Hoe ga je als startup de concurrentiestrijd aan met grote bedrijven en kom je als winnaar uit de bus?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Innovatieve producten ontwikkelen en goed voor je klanten zorgen
  • Goede teams zijn veelzijdig – zowel qua vaardigheden als mindset
  • Een nieuwe marktcategorie creëren
  • Startups kunnen grote bedrijven worden

De moderne wereld is gebouwd door ondernemers. Veel dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen, zoals auto’s, telefoons of computers, werden ooit gezien als risicovolle investeringen. Het waren een paar vooruitstrevende individuen die erin slaagden om grote ideeën om te zetten in succesvolle zakelijke ondernemingen. Ondernemers van vandaag hebben veelal hetzelfde doel. In het laatste kwartaal van 2017 werden alleen al in de VS meer dan 70 duizend startups gelanceerd. Niet meer dan 30 procent van deze kleine bedrijfjes zal de aankomende tien jaar echter overleven en een nóg kleiner percentage zal werkelijk een impact hebben op ons leven. Een van de redenen waarom het zo moeilijk is om je als startup staande te houden, is omdat grote gevestigde bedrijven of corporates die de markt domineren hardnekkige tegenstanders zijn.

Deze corporates hebben veel geld, macht en vaak duizenden werknemers. Het is als startup bijna onmogelijk om op prijs te concurreren én een beter product te leveren. Zelfs als je het voor elkaar krijgt zit de kans erin dat ze je bedrijf willen overnemen of dat ze een vergelijkbaar – en goedkoper – product ontwikkelen. Bovendien kunnen ze je beste werknemers bij je wegkapen of in je directe concurrent investeren. Het goede nieuws is, dat dit niet per definitie einde oefening hoeft te zijn voor een startup. De strijd aangaan met grote bedrijven – en als winnaar uit de bus komen – is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Duizenden startups zijn erin geslaagd om overeind te blijven en succesvol te worden in markten die gedomineerd worden door grote bedrijven. Om dat te bereiken richtten ze zich volledig op hun product of dienst, luisterden ze goed naar hun klanten, creëerden ze veelzijdige teams en namen ze risico’s. Ze zagen en grepen de kansen die grote, gevestigde bedrijven over het hoofd zagen. En de meest succesvolle startups hebben nieuwe markten en gemeenschappen gecreëerd die nu veel industrieën verstoren.

Innovatieve producten ontwikkelen en goed voor je klanten zorgen

De eerste stap is het ontwikkelen van een product dat beter is dan dat van de concurrent. Dit klinkt voor de hand liggend, maar zoals Backblaze’s CEO, Gleb Budman, opmerkt: “beter betekent niet altijd een superieur product met meer functies”. Het betekent ook luisteren naar je klanten en een product leveren dat ze écht willen, anders gaat je startup het niet redden. Dit gegeven wordt geïllustreerd door een enquête, waaruit blijkt dat 42 procent van de niet-succesvolle startups “het ontbreken van een marktbehoefte voor hun product” noemt als de belangrijkste reden voor hun falen.

Drie mannen in een grote ruimte die een datacenter opzetten met rijen serverhardware-boxen op de achtergrond
De eerste stap is het ontwikkelen van een product dat beter is dan dat van de concurrent.

Zodra een startup zijn eerste klanten binnenhaalt, moet het ten volle profiteren van het feit dat het bedrijf klein is, waardoor ze een optimale klantenservice kunnen bieden. De startup moet er bijvoorbeeld naar streven om de problemen van de klanten binnen een paar uur op te lossen, in plaats van een paar dagen. Om dat te bereiken is een optimale communicatie tussen de klantenservice en de ingenieurs van cruciaal belang. Een andere manier om vertrouwen bij klanten op te bouwen is door open en transparant te zijn. Budman beweert dat het open-source maken van Backblaze’s ontwerp en regelmatig bloggen enorm veel verschil heeft gemaakt. Hierdoor werd het bedrijf een thought leader en groeide hun omzet zelfs in een concurrerende dataopslag-markt. Maar om deze mate van succes te bereiken is het belangrijk om veelzijdige teams te creëren die elk voordeel dat ze tot hun beschikking hebben gebruiken om de concurrentie te verslaan.

Goede teams zijn veelzijdig – zowel qua vaardigheden als mindset

Een van deze voordelen is dat startups meestal worden gebouwd rond één product of marktniche. Hierdoor kunnen ze zich richten op één idee en beter presteren dan grotere bedrijven die meerdere producten ontwikkelen. Een ander voordeel van startups is dat hun risicotolerantie veel hoger is dan die van grote bedrijven die risico’s vaak liever uit de weg gaan. Hierdoor kunnen kleinere bedrijven experimenteren met potentieel revolutionaire ideeën. En zelfs als ze falen, hebben de beste startups innovatieve teams aan boord die weten hoe ze er weer bovenop moeten krabbelen.

Ondernemer Neil Patel benadrukt het belang van teams die veelzijdig zijn in zowel vaardigheden als mentaliteit. “Startupteams moeten in staat zijn om producten te veranderen, zich aan kunnen passen aan verschillende compensatieplannen, een nieuwe marketingaanpak kunnen volgen, van sector kunnen veranderen, zich als bedrijf kunnen herpositioneren, of zelfs helemaal overnieuw kunnen beginnen”, stelt Patel. Om dat te bereiken is het belangrijk dat startups alleen de beste krachten in dienst nemen.

Maar zelfs al heb je de beste teams, het opbouwen van een bedrijf kost veel tijd en energie. Het duurt bijvoorbeeld meer dan acht jaar om “een succesvolle startup exit” te realiseren – het moment wanneer het startende bedrijf als het ware een grownup wordt. Ondernemer Daniel Levitt merkt op: “Alles duurt drie keer langer dan je denkt”. Realistische verwachtingen helpt bedrijven om frustratie te voorkomen. En als deze bedrijven als doel hebben om in de toekomst meer dan een miljard dollar waard te zijn, moeten daarvoor bovendien out of the box kunnen denken.

Een nieuwe marktcategorie creëren

Multi billion dollar startups als Uber en Airbnb zijn hier een goed voorbeeld van. Net als andere starters bieden ze betrouwbare en waardevolle diensten aan. Maar het geheim van hun succes is dat ze verder dachten dan het voor de hand liggende, waardoor ze erin slaagden om een nieuwe marktcategorie te creëren. Uber ontwikkelde een innovatief peer-to-peer ride-sharing platform en lanceerde een nieuw type transportdienst. En Airbnb ontwikkelde een nieuw soort marktplaats waar mensen op zoek naar accommodatie in contact gebracht worden met mensen die hun huizen willen verhuren. Omdat deze startups pioniers waren in hun sector, hadden beide aanvankelijk weinig concurrentie. Ze deden hier hun voordeel mee en groeiden vervolgens uit tot grote internationale bedrijven.

Uberlogo met links straten en rechts het Airbnb-logo over een kamer
Multi billion dollar startups als Uber en Airbnb zijn hier een goed voorbeeld van.

Startups kunnen grote bedrijven worden

Overal ter wereld worden voortdurend startups gelanceerd met als doel belangrijke problemen op te lossen en innovatieve en waardevolle producten of diensten te leveren. Helaas redden de meeste startups het niet, met name door grote bedrijven die een stevige greep op de markt hebben en meedogenloze concurrenten zijn. Toch zijn er ook ondernemers die het wel voor elkaar krijgen om zich staande te houden. Dit zijn veelal startups die zich richten op het bieden van uitstekende klantenservice en het ontwikkelen en perfectioneren van hun innovatieve producten en diensten – waarmee ze uiteindelijk kunnen uitgroeien tot gigantische bedrijven.

Share via
Copy link