische opleidingen in de VK, gebruikt voor het live streamen van een chirurgische trainingsessie. Tijdens de chirurgische ingreep werd bij een oudere patiënt het tumorweefsel van de lever verwijderd. Meer dan 13.000 medische studenten, artsen en zorgprofessionals uit meer dan 115 landen woonden de sessie via computers en mobiele telefoons bij. Dankzij Google Glass konden studenten in real-time bij de operatie ‘aanwezig’ zijn en de chirurgen vragen stellen zonder dat daarmee de medische ingreep in gevaar zou komen. Met behulp van deze Google Glass sessies, die nu overigens regelmatig bij Virtual Medics plaatsvinden, kunnen studenten uit de hele wereld op afstand leren hoe ze eenvoudige klinische en chirurgische ingrepen moeten uitvoeren.

Glass heeft ook een aantal nadelen

De ontwikkelingen van Google Glass zijn natuurlijk spannend maar er zijn ook een aantal nadelen. Het is een hele nieuwe technologie met nog maar een beperkt aantal toepassingen. In de toekomst worden er ongetwijfeld meer software-applicaties voor ontwikkeld. Het eerste en belangrijkste nadeel is het prijskaartje. Een Google Glass bril kost $1.500 per stuk; een flinke investering. Naarmate de technologie verder ontwikkelt en Glass op grotere schaal beschikbaar wordt zullen de prijzen ook dalen. Een ander nadeel is dat de accu van het device snel leeg is en daar moet uiteraard een oplossing voor gevonden worden. Pas dan kan het apparaat op grote schaal in training en onderwijs worden gebruikt.

Lees ook: 6 belangrijke onderwijs trends veroorzaakt door technologie

Google Glass heeft eindeloos veel potentiële toepassingen. Het apparaat kan het onderwijs op diverse manieren verbeteren en een grote, ondersteunende rol spelen in het onderwijs en vele andere sectoren. Zelfs met de beperkte applicaties en functionaliteit in dit vroege stadium van de ontwikkeling zien onderzoekers, docenten en trainers het enorme potentieel. Het apparaat ziet eruit alsof het zó uit een sciencefictionfilm komt, maar het is echt en we gaan het device in de komende jaren nog vaak en op allerlei manieren tegenkomen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!