Met zonne-dakpannen en –bakstenen wekken onze huizen binnenkort hun eigen energie op

Industries: Energie
Trends: Sensoren
  • Tegenwoordig kan iedereen eigenaar zijn van een mini-energiecentrale
  • Met zonnedakpannen wek je meer energie op dan je kunt verbruiken
  • ‘Next-level’ bouwen met glazen, energieopwekkende bakstenen
  • Groene bouwmaterialen worden energieproducenten

In onze moderne samenleving hebben we toegang tot de allerlaatste technologieën – van de nieuwste smartphones tot virtual reality en kunstmatige intelligentie. Maar technologische innovatie is er niet alleen voor onze coole gadgets. De ware kracht van geavanceerde technologie is dat het leidt tot verandering en evolutie in de industrie. Dankzij de technologische vooruitgang in de bouwsector en de productie van duurzame energie weten steeds meer bedrijven hun impact op het milieu te verminderen. De hoop is dat deze maatregelen uiteindelijk ook de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken houdt.

Tegenwoordig kan iedereen eigenaar zijn van een mini-energiecentrale

Maar de verantwoordelijkheid voor duurzame energie en een schoner milieu ligt niet alleen bij bedrijven. Ook mensen als jij en ik kunnen een steentje bijdragen. Wie zeer milieubewust is kan zijn woning met state-of-the-art technologie vele malen duurzamer maken. Sommigen denken misschien dat ‘going green’ een loze trendy uitspraak is die ook nog eens enorme investeringen vergt. Maar een duurzame woning betekent niet alleen lagere energierekeningen; een energieproducerend huis stelt je ook in staat om het stroomoverschot te verkopen. Als bonus ben je dan ook nog eens aardig voor het milieu. Onze woningen zijn binnenkort ware elektriciteitscentrales en je huis transformeren is bijna net zo eenvoudig als bijvoorbeeld je woonkamer opknappen, alleen veel minder stressvol. Bovendien wordt het implementeren van nieuwe technologie niet alleen steeds aantrekkelijker maar ook steeds betaalbaarder.

Vier soorten dakpannen van Tesla
Bovendien wordt het implementeren van nieuwe technologie niet alleen steeds aantrekkelijker maar ook steeds betaalbaarder.

Met zonnedakpannen wek je meer energie op dan je kunt verbruiken

Een paar maanden geleden introduceerde techvisionair Elon Musk het nieuwe Tesla zonnedaksysteem Solar Roof. Het systeem bestaat uit dakpannen die zonne-energie omzetten in elektriciteit en de Powerwall accu waarmee je niet gebruikte energie opslaat. De zonnedakpannen zijn niet van gewone dakpannen te onderscheiden en naast hun vermogen om energie op te wekken zijn ze ook nog eens mooier en sterker. Op de Tesla website worden de pannen omschreven als een ‘upgrade voor je huis’, iets dat “de architectuur van je huis verfraait en tegelijkertijd zonlicht in elektriciteit verandert.” De zonnedakpannen zijn verkrijgbaar in vier verschillende stijlen. De Tuscan Glass Tile lijkt het meest op de Nederlandse en Belgische rood-bruine dakpannen. Daarnaast zijn er twee verschillende ‘leisteen’-pannen en voor moderne woningen is de Smooth Glass Tile een mooi alternatief. Natuurlijk is het belangrijk dat je huis er goed uitziet, maar niet iedereen kan en wil veel geld investeren. Om zelf elektriciteit op te kunnen wekken hoef je gelukkig niet je hele dak van Tesla’s zonnedakpannen te voorzien. Op delen die bijvoorbeeld niet veel zon krijgen, kunnen de bestaande dakpannen gewoon blijven liggen. Hoeveel zonnedakpannen je nodig hebt, hangt natuurlijk ook af van je energiebehoefte. De gemiddelde eengezinswoning kan bijvoorbeeld al toe met een bedekking van maar 40 procent. Ook voor degenen die overwegen om grotere oppervlakken van hun dak te bedekken met zonnedakpannen is er goed nieuws. Hoe meer zonnepanelen, des te meer energie wek je natuurlijk op. De energie die niet wordt gebruikt kun je opslaan in de Tesla Powerwall. Zo maak je van je woning een energieopslagsysteem. En mocht je dan nog energie te veel hebben, kun je de overtollige energie aan het elektriciteitsnet verkopen. Tesla’s Solar Roof dakpannen zijn bovendien zo sterk – drie keer sterker dan gewone dakpannen – dat ze veel langer meegaan. Ook zijn ze maar half zo zwaar. Een zonnedak is het meest duurzame dak dat je je maar kunt bedenken. Duurzame stroomgeneratoren vergen wel weer wat investering, maar het is zeker een toekomst waar we naar uitkijken. We zijn misschien niet in staat om alle schade aan het milieu te herstellen, maar we kunnen wel proberen om onze eigen impact zoveel mogelijk te beperken.

‘Next-level’ bouwen met glazen, energieopwekkende bakstenen

De groeiende vraag naar betere en slimmere bouwoplossingen heeft wetenschappers geïnspireerd om bouwmaterialen te verbeteren, waardoor ze duurzamer en minder schadelijk zijn voor het milieu. Onderzoekers van de Universiteit van Exeter, die gespecialiseerd zijn in Building Integrated Photovoltaics (BIPV), zijn een stap verder gegaan en hebben Solar Squared ontwikkeld – ‘bakstenen’ die elektriciteit opwekken. Deze duurzame bouwstenen zijn een perfecte mix van kunst en wetenschap. Ze bevatten optische elementen die zonlicht op kleine zonnecellen richten. Zelfs als ze verticaal worden geplaatst kunnen ze zonne-energie verzamelen, wat bij bouwen in dichtbevolkte stedelijke gebieden zeer praktisch is.

Volgens schattingen van Dr. Hasan Baig van het Environment and Sustainability Institute in Cornwall gebruiken gebouwen maar liefst 40 procent van de wereldwijd geproduceerde elektriciteit. Gebouwen gemaakt van deze zonne’bakstenen’ kunnen dit gebruik aanzienlijk verminderen door de energie die ze nodig hebben zelf te produceren. Ongebruikte energie kan in batterijen opgeslagen worden en bijvoorbeeld gebruikt worden voor het opladen van de elektrische auto’s van de bewoners. Dat is nog eens duurzaamheid! Dr. Tapas Mallick, wetenschappelijk adviseur van Build Solar, zegt: “We streven ernaar om geïntegreerde, betaalbare, efficiënte en aantrekkelijke zonne-energietechnologieën te ontwikkelen die de minste impact hebben op het lokale landschap”. Hun uitvinding maakt eindeloos veel toepassingen mogelijk en kan gebruikt worden voor de bouw van duurzame scholen, ziekenhuizen en zelfs hotels die volledig in hun eigen energiebehoeften voorzien.

Groene bouwmaterialen worden energieproducenten

In de toekomst van de bouw draait het om meer dan aantrekkelijk design en comfort. Met zonnedaken en –muren kunnen we onze woningen omtoveren in duurzame energieopwekkers die ons voorzien van energie uit hernieuwbare bronnen. Dat is een toekomst waar iedereen toch deel van wil uitmaken

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!