Het bedrijf van de toekomst: het personeel is gechipt en hiërarchie is verleden tijd

Industries: Management
  • Decentralised Autonomous Organisations (DAO’s): hiërarchie is verleden tijd
  • Voor de organisatie van de 21e eeuw zijn nieuwe leiderschapskwaliteiten nodig
  • Werknemers krijgen in de toekomst allemaal een chip
  • Hot-desking leidt tot betere samenwerking en meer creativiteit
  • Gebruik maken van technologie is niet langer een optie
  • Wearables infiltreren de werkplek
  • Volwassen kunstmatige intelligentie dwingt bedrijven tot herstructurering

Om te kunnen blijven concurreren, hebben gevestigde organisaties een grondige herziening nodig, en dan hebben we het niet alleen over het implementeren van de nieuwste technologie. In het bedrijf van de toekomst maken rigide hiërarchieën plaats voor niet-hiërarchische structuren zoals Decentralised Autonomous Organisations of DAO’s (gedecentraliseerde autonome organisaties). Steeds meer organisaties voorzien hun werknemers in de toekomst van hightech wearables en sommige personeelsleden worden zelfs gechipt. Hot-desking maakt samenwerking makkelijker en tilt productiviteit en betrokkenheid naar een hoger niveau. Organisaties die al deze (en andere) nieuwe trends omarmen hebben een goede overlevingskans en een flinke dosis ‘staying power’ voor de 21e eeuw.

Decentralised Autonomous Organisations (DAO’s): hiërarchie is verleden tijd

In bedrijven van de toekomst is het afgelopen met de traditionele hiërarchie. Sterker nog, daar is geen sprake van wat voor soort hiërarchie dan ook. Geen baas meer en geen managementteams. DAO’s, gebaseerd op blockchain-technologie, maken korte metten met directies en leidinggevenden. Die worden vervangen door aandeelhouders die stemmen over allerlei zaken die betrekking hebben op de organisatie. Binnen de DAO bestaat geen CEO en geen bestuur en is transparante governance de norm. De DAO werd oorspronkelijk ontworpen als volledig geautomatiseerde vorm van financieren en slaagde erin om de grootste crowdfund in de geschiedenis binnen te halen – een bedrag van maar liefst $130 miljard.

Wat DAO’s van vergelijkbare opstellingen onderscheidt is dat ze geen tussenpersonen nodig hebben. Projectvoorstellen worden rechtstreeks bij de DAO ingediend in de vorm van slimme contracten. Investeerders of aandeelhouders kunnen deze projecten goed- of afkeuren door te stemmen. Hoewel het verdwijnen van hiërarchische structuren als gevolg van DAO’s misschien lijkt op een ver toekomstscenario, is het tegendeel waar. Deze ontwikkelingen luiden een nieuw tijdperk in waarin machines geen eigenaar meer hebben. Ook hoeven ze niet langer in een juridische context te bestaan om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Het is een eerste stap naar een ander soort samenleving waarin autonome drones koeriersdiensten leveren en zelfrijdende taxi’s transport verzorgen, zonder dat winstbejag het hoogste doel is.

Handen met een holografische afbeelding van silhouetten van mensen die elkaar de hand schudden en op een wereldkaart staan
Geen baas meer en geen managementteams. DAO’s, gebaseerd op blockchain-technologie, maken korte metten met directies en leidinggevenden.

Voor de organisatie van de 21e eeuw zijn nieuwe leiderschapskwaliteiten nodig

In het verleden waren CEO’s en managers er vooral op gericht om instructies te geven en ervoor te zorgen dat personeelsleden hun taken naar behoren uitvoerden. Er werd niet veel tijd en energie gestoken in het stimuleren van onderlinge samenwerking of het begeleiden en inspireren van personeel. Bij de meest succesvolle startups – en zelfs bij grotere evoluerende bedrijven en organisaties – is er nu op alle niveaus meer besluitvorming en delegatie zichtbaar. De leiders van de 21e eeuw richten zich op het communiceren van de bedrijfsvisie en manieren om hun medewerkers en collega’s te ontwikkelen en te begeleiden. Ook geven ze jongere personeelsleden steeds meer verantwoordelijkheden.

Bedrijven die een plattere structuur willen hebben en leiders vanuit hun organisatie willen ontwikkelen, moeten flink veel tijd en energie investeren om mensgericht leiderschap in hun werknemers te stimuleren. Om leiders te creëren die een visie kunnen overbrengen, ontwikkelen en uitvoeren, moet er meer gebeuren dan een keynote speaker inhuren en een ​leiderschapsconferentie of -workshop organiseren.

Empowerment moet vanuit de organisatiestructuur en cultuur van het bedrijf komen, waarin mensen aangemoedigd worden om voortdurend te leren, de leiding te nemen en fouten te maken. De voordelen van het ontwerpen van systemen en culturen die nieuwe, empowered leiders ontwikkelen zijn onbeperkt. Denk aan mensen die meer verbondenheid voelen met hun werk en erdoor geïnspireerd worden. Senior leiders die minder tijd besteden aan managen en meer aan visionair leiderschap. Meer medewerkers die leiden – tegen lagere loonkosten.

Personen die een kantoorvergadering bijwonen
Bedrijven die een plattere structuur willen hebben en leiders vanuit hun organisatie willen ontwikkelen, moeten flink veel tijd en energie investeren om mensgericht leiderschap in hun werknemers te stimuleren.

Werknemers krijgen in de toekomst allemaal een chip

De meeste bedrijven staan open voor technologische veranderingen want ze leiden tot verhoogde efficiëntie, meer innovatie en betere algemene productiviteit. Het implementeren van deze veranderingen is essentieel voor zakelijk succes, maar sommige organisaties gaan daarin een paar flinke stappen verder dan andere. De Zweedse firma Epicenter heeft bijvoorbeeld RFID chips geïmplanteerd in de handen van hun medewerkers. Met deze chips kan het personeel verkoopautomaten voor snacks en drankjes bedienen, fotokopieën maken of deuren openmaken. Volgens Paula Kensington, award-winning CFO van softwarebedrijf Rubik Financial, biedt microchipping veel voordelen. “Op de werkvloer is flexibiliteit de nieuwe valuta. Als chipdrager heb je meer flexibiliteit omdat je werkgever kan zien wat je doet”. Hoewel ‘innovatie’ op dit niveau bij de meeste bedrijven nog niet veel voorkomt, is de boodschap wel duidelijk – de werkplek verandert, en om mee te kunnen blijven doen moeten organisaties zich niet alleen aan ontwikkelende trends blijven aanpassen; ze zullen ze ook moeten omarmen.

Hot-desking leidt tot betere samenwerking en meer creativiteit

Om tot creatieve zakelijke oplossingen te komen is samenwerking belangrijk, wat niet makkelijk is als je collega acht uur per dag in zijn eigen kantoor zit. Om relaties tussen collega’s te bouwen en te versterken en om ruimte en kosten te besparen, gaan bedrijven dan ook steeds meer ‘hot-desken’ – het aantal beschikbare werkplekken en bureaus met meerdere werknemers delen. In combinatie met een open vloerplan wordt hot-desking gezien als dé manier om samenwerking te verbeteren. Een goed voorbeeld van een omgeving waarin geen enkele werknemer een vaste werkplek (meer) heeft is the Edge van Deloitte in Amsterdam – het slimste en groenste gebouw ter wereld. Om desorganisatie te voorkomen wanneer medewerkers op zoek gaan naar een werkplek (staand, zittend of lopend), hebben Deloitte medewerkers een app die aangeeft welke plekken beschikbaar zijn. Bedrijven als Citigroup en American Express zijn onlangs ook aan het hot-desken geslagen en farmaceutische gigant GlaxoSmithKline bespaart met hot-desking maar liefst $10 miljoen per jaar.

Sommige bedrijven, zoals Paramount’s kantoorgebouw in Australië, hebben ervoor gekozen om hot-desking te integreren in hun traditionele kantoorindeling, zodat degenen die hun vaste stek nog niet willen opgeven nog wat langer kunnen genieten van de privacy van hun eigen kantoor of cubicle.

In de werkomgeving van de toekomst staan productiviteit, inspirerend leiderschap en het behalen van succes centraal. Zakenman en auteur William Clement Stone zei ooit: “je bent een product van je omgeving. Kies dus een omgeving die jouw ontwikkeling in de richting van je doelstelling het best ondersteunt. Helpen de dingen om je heen je om succesvol te worden? Of staan ze succes juist in de weg?”

https://www.youtube.com/watch?v=ezknaQ0LMoA

Het gebruik van opkomende technologie is niet meer optioneel

Robotica en de automatisering van arbeidskracht spelen de hoofdrol in de disruptie van verouderde bedrijfsstrategieën. De exploitatie van opkomende technologie is eigenlijk geen optie meer waar bedrijven ‘over na zullen denken’. Het is een noodzakelijkheid. Een onvermijdelijkheid. Dit betekent natuurlijk niet dat menselijke arbeidskrachten helemaal zullen verdwijnen. De veranderingen zijn in de toekomst het meest zichtbaar in de taakverdeling. Robots krijgen laaggeschoolde taken zodat de hoger opgeleiden zich bezig kunnen houden met leidinggeven. Amazon’s fulfillment centrum in DuPont, Washington, is een voorbeeld van hoe automatisering de productiviteit verhoogt. Pakketten op de transportband worden gescand en gefotografeerd. Vervolgens sorteren beeldherkenningsalgoritmen de pakketten op afmeting en gewicht. En wat vroeger een uur duurde kan nu in de helft van de tijd gedaan worden of zelfs sneller. Thomas W. Malone, een professor aan de MIT Sloan School of Management en co-directeur van het MIT’s Inventing the Organisations of the 21st Century initiatief, heeft gelijk als hij zegt dat dit eigenlijk “dé kans is voor mensen om samen te werken met machines.” In de nabije toekomst besturen en monitoren we robots niet alleen, we gaan ook met elkaar samenwerken. Dat is het businessmodel van de toekomst.

Een aantal robots in pak die stilstaan en vooruit kijken
Robotica en de automatisering van arbeidskracht spelen de hoofdrol in de disruptie van verouderde bedrijfsstrategieën.

Wearables infiltreren de werkplek

Wearables als modieuze smartwatches en fitnesstrackers zijn de dagelijkse accessoires van deze generatie geworden. Ook hun ‘industriële’ tegenhangers spelen een steeds grotere rol in het efficiënter, slimmer en veiliger maken van werk. PwC (PricewaterhouseCoopers) voorspelt dat er “in 2020 meer dan 75 miljoen draagbare apparaten zullen worden gebruikt op de werkplek”. Gartner Research voorspelt dat “het dragen van health- en fitnesstrackers in 2018 voor twee miljoen werknemers een arbeidsvoorwaarde zal zijn.” Werknemers dragen steeds vaker bewegingssensoren, sensoren die de hersenactiviteit meten en ‘posture coaches’ – apparaten die een oogje houden op onze lichaamshouding. Volgens recent onderzoek van Rackspace, marktleider in onafhankelijke evaluatie van hosted private cloud services, zijn werknemers door deze wearables productiever en hebben ze meer voldoening in hun werk. Met Google Glass kan technisch personeel machines of productie op afstand bedienen. Monteurs bij luchtvaartmaatschappij Boeing gebruiken Google Glass bijvoorbeeld voor het aansluiten van elektrische vliegtuigkabels. In plaats van de informatie van grote borden met montage-instructies te vertalen kunnen ze de technische diagrammen met augmented reality direct voor zich zien. Of het nu gaat om chirurgen die een apparaat gebruiken om complexe ingrepen uit te voeren of bouwvakkers die een slimme helm dragen op de bouwplaats – wearables infiltreren ook elk aspect van ons werk met indrukwekkende voordelen voor zowel werknemers als werkgevers.

Een om de pols gedragen wearable die de hartslag van de drager aangeeft
Wearables als modieuze smartwatches en fitnesstrackers zijn de dagelijkse accessoires van deze generatie geworden.

Geavanceerde kunstmatige intelligentie dwingt bedrijven tot herstructurering

Volgens Deloitte’s 2017 Human Capital Trends Report dwingt geavanceerde kunstmatige intelligentie bedrijven wereldwijd tot het herstructureren en transformeren van hun HR-afdelingen. Dit heeft gevolgen voor personeelswervingsprocedures en het ontwerpen van nieuwe trainingsmodellen. Josh Bersin, directeur en oprichter van Bersin by Deloitte, leidende onderzoeks- en adviesdienst voor strategische HR-oplossingen, verzekert ons echter dat kunstmatige intelligentie zeker niet het einde betekent van menselijk personeel. “We zijn tot de conclusie gekomen dat KI niet zozeer leidt tot banenverlies. Het zijn taken binnen banen die verdwijnen. Daarbij creëert KI nieuwe banen – banen die menselijker zijn.” Met ‘menselijkere banen’ bedoelt Bersin banen waarbij eigenschappen als communicatieve vaardigheid, empathie en probleemoplossend denken belangrijk zijn. Hij voegt eraan toe, “…individuen die taakgerichte banen hebben zullen moeten worden omgeschoold of nieuwe rollen moeten gaan vervullen.”

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!