De gen-AI-box van Pandora staat wagenwijd open: wat is tot dusver de impact op recruitment?

Nu de arbeidsmarkt almaar competitiever wordt, maken zowel werkzoekenden als recruiters steeds vaker gebruik van generative AI.
Industries: HRM
  • LinkedIn introduceert AI-gestuurde schrijfsuggesties
  • hireEZ breidt wervingsplatform uit met nieuwe gen-AI-functie
  • TalentGPT transformeert talentacquisitie en talentmanagement
  • Sense versnelt het recruitmentproces met nieuwe generative AI-oplossingen

In dit tijdperk waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer facetten van ons leven transformeert, wordt ook de invloed ervan op het wervingsproces steeds duidelijker zichtbaar. Sinds de release van de AI-chatbot ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, kunnen mensen overal ter wereld nu op eenvoudige manier geschreven content genereren — van ingewikkelde essays en beknopte memo’s tot creatieve poĂ«zie en zelfs code. Dit geavanceerde vermogen om snel boeiende content te produceren is ook voor werkzoekenden handig gebleken. Zij gebruiken GPT bijvoorbeeld om overtuigende sollicitatiebrieven te schrijven en cv’s te creĂ«ren. Ook recruiters hebben deze ontwikkelingen uiteraard opgemerkt. Zij zijn zich terdege bewust van de groeiende afhankelijkheid van generative AI-tools onder kandidaten en maken dan ook steeds minder gebruik van traditionele beoordelingsmethoden.

Recruiters kijken steeds vaker naar de LinkedIn- en social mediaprofielen van een kandidaat, omdat ze iemands persoonlijkheid en geschiktheid voor een bepaalde functie op die manier beter kunnen analyseren. Ook neemt de conventionele relevantie van sollicitatiebrieven en cv’s — die nu gewoon door AI geschreven kunnen worden — steeds meer af. Deskundigen zijn van mening dat deze veranderingen een rimpeleffect zullen hebben op de bestaande recruitmentprocessen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld meer uitdagende beoordelingen introduceren, meer nadruk leggen op persoonlijke evaluatie of zelf gebruikmaken van AI om kandidaten te screenen. Steeds meer grote bedrijven maken al gebruik van geavanceerde, AI-gestuurde wervingstools om vaardigheden en persoonlijkheidsbeoordelingen uit te voeren. Er is dan ook een trend in ontwikkeling op het gebied van datagestuurde gedragsinzichten in het wervingsproces. Generative AI is dus niet alleen een game-changer voor werkzoekenden, maar transformeert ook traditionele recruitmentprocessen.

“De tool doet het zware werk en bespaart tijd en energie terwijl je toch je unieke stem en stijl behoudt”.

Tomer Cohen, Chief Product Officer van LinkedIn

LinkedIn introduceert AI-gestuurde schrijfsuggesties

LinkedIn zet al langer in op AI en automatisering. Sterker nog, het bedrijf gebruikt deze technologieĂ«n al jaren om verschillende aspecten van zijn platform te stroomlijnen. Dit gebeurde echter meestal aan de backend, waarbij de nadruk grotendeels lag op de functionaliteit van het netwerk van het platform. Als gevolg van Microsoft’s toenemende investering in OpenAI begint LinkedIn AI nu ook in meer zichtbare aspecten van zijn platform te integreren. Het bedrijf kondigde onlangs de lancering van AI-gestuurde schrijfsuggesties aan — zowel voor werkzoekenden als recruiters. Met deze schrijfsuggesties kunnen werkzoekenden hun LinkedIn-profiel verbeteren en kunnen recruiters eenvoudiger en sneller functiebeschrijvingen genereren. De nieuwe tool is gebaseerd op ChatGPT en is ontworpen om kandidaten te helpen een overtuigend persoonlijk verhaal te creĂ«ren en hun profiel aantrekkelijker te maken voor potentiĂ«le werkgevers. “Onze tool identificeert de belangrijkste vaardigheden en ervaringen die je in je ‘About’- en ‘Headline’-secties moet benadrukken, en doet suggesties om je profiel meer te laten opvallen”, zegt Tomer Cohen, Chief Product Officer van LinkedIn. “De tool doet het zware werk en bespaart tijd en energie, terwijl je toch je unieke stem en stijl behoudt”. Een soortgelijk proces wordt ook op functiebeschrijvingen toegepast. Op basis van input van wat basisinformatie, zoals de functietitel en de bedrijfsnaam, ontvangen recruiters een voorlopige AI-gegenereerde functiebeschrijving, die ze vervolgens aan hun behoeften kunnen aanpassen. “Door dit deel van het wervingsproces te stroomlijnen, kun je je energie richten op meer strategische aspecten van je baan”, voegt Cohen toe.

hireEZ breidt wervingsplatform uit met nieuwe gen-AI-functie

Het wervingsplatform hireEZ heeft onlangs aangekondigd dat zijn nieuwste update ook nieuwe generative AI-functionaliteit bevat. Hierbij wordt het GPT-3-model van OpenAI gebruikt om recruiters te helpen e-mails efficiĂ«nter op te stellen en sneller naar potentiĂ«le kandidaten te sturen. Recruiters moeten vaak honderden berichten per dag versturen — een tijdrovende bezigheid — maar dankzij deze nieuwe functionaliteit zal dit proces volledig geautomatiseerd worden. Het enige dat recruiters straks nog hoeven te doen is een functiebeschrijving in de gebruikersinterface invoeren, waarna voor elke kandidaat vrijwel direct unieke e-mailberichten gegenereerd worden. Op deze manier kunnen recruiters op veel grotere schaal gepersonaliseerde outreach leveren. “We zien het gebruik van generative AI als een enorme kans om de manier waarop bedrijven met talent communiceren te verbeteren”, zegt Steven Jiang, CEO van HireEZ. “Ons doel is ervoor te zorgen dat de technologie voor zowel bedrijven als sollicitanten efficiĂ«nt en ethisch werkt. Elke huidige recruiter zal je vertellen dat ze het gevoel hebben dat ze het werk van vijf mensen doen. Nu zien we een toekomst voor ons waarin AI Ă©Ă©n recruiter kan helpen het werk van 10 mensen te doen.

“Met generative AI in HR kun je gedurende de levenscyclus van talent unieke, gepersonaliseerde ervaringen creĂ«ren. Zo kun je betere functiebeschrijvingen genereren, werknemers helpen de volgende stap in hun carrière te zetten en leidinggevenden helpen bij het beantwoorden van belangrijke talentvragen”.

Sultan Saidov, medeoprichter en president van Beamery

TalentGPT transformeert talentacquisitie en talentmanagement

Ook Beamery, leverancier van talent lifecycle management-oplossingen, heeft onlangs een nieuwe generative AI-tool gelanceerd. De tool heet TalentGPT en wordt door het bedrijf omschreven als “de eerste generative AI voor HR-technologie”. TalentGPT is gebouwd met behulp van Beamery’s eigen AI en wordt gecombineerd met Talent Graph, OpenAI’s GPT-4 en verschillende andere vooraf getrainde grote taalmodellen. Dit heeft een assistent opgeleverd die enorm veel verbeteringen mogelijk maakt op het gebied van talentacquisitie en talentmanagementervaring, zowel voor zowel recruiters als kandidaten, managers en werknemers. TalentGPT kan onder andere bestaande hiaten in talent en vaardigheden binnen een bedrijf identificeren en automatisch nieuwe functiebeschrijvingen genereren om dit probleem op te lossen. Het kan werknemers ook gepersonaliseerde loopbaanaanbevelingen geven en aangeven welke vaardigheden ze moeten ontwikkelen om verder te komen in hun carrière. “Met generative AI in HR kun je gedurende de levenscyclus van talent unieke, gepersonaliseerde ervaringen creĂ«ren. Zo kun je betere functiebeschrijvingen genereren, werknemers helpen de volgende stap in hun carrière te zetten en leidinggevenden helpen bij het beantwoorden van belangrijke talentvragen”, zegt Sultan Saidov, medeoprichter en president van Beamery.

Sense versnelt het wervingsproces met nieuwe generative AI-oplossingen

Als een van ’s werelds toonaangevende AI-gestuurde recruitmentplatforms, weet Sense als geen ander over hoe het wervingsproces kan worden verbeterd. Het bedrijf kondigde onlangs de lancering van een aantal innovatieve generative AI-oplossingen aan die zijn ontworpen om het wervingsproces efficiĂ«nter te maken. De nieuwe oplossingen zijn speciaal ontwikkeld voor recruiters en fungeren in feite als een soort co-piloot, waardoor recruitmentteams allerlei repetitieve taken kunnen automatiseren, efficiĂ«nter kunnen werken en betere kwaliteit content kunnen genereren. Met andere woorden, ze zijn ontworpen om recruiters te helpen hun workflows te stroomlijnen en beter geĂŻnformeerde beslissingen te nemen. Een van deze oplossingen is de Pre-Screening Question Generator, die functietitels of functiebeschrijvingen uit je Applicant Tracking System (ATS) haalt en automatisch een aantal pre-screeningvragen genereert. Het creĂ«ert bovendien een chatbot die specifiek op een bepaalde rol is toegesneden, wat een consistent en efficiĂ«nt pre-screeningproces oplevert. Dan is er de Job Description Generator, waarmee recruiters binnen enkele seconden een optimale functiebeschrijving kunnen maken door simpelweg een functietitel in te voeren. De Candidate Survey Response-tool gaat nog een stap verder. Deze maakt een samenvatting van de antwoorden op enquĂŞtes die over een bepaalde periode zijn verzameld en presenteert deze in een overzichtelijk format. Hierdoor kunnen recruitmentteams directe, datagestuurde verbeteringen aanbrengen in de ervaring van de kandidaat. Met de Text & Emailgenerator-tool kunnen recruiters sms-berichten, e-mailcampagnes of WhatsApp-berichten genereren en deze specifiek op individuele kandidaten afstemmen, waardoor het niet langer nodig is om voortdurend nieuwe teksten te schrijven. En dankzij de Job Recommendations for Candidates-tool kunnen recruiters kandidaten een meer persoonlijke ervaring bieden; bijvoorbeeld door vacaturesuggesties te sturen die bij hun individuele voorkeuren aansluiten. En met de Resume Generator-tool kunnen recruiters moeiteloos een cv samenstellen voor veelbelovende kandidaten die er misschien nog geen hebben. Hiervoor kunnen ze content uit eerdere chatbotgesprekke

Een laatste overweging

De introductie van generative AI heeft in relatief korte tijd al een enorme impact op recruitment gehad en zal de toekomst van werk verder transformeren. Zowel werkzoekenden als recruiters vertrouwen nu steeds meer op AI-tools om verschillende processen te stroomlijnen, wat leidt tot een efficiënter, persoonlijker en dynamischer recruitmentecosysteem. Hoewel deze verschuiving — net als elke andere transformatieve ontwikkeling uit het verleden — ook uitdagingen met zich meebrengt, leidt het immense potentieel van AI-technologie ons naar een meer rechtvaardige en inclusieve toekomst op het gebied van recruitment en human resources. 

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!