AI in de vrachtmakelaardij: Een blik op de toekomst

Om de groeiende complexiteit van supply chain-operaties aan te pakken en freight matching, dynamic pricing en realtime zichtbaarheid te regelen maakt de vrachtmakelaardij steeds vaker gebruik van AI.
  • Kun je AI de verantwoordelijkheid geven voor prijsoptimalisatie?
  • AI, de perfecte matchmaker tussen vracht en chauffeur
  • De toenemende behoefte aan meer transparantie
  • Toekomstperspectieven en een laatste overweging

In het ingewikkelde web van het wereldwijde logistieke ecosysteem speelt de vrachtmakelaardij een bijzonder belangrijke rol. Het fungeert als een brug tussen verladers en vervoerders en zorgt ervoor dat goederen soepel en kosteneffectief van punt A naar punt B reizen. De activiteiten in de toeleveringsketen zijn in de loop der jaren echter steeds complexer geworden, waardoor de logistieke sector steeds weer met nieuwe uitdagingen te maken krijgt. In combinatie met de groeiende klantvraag naar realtime zichtbaarheid en dynamic pricing, zorgt dit ervoor dat vrachtmakelaars op zoek moeten naar alternatieve oplossingen voor deze aspecten van hun bedrijf, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) een zeer veelbelovende optie is gebleken. In dit artikel gaan we dieper in op de manier waarop sommige vrachtmakelaars AI inzetten voor freight matching, dynamic pricing en realtime zichtbaarheid.

“Wij willen de transportstrategie van verladers kalibreren om serviceniveaus en uitgaven te optimaliseren zodat we met potentiële inefficiënties in vrachtvervoer kunnen afrekenen”.

Jonathan Salama, medeoprichter en CTO van Transfix

Kun je AI de verantwoordelijkheid geven voor prijsoptimalisatie?

De vraag naar vrijwel elk product of dienst fluctueert in de loop van een jaar. Om hier rekening mee te houden en maximale waarde uit hun aanbod te halen, passen steeds meer bedrijven dynamic pricing toe. Bij deze innovatieve prijsstrategie worden verschillende factoren in overweging genomen, zoals historische gegevens, markttrends, klantgedrag, prijzen van concurrenten, voorraadniveaus en weersomstandigheden, zodat op elk moment de optimale prijs voor een product of dienst bepaald kan worden. Ook de vrachtmakelaardij wordt zich steeds meer bewust van de voordelen van dynamic pricing. Zo heeft het logistiek technologiebedrijf Transfix een nieuw platform ontwikkeld dat gebruikmaakt van AI om optimale prijzen en laadopdrachten te bepalen. Door gegevens uit verschillende bronnen te analyseren, zoals verkeerspatronen en weersvoorspellingen, kan het platform de vraag nauwkeurig voorspellen en de prijzen in realtime aan veranderende omstandigheden aanpassen. Dankzij het platform kan Transfix klanten niet alleen concurrerendere prijzen bieden, maar het helpt het bedrijf ook om de bezettingsgraad van zijn vervoerders te verbeteren. “Deze oplossing evalueert voortdurend nieuwe kansen en waarschuwt verladers wanneer de marktomstandigheden in hun voordeel zijn veranderd”, vertelt Jonathan Salama, medeoprichter en CTO van Transfix. “Wij willen de transportstrategie van verladers kalibreren om serviceniveaus en uitgaven te optimaliseren zodat we met potentiële inefficiënties in vrachtvervoer kunnen afrekenen”.

AI, de perfecte matchmaker tussen vracht en chauffeur

Een van de belangrijkste aspecten van het werk van een vrachtmakelaar is het matchen van beschikbare ladingen met beschikbare vervoerders — een proces dat bekend staat als freight matching of vrachtafstemming. Normaal gesproken wordt er door vrachtmakelaars handmatig naar beschikbare vervoerders gezocht en over prijzen onderhandeld; een zeer tijdrovend en inefficient proces. Met AI kunnen vrachtmakelaars dit proces echter volledig automatiseren. Het logistiek technologiebedrijf Convoy is een van een groeiend aantal bedrijven in deze sector die AI inzetten om verladers en vrachtwagenchauffeurs automatisch te matchen. Het bedrijf heeft een softwareplatform ontwikkeld dat gebruikmaakt van machine learningalgoritmen om miljoenen transportopdrachten in realtime te analyseren. Vervolgens doet het aanbevelingen voor het meest geschikte type transport en de meest geschikte chauffeur. Het platform houdt rekening met factoren als locatie, capaciteit en beschikbaarheid, om betere, kostenefficiëntere aanbevelingen te doen. Het kan vrachtwagenchauffeurs zelfs helpen goederen te vinden voor de terugreis, zodat het rijden met lege vrachtwagens tot een minimum wordt beperkt. Op deze manier kunnen alle betrokkenen hun vracht efficiënter verplaatsen en hun kosten terugdringen. Door deze optimale efficiëntie wordt bovendien minder CO2 uitgestoten. Het systeem biedt daarnaast veel meer transparantie waardoor vervoerders beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Zo biedt het onder andere een uitgebreid overzicht van de aangeboden prijzen voor elke opdracht. Ook biedt het verladers directe prijsopgaven, waardoor ze vervoerders gemakkelijker kunnen vergelijken.

De toenemende behoefte aan meer transparantie

De klanten van vandaag zijn niet tevreden met het simpelweg op tijd ontvangen van hun zendingen; ze willen ook weten waar de zendingen zijn en wat hun status op een bepaald moment is. Om adequaat op deze groeiende vraag naar transparante verzendprocessen te kunnen reageren, maakt de vrachtmakelaardij steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie. Het logistieke technologiebedrijf Uber Freight is een goed voorbeeld van deze trend. Het bedrijf maakt gebruik van AI om data uit bronnen als GPS-trackingapparatuur en weersensoren te analyseren en realtime inzicht te geven in de status van de zending. Het door AI aangedreven platform houdt verladers in realtime op de hoogte van de huidige locatie van de zending en de geschatte levertijden. Er is zelfs een functie voor voorspellende analyse, waarmee verladers op mogelijke vertragingen en verstoringen kunnen anticiperen door weers- en verkeersgegevens te analyseren en hier tijdig op te reageren. Het platform maakt het voor vervoerders bovendien makkelijker om contact te maken met grote fabrikanten, retailers, distributeurs en andere grote verladers. In plaats van tijd te verspillen met onderhandelen via telefoon of fax kunnen chauffeurs nu de Uber Freight-app gebruiken en met een paar tikken op het scherm van hun smartphone een zending boeken. “De mogelijkheden die Uber op de rittenmarkt en de markt voor persoonlijk vervoer biedt waren in de vrachtwagenbranche voorheen grotendeels afwezig”, zegt Bill Driegert, hoofd operaties en medeoprichter van Uber Freight. “In de kern proberen we de markt gewoon efficiënter te maken”.

“We zijn herhaaldelijk getuige geweest van de digitale transformatie van traditionele sectoren, zoals het bankwezen, de reisbranche, de gezondheidszorg en het onderwijs. Dit heeft geleid tot buitengewone verbeteringen in prestaties en efficiëntie. De logistieke sector is rijp voor een soortgelijke transformatie, aangezien deze sterk afhankelijk blijft van analoge systemen en processen die fragmentatie creëren en samenwerking belemmeren”.

Ricardo Salgado, medeoprichter en co-CEO van Loadsmart

Toekomstperspectieven en een laatste overweging

Nu steeds meer bedrijven zich bewust worden van de voordelen van AI, zal de acceptatie van deze technologie in de vrachtmakelaardij de komende jaren alleen maar versnellen. Volgens een recent onderzoek van het strategische advies- en marktonderzoeksbureau BlueWeave Consulting, zal de wereldwijde markt van AI in de supply chain in 2028 een waarde van $20 miljard bereiken en met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 20,5 procent groeien. “We zijn herhaaldelijk getuige geweest van de digitale transformatie van traditionele sectoren, zoals het bankwezen, de reisbranche, de gezondheidszorg en het onderwijs. Dit heeft geleid tot buitengewone verbeteringen in prestaties en efficiëntie”, zegt Ricardo Salgado, medeoprichter en co-CEO van Loadsmart. “De logistieke sector is rijp voor een soortgelijke transformatie, omdat ze sterk afhankelijk blijft van analoge systemen en processen die fragmentatie creëren en samenwerking belemmeren”.

Door het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie om de groeiende complexiteit van de toeleveringsketen aan te pakken, ondergaat ook de vrachtmakelaardij een transformatie. AI brengt fundamentele veranderingen aan in de manier waarop vrachtmakelaars vrachtafstemming, prijsstrategieën en realtime zichtbaarheid benaderen, wat leidt tot een meer gestroomlijnde en klantgerichte aanpak. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën wordt ook de vrachtmakelaardij steeds efficiënter, kan er beter op de eisen van de klant gereageerd worden en wordt de sector bovendien milieubewuster en duurzamer.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!