9 nieuwe wearables die hightech gezondheid beloven

Industries: Gezondheidszorg
  • Slimme armband bestrijdt slaapapneu
  • QardioCore borstband controleert meer dan alleen je hartslag
  • Slimme Aira bril helpt blinden zien
  • Bloomlife’s zwangerschaps-wearable maakt korte metten met vals alarm
  • Dankzij de TempTraq behoort de gewone thermometer straks tot het verleden
  • Bodytrak’s slimme oortjes
  • S-Skin zorgt voor mooie strakke huid
  • Motiv fitness ring combineert hightech met elegantie

Stel je voor, je zit op een bankje in het park. Je geniet van je vrije middag en van je take-away espresso. Plotseling hoor je iets piepen. Het is je nieuwe hightech wearable die je laat weten dat je bloeddruk wel erg hoog is. Je racet naar je dokter en onderweg stuur je hem nog even snel de metingen zodat de dokter alle informatie heeft voordat je aankomt. Gelukkig ben je er net op tijd bij en konden complicaties vermeden worden.


De geschiedenis van de wearables gaat terug naar de schetsen van Leonardo da Vinci. De moderne incarnaties ervan verschenen in 1938 ten tonele met de uitvinding van het draagbare gehoorapparaat. Bijna een eeuw later lijkt de verbeelding de enige limiet te zijn voor wat er allemaal mogelijk is. Er wordt geschat dat de technologie van health-wearables in het komende decennium nog exponentieel zal ontwikkelen dankzij verbeteringen in de sensortechnologie. En in tegenstelling tot de traditionele medische technologie zien (medische) wearables er steeds eleganter uit. Ze zijn er inmiddels in alle soorten en maten en houden gelijke tred met de nieuwste modetrends.

1. Slimme armband bestrijdt slaapapneu

Franse startup Kyomed, gespecialiseerd in gepersonaliseerde geneeskunde, werkt samen met e-health techbedrijf Neogia aan de ontwikkeling van een nieuwe medische wearable die slaapapneu bestrijdt. De samenwerking leidde tot de Motio HWTM, een met het IoT verbonden armband, speciaal voor patiënten die aan deze ademhalingsstoornis lijden. Slaapapneu veroorzaakt onderbrekingen in de ademhaling en naar schatting lijdt 6 procent van de wereldbevolking aan deze aandoening. Apneu werd decennia lang niet erkend en nog steeds wordt 90 procent van de slaapapneuproblemen nooit gediagnosticeerd. Kyomed en Neogia zijn ervan overtuigd dat miljoenen mensen baat zullen hebben bij deze hightech, zelflerende, kunstmatig intelligente gadget.

De Motio HWTM armband verzamelt biometrische gegevens over je hartslag, ademhaling en bloedzuurstofgehalte en stuurt deze naar een app op je smartphone. Vervolgens verwerken slimme algoritmen deze gegevens en maken ze een beoordeling van je slaapprofiel. Wanneer de algoritmen een afwijking detecteren in het normale patroon, krijg je direct een melding. Zo kan voorkomen worden dat je in je slaap overlijdt. Wel zo prettig.

Zwarte smartwatch om de pols van een vrouw
Franse startup Kyomed, gespecialiseerd in gepersonaliseerde geneeskunde, werkt samen met e-health techbedrijf Neogia aan de ontwikkeling van een nieuwe medische wearable die slaapapneu bestrijdt.

2. QardioCore borstband controleert meer dan alleen je hartslag

Qardio’s nieuwste hightech gadget is een ECG (elektrocardiogram) borstband, de QardioCore. Deze wearable verzamelt en stuurt real-time gegevens over je vitale functies – zoals je temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk – naar je telefoon. Rosario Ianella, de CTO van Qardio, benadrukte: “Cardiovasculaire gezondheid is de grootste medische uitdaging in de ontwikkelde wereld. Met QardioCore maken we het voor iedereen eenvoudiger, beter en kosteneffectiever. Nu de gebruiker en de artsen deze belangrijke informatie op afstand en in context kunnen bekijken en analyseren, kan de diagnostische opbrengst aanzienlijk verbeteren.” QardioCore’s real-time dataverzameling helpt artsen bij het diagnosticeren van hartproblemen voordat de gebruiker zelf ernstige symptomen ondervindt. Zo kunnen vele levens gered worden. Ook voor diegenen die al met hartproblemen zijn gediagnosticeerd is de QardioCore handig voor het monitoren van de gezondheid.

Wit QardioCore-apparaat op de borst van een man met een wit shirt
Deze wearable verzamelt en stuurt real-time gegevens over je vitale functies – zoals je temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk – naar je telefoon.

3. Slimme Aira bril helpt blinden zien

Aira heeft een slimme bril ontwikkeld om blinden en slechtzienden te helpen met dagelijkse dingen als boodschappen doen, wandelen en reizen. Deze wearable, gebaseerd op Google Glass, is niet ontworpen om traditionele methodes als blindegeleidehonden of taststokken te vervangen, maar ter aanvulling daarvan. Met behulp van een telefooncamera en bijvoorbeeld Google Glass, kunnen gebruikers een Aira-begeleider – een opgeleide professional – bellen en om hulp vragen. De begeleider kan via een live video zien wat er om de persoon heen gebeurt, en hem of haar vervolgens door een lastige situatie heen praten. Bijvoorbeeld welke bus of trein de gebruiker moet nemen of hoe hij moet lopen wanneer hij ergens niet bekend is. Via Google Maps kan de begeleider voor de veiligheid ook een oogje in het zeil houden.

4. Bloomlife’s zwangerschaps-wearable maakt korte metten met vals alarm

De Belgisch-Amerikaanse startup Bloomlife heeft onlangs een zwangerschaps-wearable ontwikkeld in de vorm van een soort pleister. De wearable is speciaal bedoeld voor vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap. Eenmaal op de buik van de aanstaande moeder geplakt, monitort de wearable de duur, frequentie en intensiteit van weeën door de elektrische activiteit van de baarmoederspieren te meten. De real-time data wordt vervolgens naar een telefoon app verzonden, waar de weeën nauwkeurig bijgehouden worden. Hoewel de wearable niet beschouwd wordt als medisch hulpmiddel, geeft het de aanstaande moeder wel meer informatie over wat er in haar lichaam gebeurt. De wearable registreert weeën, maar er zijn op de app ook verschillen af te lezen tussen gewone buikpijnen en complicaties. In klinische onderzoeken werd de wearable vergeleken met een ziekenhuis-tocograaf en constateerde men dat het de samentrekkingen van de baarmoeder nét zo accuraat kan meten.

5. 2breathe: een slimme wearable die je van je slapeloosheid afhelpt

Het in Tel-Aviv gevestigde bedrijf 2breathe Technologies Ltd. ontwierp de Sleep Inducer, een gadget die je om je bovenlichaam draagt. Het apparaatje fungeert als realtime slaapcoach en helpt je met ademhalingsbegeleiding zodat je beter kunt ontspannen en makkelijker in slaap valt. De slimme gadget maakt gebruik van een zogenaamde ‘full-pattern Bluetooth respiratiesensor’ en gepatenteerde real-time coaching-technologie. Begeleidende geluidstonen helpen je langzamer en krachtiger uitademen, verminderen neurale sympathische activiteit en helpen je uiteindelijk in slaap te vallen. De 2breathe geeft ook een gedetailleerde beoordeling van je slaap. Daardoor kun je ook de ademhalingsoefeningen kiezen die het beste bij je behoeften passen.

Slapende vrouw met smartphone op het nachtkastje
Het apparaatje fungeert als realtime slaapcoach en helpt je met ademhalingsbegeleiding zodat je beter kunt ontspannen en makkelijker in slaap valt.

6. Dankzij de TempTraq behoort de gewone thermometer straks tot het verleden

Handmatig controleren of je kind koorts heeft is binnenkort niet meer nodig. Een team onderzoekers van Blue Spark Technologies, bekend van de carbon-zink batterijen, heeft onlangs de TempTraq ontwikkeld, een temperatuurmeetsysteem dat bestaat uit een soort pleister en een gratis app. Het grootste pluspunt van de TempTraq is het gebruiksgemak. Wanneer de pleister op de onderarm geplakt is, begint de wearable via Bluetooth direct temperatuursinformatie naar de smartphone app te sturen. Daar kan de gebruiker in real-time uiterst nauwkeurige temperatuurmetingen aflezen die gedurende een bepaalde periode genomen zijn. De TempTraq wearable is geschikt voor eenmalig gebruik en is beschikbaar in een 24-uurs, 48-uurs of 72-uurs variant. De wearable is vooral zeer geschikt voor patiënten waarvan de temperatuur constant gemonitord moet worden.

Slapende baby met apparaat dat zijn temperatuur meet
Wanneer de pleister op de onderarm geplakt is, begint de wearable via Bluetooth direct temperatuursinformatie naar de smartphone app te sturen.

7. Bodytrak’s slimme ‘oortjes’

Hardlopen of joggen zonder dat je enig idee hebt van je prestaties is een beetje zonde van je tijd. Gelukkig biedt Bodytrak een oplossing. Het systeem bestaat uit oordopjes met sensoren die gegevens verzamelen over je hartslag, temperatuur, de hoeveelheid zuurstof die je binnenkrijgt en hoe snel en hoe ver je rent of loopt. De ontwerpers van Bodytrak hebben alle vertrouwen in hun technologie en beweren dat hun wearable betrouwbaarder is dan soortgelijke – meestal om de pols gedragen – wearables. Daar hebben ze misschien ook wel gelijk in want Bodytrak is ontworpen als ‘oortjes’. En aangezien het oor zich dichtbij de hersenen bevindt, is het de ideale plek om alle vitale statistieken tegelijkertijd te meten – met zeer nauwkeurige resultaten als gevolg.

Twee Bodytrak-apparaatjes op een zwarte glanzende tafel
Het systeem bestaat uit oordopjes met sensoren die gegevens verzamelen over je hartslag, temperatuur, de hoeveelheid zuurstof die je binnenkrijgt en hoe snel en hoe ver je rent of loopt.

8. S-Skin zorgt voor mooie strakke huid

Niet alleen onze mobieltjes en andere gadgets worden met de dag slimmer; er is tegenwoordig ook slimme huidverzorgingstechnologie. Samsung ontwikkelde onlangs S-Skin, een gepersonaliseerd huidverzorgingssysteem. De set wordt geleverd met een draagbaar LED-apparaat, microneedle pleisters en een smartphone app. Met behulp van sensoren analyseert het LED-apparaat je huidtype waarna je advies krijgt. Alle verzamelde informatie wordt namelijk naar een smartphone-app verzonden, waar de gebruiker een aantal vragenlijsten kan invullen. Op basis van de verzamelde gegevens en de verstrekte antwoorden geeft de wearable je vervolgens advies over de beste huidverzorging. De volgende stap in het concept van S-Skin zijn de microneedling pleisters. Deze zijn er in twee soorten; eentje speciaal ontwikkeld om de huid rond de ogen te verstevigen, en eentje om problemen als rode vlekken, rimpels of acne te behandelen. Zodra de lichaamstemperatuur van de gebruiker fluctueert, veranderen de microneedling pleisters ook van kleur. Het huidverzorgingsproduct in de pleisters penetreert dieper in de huid dan conventionele verzorgingsproducten.

S-Skin-apparaat met infrarood LED-lampjes verbonden met een smartphone app
De set wordt geleverd met een draagbaar LED-apparaat, microneedle pleisters en een smartphone app.

9. De Motiv fitness ring combineert hightech met elegantie

Fitness wearables worden meestal om de pols gedragen, maar Motiv ontwikkelde onlangs de unieke Motiv ring. De bijzondere ring werkt als stappenteller, maar kan ook je hartslag meten en je slaappatronen monitoren. De modieuze wearable is verbonden met een smartphone-app waar je je activiteiten kunt bijhouden. De ring is gemaakt van titanium, is waterdicht en heeft een oplaadbare batterij die wel vijf dagen meegaat, afhankelijk van hoe actief je bent. De ring heeft een LED-lampje dat de oplaadtijd aangeeft. Naast de hightech mogelijkheden die de Motive ring biedt, hebben de ontwerpers ook veel aandacht besteed aan het elegante ontwerp.

Hardloper met zwarte smart-ring aan zijn vinger
Fitness wearables worden meestal om de pols gedragen, maar Motiv ontwikkelde onlangs de unieke Motiv ring.

Hightech gezondheid

We leven in een tijd waarin technologische innovaties niet alleen steeds geavanceerder maar ook steeds stijlvoller worden. Deze slimme wearables houden alles in de gaten; ze controleren of je niet stopt met ademen, sturen je waarschuwingen als je bloeddruk te hoog is en ze houden zelfs de weeën van aanstaande moeders in de gaten.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!