- Zorginstanties hebben met diverse uitdagingen te maken
- Amazon’s Alexa helpt bij zorgtaken
- Microsoft en Nuance ontwikkelen transcriptietechnologie
- Suki begrijpt de spraakopdrachten van artsen
- Software verzamelt gegevens van deelnemers aan klinische onderzoeken
- Stemanalyse kan gebruikt worden om geestelijke gezondheidsproblemen te herkennen
- De platforms van Orbita maken de ontwikkeling van spraak- en chatbot-apps mogelijk
- De uitdagingen van spraaktechnologie
- De gezondheidszorg van de toekomst is gearriveerd
Spraaktechnologie transformeert allerlei bedrijfstakken. Machines die spraak herkennen en gesproken opdrachten kunnen uitvoeren transformeren in de detailhandel bijvoorbeeld de manier waarop mensen online winkelen.
Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat ongeveer 30 procent van het webbrowsen tegen 2020 spraakgestuurd zal zijn. Tussen april en juni 2019 werden 4,1 miljoen slimme luidsprekers naar Europa verzonden, een toename van 33,2 procent op jaarbasis. Maar met spraaktechnologie is veel meer mogelijk. Deze KI-aangedreven technologie kan bijvoorbeeld ook diverse creatieve en efficiënte oplossingen bieden voor uitdagingen in de zorgsector.
Zorginstanties hebben met diverse uitdagingen te maken
Zeggen dat ziekenhuizen met allerlei problemen te maken hebben zou een understatement zijn. Bijna een derde van de artsen in de VS, Frankrijk en Duitsland hebben bijvoorbeeld te maken met een burn-out. En ongeveer 60 procent van de Amerikaanse artsen noemt administratieve lasten de primaire oorzaak van hun burn-out. Een uur patiënttijd vertaalt zich namelijk in óók nog eens twee uur papierwerk. Een ander probleem waar zorgverleners mee te maken hebben is dat sommige patiënten hun medicatie niet op de juiste manier innemen – of vergeten in te nemen – wat kan leiden tot extra gezondheidsproblemen. Bovendien blijft een vroege diagnose van bepaalde aandoeningen ook nog steeds een ongrijpbaar doel, omdat patiënten hun arts vaak niet op tijd van hun symptomen op de hoogte stellen.
Spraaktechnologie kan oplossingen bieden voor veel van deze en andere problemen en patiënten helpen betere medische zorg te krijgen. Uit een recent onderzoek van technologiebedrijven Voicebot en Orbita blijkt dat meer dan de helft van de respondenten geïnteresseerd is in het gebruik van stemassistenten in de zorg. Deze trend weerspiegelt de groei van de wereldwijde markt voor virtuele assistenten in de zorgsector, een markt die tegen 2025 maar liefst $3,5 miljard waard zal zijn.
Amazon’s Alexa helpt bij zorgtaken
Amazon is een van de bedrijven die in de zorg steeds meer voeten aan de grond krijgt. De virtuele assistent Alexa kan patiënten er bijvoorbeeld aan herinneren om medicijnen op een bepaald tijdstip van de dag in te nemen en herhaalrecepten te bestellen. Patiënten kunnen vragen stellen als “Alexa, welke medicatie moet ik nu nemen?” – en vervolgens verstrekt de slimme assistent de relevante informatie. De service is momenteel alleen beschikbaar voor klanten van Giant Eagle Pharmacy, maar Amazon is van plan om meer apotheken toe te voegen als de eerste uitrol succesvol is. Gebruikers moeten de Giant Eagle Pharmacy-feature downloaden en hun Amazon Alexa-account koppelen om van de dienst gebruik te kunnen maken. Rachel Jiang, hoofd van Alexa Gezondheid & Welzijn bij Amazon, vertelt: “Voice heeft bewezen in verschillende gebruikssituaties efficiënt te werken omdat het barrières verwijdert en dagelijkse taken vereenvoudigt”.
Amazon stelt zorgaanbieders nu in staat om Alexa-features te ontwikkelen voor het versturen van gevoelige patiëntgegevens. Patiënten bij Atrium Health, een in de VS gevestigd netwerk van ziekenhuizen, kunnen met behulp van slimme Alexa speakers afspraken inplannen bij zorginstellingen voor spoedeisende hulp. En bij Boston Children’s Hospital kunnen deelnemers van het programma “My Children Enhanced Recovery After Surgery” met Amazon’s virtuele assistent afspraken inplannen en informatie opvragen. Ook healthtech-startups zijn enthousiast over het gebruik van stemassistenten. Het Amerikaanse Livongo Health stelt zijn klanten bijvoorbeeld in staat hun bloedsuikermeter te verbinden met Alexa zodat ze met een stemopdracht hun laatste meetwaarden kunnen opvragen.
Microsoft en Nuance ontwikkelen transcriptietechnologie
Ook Microsoft richt zich steeds meer op de zorgsector. De techgigant heeft het conversational AI-bedrijf Nuance toegang gegeven tot het Azure AI-platform en Azure Cloud-infrastructure om te helpen bij het ontwikkelen en ondersteunen van ambient clinical intelligence (ACI) – technologie die informatie extraheert uit gesprekken tussen artsen en patiënten en daarmee elektronische patiëntendossiers bijwerkt. De nieuwe samenwerking stelt Microsoft in staat om zijn enterprise tech-aanbod uit te breiden en zijn zorgcliënten meer waarde te bieden.
Nuance heeft al een virtuele medische assistent genaamd Dragon Medical One die luistert naar gesprekken tijdens consulten, waarna de assistent medische patiëntinformatie toevoegt aan het dossier. Hierdoor hoeven artsen minder tijd te besteden aan administratief werk. Artsen van de Amerikaanse zorgaanbieder Allina Health konden dankzij de integratie van Dragon Medical One in het elektronische patiëntendossiersysteem 167 procent meer medische documentatie produceren dan voorheen. Meer werk kunnen doen in minder tijd helpt artsen om burn-outs te voorkomen, wat nog steeds een van de grootste uitdagingen is in deze bedrijfstak.
Suki begrijpt de spraakopdrachten van artsen
Een andere uitdaging voor zorgaanbieders in veel landen is het inspelen op en voldoen aan de behoeften van een snel vergrijzende bevolking waardoor overwerkte artsen nog meer onder druk komen te staan. Het is dan ook van cruciaal belang om de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan het documenteren van interacties met patiënten te minimaliseren. De in Californië gevestigde startup Suki heeft speciaal hiervoor een klinische stemassistent ontwikkeld die de spraakopdrachten van artsen kan begrijpen en nauwkeurige notities kan toevoegen aan elektronische patiëntendossiers. De aantekeningen moeten nog wel eerst gecontroleerd en goedgekeurd worden voordat ze opgeslagen worden, maar het systeem is “nauwkeuriger dan de meeste traditionele medische dicteer- en transcriptiediensten”, zegt dr. Michael J. Behr, de medisch directeur van OrthoAtlanta, een praktijk voor orthopedie en sportgeneeskunde in de Amerikaanse stad Atlanta.
De software kan verschillende taken uitvoeren, zoals notities maken of een lijst met gezondheidsproblemen van de patiënt weergeven. De assistent integreert ook met elektronische patiëntendossiers en schrijft – in opdracht van de arts – medicatie voor aan patiënten. Steeds meer zorgverleners gebruiken de technologie van Suki en dat is bij grote techbedrijven niet onopgemerkt gebleven. De startup is onlangs bijvoorbeeld een overeenkomst aangegaan met Google om toegang te krijgen tot de cloud- en AI-infrastructuur van de technologiegigant. Google moedigt zijn partners in de gezondheidszorg ook aan om Suki in hun dagelijkse activiteiten te integreren.
Software verzamelt gegevens van deelnemers aan klinische onderzoeken
Wetenschappers van het farmaceutische bedrijf Janssen, waarvan het hoofdkantoor in België gevestigd is, hebben een voice-tool ontwikkeld die informatie verzamelt over patiënten die aan klinische onderzoeken deelnemen. De software maakt op specifieke tijdstippen contact met patiënten om hen verschillende vragen te stellen, bijvoorbeeld of ze pijnklachten hebben. Op basis van de opgeslagen antwoorden kunnen de algoritmen vervolgvragen stellen om aanvullende informatie te verzamelen. Ook zal het platform patiënten uiteindelijk antwoord kunnen geven op vragen over hun ziekte, geplande bezoeken en het onderzoek waar ze aan deelnemen.
Onderzoekers van Janssen zijn tot een aantal interessante inzichten gekomen over de voorkeuren van patiënten met betrekking tot stemtechnologie. Sommigen vinden het bijvoorbeeld prettiger om hun gevoelens met de software te delen dan met een verpleegkundige of arts. Veel patiënten vertellen “dat ze liever naar een mannelijke dan een vrouwelijke stem luisteren en weer andere geven de voorkeur aan een neutrale stem met weinig emotie”, vertelt Bert Hartog, de senior directeur van klinische innovatie bij Janssen Research & Development.
Stemanalyse kan gebruikt worden om geestelijke gezondheidsproblemen te herkennen
Ingenieurs van de Canadese startup WinterLight Labs zijn van mening dat de menselijke stem voor veel meer kan worden gebruikt dan slimme luidsprekers opdrachten geven. Ze hebben algoritmen ontwikkeld die spraakkenmerken analyseren waarmee tekenen van cognitieve stoornissen of problemen met de geestelijke gezondheid herkend kunnen worden. Het bedrijf richt zich momenteel op patiënten met de ziekte van Alzheimer, afasie en depressie. De software kan ook worden gecombineerd met de medische gegevens van oudere patiënten, waardoor artsen personen met een risico op cognitieve achteruitgang sneller kunnen identificeren. Door dementie op vroegere leeftijd te identificeren kunnen ziekenhuizen deze patiënten betere zorg bieden en hun functionele achteruitgang zo lang mogelijk proberen te remmen.
De platforms van Orbita maken de ontwikkeling van spraak- en chatbot-apps mogelijk
Ziekenhuizen die patiënten spraakgestuurde diensten bieden worden vaak digitale innovators genoemd. Veel van hun succes hangt echter af van de onderliggende platforms die het mogelijk maken om apps die conversatie-algoritmen integreren te ontwerpen, bouwen en beheren. Het technologiebedrijf Orbita is een bekende ontwikkelaar van deze platforms en de oplossingen van het bedrijf voldoen aan de HIPAA-regels (Health Insurance Portability and Accountability Act) met betrekking tot de overdracht van beschermde medische informatie.
Het Orbita Answers-framework van het bedrijf helpt gebruikers bij het organiseren van educatieve content en het lanceren van vraag-en-antwoordprogramma’s. In plaats van duizenden woorden aan content in Amazon’s Alexa te ‘dumpen’, maakt het framework van Orbita gebruik van kennisgrafieken en managementtools om de content te organiseren zonder dat gebruikers veel tijd hoeven te besteden aan handmatig editen. Steeds meer verzekeraars, farmabedrijven, onderzoekscentra en ziekenhuizen vertrouwen op Orbita voor de ontwikkeling van spraak- en chatbot-apps, waaronder Amgen, Brigham & Women’s Hospital, Mayo Clinic en Pillo Health.
De uitdagingen van spraaktechnologie
De implementatie van op spraak gebaseerde technologieën in de medische sector is echter niet zonder uitdagingen. Als gevolg van de groeiende dreiging van cyberaanvallen willen toezichthouders dat bedrijven gevoelige patiëntgegevens beschermen, maar de naleving van dataprivacy- en beveiligingsvereisten blijft een lastige kwestie. Door slimme luidsprekers te hacken, kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld toegang krijgen tot gebruikersgegevens. Het is volgens Amazon dan ook belangrijk om alle (medisch-gerelateerde) gesproken opdrachten met inlog- of spraakcodes te beveiligen.
En ondanks de vele voordelen van deze geavanceerde technologie – zoals het sterk verbeteren van de kwaliteit van zorgdiensten – kunnen deze apparaten en systemen nog steeds geen artsen vervangen of ziekten diagnosticeren. Volgens Emily Kagan, vice-president van digitaal bij het zorgnetwerk Northwell Health, zijn de spraaktech-producten van Alexa zeker innovatief. “Iedereen heeft het gevoel dat het echt game-changing gaat worden, maar we zijn allemaal nog aan het experimenteren”. Bovendien moeten artsen bij gebruik van deze spraaktechnologie de informatie nog wel steeds controleren op fouten. Zelfs de kleinste onnauwkeurigheid in elektronische patiëntendossiers kan levensbedreigende gevolgen hebben. Daarom moeten technologiebedrijven nieuwe oplossingen zorgvuldig testen voordat deze worden uitgerold.
De gezondheidszorg van de toekomst is gearriveerd
Het spraakherkennende vermogen van kunstmatige intelligentie brengt een enorme transformatie teweeg in het leven van miljoenen mensen. Dankzij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voicetech in de zorg kunnen patiënten eenvoudiger en efficiënter toegang krijgen tot informatie, advies en medische hulp. Spraaktechnologie zal in de toekomst steeds vaker gebruikt worden voor toepassingen met betrekking tot medicatieherinneringen, het opslaan van medische informatie en als patiëntenondersteuning bij klinische onderzoeken.
Share via: