Op weg naar nieuwe niveaus van gemak en value – de zelfrijdende bezorgdienst-race is gestart

Industries: Detailhandel
  • Amerikaanse supermarktketen lanceert binnenkort zelfrijdende bezorgdienst
  • Zelfrijdende bezorgwagens worden een gamechanger voor de lokale retail
  • Broodrooster op wielen: uitdagingen rond regelgeving
  • Zijn zelfrijdende bezorgdiensten de toekomst van retail?

In een wereld waar de klant koning is, zijn retailers voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om een betere, efficiëntere winkelervaring te bieden. Door Amazon’s overname van supermarktketen Whole Foods in 2017 en de plannen om een robotbezorgdienst te lanceren, realiseren andere supermarkten zich dat klanten niet eeuwig naar de winkel zullen blijven komen om boodschappen te doen. En als ze met pioniers als Amazon willen blijven concurreren, zullen ze zelf ook een bezorgdienst moeten introduceren.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat vier van de vijf Amerikanen hun boodschappen wel willen laten bezorgen, maar door de hoge kosten en de inefficiënte dienstverlening doet slechts 2 procent van hen dat ook daadwerkelijk regelmatig. Om deze kosten te verlagen zijn een aantal retailers nu aan het experimenteren met zelfrijdende bezorgdiensten.

Amerikaanse supermarktketen lanceert binnenkort zelfrijdende bezorgdienst

Kroger, de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten, heeft onlangs de handen ineengeslagen met de startup Nuro om een zelfrijdende boodschappendienst te lanceren. Het pilotprogramma voor de nieuwe service gaat dit najaar in Scottsdale, Arizona van start. Klanten kunnen hun boodschappen bestellen bij een lokale Fry’s Food store, die eigendom is van Kroger, en deze worden vervolgens met een zelfrijdend voertuig bij hen thuis bezorgd. “We zijn ontzettend enthousiast over het potentieel van onze innovatieve samenwerking met Nuro. Wij willen onze klanten vandaag al kennis laten maken met de bezorgdienst van de toekomst”, zegt Yael Cosset, Kroger’s Chief Digital Officer. “Samenwerking met Nuro, een toonaangevend technologiebedrijf, biedt Amerikaanse klanten toegang tot snelle, efficiënte levering tegen een eerlijke prijs”. Klanten kunnen hun bestellingen plaatsen op de website of via de mobiele app van Nuro. Voor $5.95 worden de boodschappen vervolgens dezelfde of de volgende dag bezorgd, ongeacht de waarde van de bestelling.

Een man met een boodschappentas nadert de zelfrijdende bestelwagen van Nuro
Kroger, de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten, heeft onlangs de handen ineengeslagen met de startup Nuro om een zelfrijdende boodschappendienst te lanceren.

Zelfrijdende bezorgwagens worden een gamechanger voor de lokale retail

De bezorging wordt uitgevoerd door de R1, een autonome bestelwagen die in januari 2018 voor het eerst door Nuro werd onthuld. Deze startup is opgericht door Dave Ferguson en Jiajun Zhu, twee voormalige Googlemedewerkers die vijf jaar lang werkten aan het zelfrijdende Waymo-project, voordat ze in 2016 hun eigen bedrijf begonnen. “Zelfrijdende bezorgdiensten worden een gamechanger voor de lokale handel, en samen met Kroger zijn we blij dat we deze nieuwe bezorgdienst kunnen testen om supermarktklanten nieuwe mogelijkheden van gemak en waarde te bieden”, zegt Ferguson.

Zodra een klant een bestelling plaatst, laden de medewerkers van Kroger de boodschappen in het voertuig en sturen ze deze op weg. Klanten kunnen de app gebruiken om de locatie van het voertuig te monitoren en krijgen een bericht wanneer het voertuig op de plaats van bestemming aankomt. Vervolgens kunnen ze het voertuig met een pincode of een andere vorm van verificatie openen en de boodschappen eruit halen. “We zijn trots dat we een bijdrage kunnen leveren en dat we onze visie om de lokale handel te upgraden naar een echte, toegankelijke service, te realiseren. En de inwoners van Scottsdale kunnen hier direct gebruik van maken”, vervolgt Ferguson. “Ons doel is om klanten te helpen tijd te besparen, op een veilige manier te werk te gaan en te leren hoe we de klantervaring verder kunnen verbeteren”.

Broodrooster op wielen: uitdagingen rond regelgeving

De R1, door velen omschreven als een broodrooster op wielen – wat zelfs de ontwerpers van de R1 een treffende beschrijving vinden, is een elektrisch voertuig dat speciaal ontworpen is om goederen te vervoeren. Het voertuig heeft genoeg ruimte voor twee containers waarin elk zes boodschappentassen passen. Een van de uitdagingen is dat het in sommige Amerikaanse staten verplicht is dat er in een zelfrijdend voertuig ook altijd een bestuurder aanwezig is die in geval van nood kan ingrijpen. Het bedrijf zegt dat hun zelfrijdende vloot op afstand door menselijke operators wordt gemonitord. Het is alleen nog niet bekend of ze ook in staat zouden zijn om de besturing van de voertuigen op afstand over te nemen. De R1 is kleiner dan een gewone personenauto en kan snelheden tot 40 kilometer per uur bereiken.

Zo ziet het broodrooster op wielen eruit:

Omdat de R1 pas klaar is voor gebruik als een aantal van deze regelgevingskwesties is opgelost, wil Nuro de pilot starten met Toyota Prius en Nissan Leaf-voertuigen, die met de zelfrijdende technologie van het bedrijf worden uitgerust. “De software- en hardwaresystemen van de Prius komen veelal overeen met die van het R1-voertuig, dus de Prius begint met het bezorgen van de boodschappen en ondertussen ronden wij de certificering en het testen van de R1 af”, legt een woordvoerder van Nuro uit. De voertuigen hebben in de eerste instantie ook menselijke bestuurders aan boord, maar deze nemen niet actief deel aan de bezorgservice. Ze helpen bijvoorbeeld niet met het uitladen van de boodschappen. Op deze manier krijgt de klant een realistisch beeld van hoe de bezorgservice eruitziet wanneer deze door de R1-voertuigen wordt overgenomen.

“De pilot biedt ons de mogelijkheid om ervaringen op te doen met betrekking tot de interactie met echte klanten. Zo kunnen we een beter beeld vormen van wat ze precies willen, wat ze waarderen en waar ze minder van onder de indruk zijn”, zegt Ferguson. De twee bedrijven zijn van plan om het pilotprogramma te gebruiken om data te verzamelen, routes te optimaliseren, de nauwkeurigheid van hun geschatte levertijden te beoordelen, te meten hoe de zelfrijdende voertuigen omgaan met gewone voertuigen op de weg, en hoe het publiek erop reageert. Als alles goed gaat, is Kroger van plan om de service uit te breiden naar alle 35 staten waar het zijn winkels heeft.

Zijn zelfrijdende bezorgdiensten de toekomst van retail?

Omdat een aantal regelgevingskwesties nog niet zijn opgelost zal het waarschijnlijk nog even duren. Maar met de recente Amazon overname van Whole Foods wordt het wel duidelijk dat andere retailers – als ze willen blijven concurreren – de introductie van een bezorgdienst ook zullen moeten overwegen. Als je het ons vraagt zit het er dik in dat we deze kleine broodroosters op wielen in de toekomst door onze straten zien rijden; deze ontwikkeling is gewoon niet tegen te houden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!