Serious games: counter-terrorisme training in de 21e eeuw

Industries: Cybercrime
Trends: VR/AR
  • De trainingssoftware van de toekomst
  • Serieus gamen in een realistische omgeving
  • De Europese veiligheidsdiensten blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Terrorisme is een constante, angstaanjagende dreiging en het aantal terreuraanslagen is sinds 2010 alarmerend gestegen. De Europese regeringen zijn zich ervan bewust dat uiterste paraatheid en adequate training van veiligheidsdiensten en eerste hulpverleners van cruciaal belang zijn om ervoor te zorgen dat burgers in veiligheid kunnen leven. Sinds kort hebben ze een verrassend nieuw wapen in hun arsenaal voor terrorismebestrijding: ‘serious games’.

Ter voorbereiding op potentieel dodelijke incidenten worden militairen en veiligheidstroepen over de hele wereld door middel van klassikale sessies maar ook online tutorials en computer games getraind. Richard de Silva rapporteert voor Defense IQ: “Militairen maken al jaren gebruik van ‘serious games’-platforms, waaronder de door NAVO-landen veelgebruikte multi-service Virtual Battlespace-software en de Harbour Protection Table-Top Exercise die wordt ingezet voor maritieme beveiligingstraining”. Deze oefeningen zijn zeer effectief omdat ze het echte leven nauwkeurig nabootsen en je er allerlei realistische scenario’s mee kunt creëren; situaties waar trainees in de toekomst mee te maken zouden kunnen krijgen.

Maar ontwikkelingen in de virtual and mixed reality (VR en MR)-technologie tillen realisme en immersiviteit in deze ‘serious games’ naar een heel nieuw level. Met de nieuwe generatie high-tech games kunnen militairen, hulpverleners en terrorismebestrijders veel beter voorbereid worden op de gevaren en beslissingen waar ze mee worden geconfronteerd. Het allernieuwste trainingssysteem op dit gebied, AUGGMED, (AUtomated serious Game scenario Generator voor MixED reality training) brengt antiterrorismetraining dan ook naar de 21e eeuw.

De trainingssoftware van de toekomst

AUGGMED wordt in samenwerking met de BMT Groep, de Universiteit van Greenwich, de Universiteit van Birmingham en bijna een dozijn veiligheids- en politiediensten in heel Europa ontwikkeld om de paraatheid voor terrorismebestrijding naar een nieuw niveau te tillen. Het is een driejarig project ter waarde van 5,5 miljoen euro dat ontwikkeld is onder auspiciën van het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. Het is speciaal ontwikkeld voor brede inzetbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Met de Automated Game Scenario Engine (AGSE) van AUGGMED – die op hardware draait die net zo gebruiksvriendelijk is als een laptop met Windows – en kant-en-klare headsets kun je een grote verscheidenheid aan gesimuleerde scenario’s ervaren die haast niet van echt te onderscheiden zijn.

 Een soldaat met een VR-headset houdt VR-controllers vast met een laptop op de achtergrond
AUGGMED wordt in samenwerking met de BMT Groep, de Universiteit van Greenwich, de Universiteit van Birmingham en bijna een dozijn veiligheids- en politiediensten in heel Europa ontwikkeld om de paraatheid voor terrorismebestrijding naar een nieuw niveau te tillen.

Omdat je geen speciale hardware nodig hebt is het systeem zowel mobiel als betaalbaar. Bovendien kunnen verschillende instanties dankzij AUGGMED – waar ook ter wereld – in real time samen trainen. Spaanse paramedici, Duitse antiterreurteams en Franse politie kunnen bijvoorbeeld reageren op een gesimuleerde internationale noodsituatie en zo de samenwerking en de communicatie tussen de instanties aanzienlijk verbeteren. Dat is van cruciaal belang, omdat terroristische dreigingen letterlijk (politiek) grensoverschrijdend zijn. Bovendien gebruiken terroristen de vaak niet-optimale communicatie en coördinatie tussen veiligheidsdiensten en hulpverleners en de levensgevaarlijke chaos die daardoor ontstaat in hun voordeel.

Serieus gamen in een realistische omgeving

Doordat VR en MR dankzij de allernieuwste grafische processoren volledige immersieve ervaringen mogelijk maken, kunnen gebruikers in hyperrealistische omgevingen trainen – iets dat voorheen onmogelijk was. In de MR-modus van AUGGMED werken eerstehulpverleners in de echte wereld met een overlay van high-tech magie waarmee virtuele objecten en mensen gecreëerd worden met wie ze kunnen communiceren. Dit hyperrealisme is een belangrijk component waarmee deze dappere mannen en vrouwen kunnen leren hoe ze met de stress en de emotionele aspecten van gevaar om moeten gaan. De Silva legt uit: “Het systeem biedt gebruikers nieuwe manieren om besluitvormingsvaardigheden, emotionele managementtechnieken en analytisch denken te leren tijdens situaties waarin ze onder extreme druk staan”. Dat kan voor zowel hulpverleners als bijvoorbeeld gijzelaars het verschil betekenen tussen leven en dood.

De Europese veiligheidsdiensten blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

De doeltreffendheid van AUGGMED is tijdens drie verschillende proefprojecten geëvalueerd. In het eerste proefproject werd het systeem door de West Yorkshire Police gebruikt om gewapende agenten te trainen in scenario’s waarin vuurwapenaanvallen plaatsvonden. Tijdens het tweede project werd AUGGMED door de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) gebruikt om een verdacht pakket virtueel te onderzoeken en paramedici in virtuele post-explosiescenario’s te trainen. De laatste pilot was een gezamenlijke, multi-scenario trainingssessie voor het Havenbedrijf van Piraeus en de lokale politie. Met AUGGMED werden virtuele bommen en aanvallers gecreëerd voor de Griekse veiligheidseenheden die deze op een real-world locatie met behulp van MR moesten opsporen en uitschakelen.

Uit deze proefprojecten is gebleken dat AUGGMED alles in huis heeft om Europese veiligheids- en hulpdiensten beter voor te bereiden op hun gecompliceerde en gevaarlijke taken, waardoor wij ons in de toekomst hopelijk ook wat veiliger kunnen voelen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!