Even voorstellen: Millie, de KI-avatar die er met complimentjes voor zorgt dat je meer koopt

  • Canadese startup heeft onlangs de eerste contextbewuste KI ter wereld ontwikkeld
  • De focus ligt op retail en entertainment maar men wil ook uitbreiden naar andere sectoren
  • Maakt deze technologie menselijke verkoopmedewerkers overbodig?

Ken je die uitspraak ‘Flattery will get you nowhere’? Of de andere versie ‘Flattery will get you everywhere’? Deze laatste is vooral relevant in retail. Je hebt vast wel eens een kledingstuk gekocht omdat een verkoper zei dat het je heel goed stond. Het is een eenvoudige, maar bewezen verkooptechniek waar de meeste consumenten gevoelig voor zijn. Een techniek die al duizenden jaren wordt gebruikt om ons dingen te laten kopen. Maar hoe zou je reageren als deze vleierij niet van een mens kwam, maar van een digitale verkoper? TwentyBN heeft daar interessante antwoorden op.

Canadese startup heeft onlangs de eerste contextbewuste KI ter wereld ontwikkeld

De Canadese startup TwentyBN onthulde onlangs een KI-aangedreven avatar genaamd Millie, speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat je meer koopt – door met je in gesprek te gaan en je complimentjes te geven. Millie is een levensgrote avatar op een scherm die gebruik maakt van computer vision-technologie om menselijke acties te begrijpen en in real time contact te maken met consumenten. “Millie is de eerste contextbewuste avatar,” zegt medeoprichter en CEO van TwentyBN, Roland Memisevic, op een recente NeurIPS-conferentie in Montreal, Canada, waar Millie voor het eerst werd gepresenteerd. “Voor deze specifieke use case staat een persoon voor Millie, en Millie begint een gesprekje. Hier hebben we verschillende zonnebrillen op tafel gelegd en Millie gaat je aanmoedigen deze te proberen”.

Man voor een scherm met digitale avatar Millie
De Canadese startup TwentyBN onthulde onlangs een KI-aangedreven avatar genaamd Millie, speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat je meer koopt – door met je in gesprek te gaan en je complimentjes te geven.

Millie gebruikt geavanceerde computer vision-technologie om de wereld om haar heen te observeren, te ontdekken wat mensen doen en de context te begrijpen. “Het diepe wetenschappelijke uitgangspunt achter dit project is om een systeem te leren slimmer te worden. En om een gesprek te kunnen voeren over dingen die in de echte wereld gebeuren, moet je beginnen met visie. Je moet beginnen met een camera en dat is wat we hier hebben gedaan,” aldus Memisevic. Het bedrijf gebruikt NVIDIA Tesla GPU’s en een cuDNNN-versneld PyTorch deep learning framework om Millie’s computer vision-systeem te trainen om fysieke handelingen te herkennen en te analyseren. Om dit te bereiken, ontwikkelde TwentyBN een crowd-acting platform om miljoenen menselijke interacties te verzamelen, die vervolgens in het systeem werden ingevoerd. Het bedrijf betaalde gewone mensen om zichzelf te filmen tijdens bijvoorbeeld het ophalen van producten in winkels, het openen van diepvriezers en het duwen van winkelwagentjes. Tot nu toe zijn er meer dan 220.000 videoclips verzameld van mensen die allerlei winkel-gerelateerde handelingen uitvoeren. Deze dataset is gratis beschikbaar gesteld voor onderzoeksdoeleinden.

https://www.youtube.com/watch?v=INvteM2BseE

De focus ligt op retail en entertainment maar men wil ook uitbreiden naar andere sectoren

Op dit moment kan Millie detecteren wanneer een klant de winkel binnenkomt, oogcontact met de klant maken en hem of haar met haar blik volgen. Ze kan ook zien naar welk artikel klanten kijken en hierop reageren door hen aan te moedigen het op te pakken of uit te leggen hoe het artikel werkt. Hoewel haar communicatieve vaardigheden nog steeds vrij basic zijn, kan ze dankzij de ingebouwde spraakherkenning en natuurlijke taalverwerkingssoftware wel eenvoudige vragen beantwoorden en simpele gesprekjes voeren. Bovendien kan ze de gezichten van klanten dankzij gezichtsherkenningssoftware herkennen en hen de volgende keer persoonlijk aanspreken. “Het is echt iets nieuws en het winkelend publiek vindt het interessant,” zegt Memisevic. “In de eerste instantie is het de nieuwigheid die de aandacht trekt, maar dan begin je echt een ‘connectie’ met haar te voelen”.

Volgens TwentyBN kan Millie op vele manieren in retail en entertainment ingezet worden. Ze kan bijvoorbeeld de rol vervullen van verkoopster, adverteerder, receptioniste of personal trainer. In de toekomst hoopt het bedrijf Millie’s vaardigheden en menselijk begrip nog verder uit te breiden, waarmee ze ook in andere sectoren verschillende rollen kan vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een dansinstructeur, collega op het werk of studiemaatje voor je kind. Millie’s uiterlijk en gedrag zijn volledig aanpasbaar, waardoor ze voor allerlei rollen de meest geschikte hoedanigheid kan aannemen.

Maakt deze technologie menselijke verkoopmedewerkers overbodig?

Het bedrijf is momenteel in onderhandeling met verschillende retailers. Toch moeten degenen die besluiten om met Millie in zee te gaan voorzichtig zijn. Niet iedereen zit er namelijk op te wachten om bekeken te worden en elke beweging te laten monitoren. En dat is precies wat Millie moet doen om haar functie te kunnen vervullen. Dat betekent dat sommige mensen de hele ervaring in plaats van positief misschien juist eerder verontrustend zullen vinden. “Dit soort technologie is natuurlijk nog relatief nieuw, maar het is wel een manier om mensen de winkel in te krijgen. Alleen is niet iedereen er even enthousiast over,” zegt Natalie Berg, de oprichter van het Britse retailadviesbureau NBK Retail. Sommige mensen zijn ook bezorgd dat deze technologie menselijke verkoopmedewerkers overbodig zou kunnen maken, maar Memisevic is het daar niet mee eens. Hoewel de rol van winkelpersoneel misschien iets verandert, gelooft Memisevic dat KI-assistenten als Millie hun werk niet zullen overnemen, maar juist zullen aanvullen. Hierdoor kunnen menselijke werknemers zich richten op waardevollere interacties met klanten.

Nu e-commerce steeds meer in populariteit toeneemt, moeten fysieke winkels op zoek naar nieuwe manieren om klanten te blijven trekken. Om een aangenamere en meer gepersonaliseerde consumentenervaring te bieden, zullen retailers in de toekomst dan ook steeds vaker gebruik maken van technologieën als kunstmatige intelligentie en computer vision. Wij kunnen ons in ieder geval wel een toekomst voorstellen met levensgrote, digitale winkelassistenten als Millie die ons persoonlijk aanspreken, advies geven en aanmoedigen producten te kopen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!