De bouwsector wil als post-pandemische winnaar uit de bus komen en omarmt innovatie

De pandemie dwingt de bouwsector om innovatie te omarmen – en er is geen betere tijd om de bouw te moderniseren dan nu.
Industries: Onroerend goed
  • De impact van de pandemie op de bouw
  • Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties
  • Visies en voorspellingen voor de bouwsector
  • Een laatste overweging

Als er ooit een geschikte tijd was voor de modernisatie van de bouwsector, dan is het nu. Digitale innovatie zal van cruciaal belang zijn om deze miljardenindustrie weer op de been te krijgen en de pandemie biedt bouwbedrijven een waardevolle, transformatieve kans om in nieuwe oplossingen te investeren. Van veel sectoren wordt verwacht dat ze getransformeerd uit de crisis komen en de bouwsector, die nu eindelijk bereid lijkt te zijn om innovatie te omarmen, zal daar zeker een van zijn.

De impact van de pandemie op de bouw

De pandemie heeft een grote impact gehad op de wereldwijde bouwsector, wat onder meer heeft geleid tot wijdverbreide personeelstekorten en projectvertragingen. Uit een recent onderzoek van het Committee European Construction Equipment (CECE) blijkt dat maar liefst 60 procent van de Europese bouwmaterialenindustrie als gevolg van de pandemie te maken heeft gekregen met ernstige productie- en fabricageproblemen. Ondanks diverse tegenslagen vertoont de sector echter al duidelijke tekenen van herstel. Volgens een recent Euroconstruct-rapport zijn de verwachtingen dat de Europese bouwmarkt in 2021 met 4,1 procent zal groeien en in 2022 vervolgens met nog eens 3,4 procent. Deze opwaartse trend zal zich ook in 2023 voortzetten, wanneer de totale bouwproductie €1,73 biljoen zal bedragen, dat is €28 miljard meer dan pre-pandemische niveaus.

Op het gebied van door de pandemie veroorzaakte, structurele veranderingen, zijn de verwachtingen dat veel daarvan een permanent kenmerk van de bouwsector zullen worden. De meest prominente daarvan betreft de implementatie van nieuwe veiligheidsprotocollen op bouwplaatsen over de hele wereld, zoals temperatuurcontroles, frequente desinfectie en gespreide ploegendiensten. Bezorgdheid over de veiligheid van werknemers zou ook kunnen leiden tot een toenemende vraag naar off-site constructie, wat constructiebedrijven niet alleen helpt bij het naleven van social distancingmaatregelen maar ook de arbeidskosten terugdringt en projectplanningen verkort. De pandemie heeft ook de personeelstekorten waar de sector al geruime tijd mee kampt verder verergerd. Dit heeft constructiebedrijven gedwongen hun digitalisering te versnellen door middel van het implementeren van digitale samenwerkingstools, wearables, sensortech en data-analyse.

Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties

Nu de pandemie een aantal inherente problemen die de bouwsector al jarenlang teisteren heeft verergerd, worden steeds meer bouwbedrijven gedwongen om out-of-the-box te denken en digitale innovaties in projecten toe te passen.

Elektrische bouwmachines

De bouwsector is een van ’s werelds grootste producenten van broeikasgasemissies  en is al geruime tijd op zoek naar manieren om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Een mogelijke oplossing is om over te stappen op elektrische bouwmachines. CASE Construction Equipment, bijvoorbeeld, heeft de eerste volledig elektrische graaflaadmachine ter wereld ontwikkeld. De machine, genaamd Project Zeus, kan op een enkele lading maar liefst acht uur zijn werk doen en doet qua prestaties niet onder voor zijn diesel-tegenhanger. “Machinisten ervaren dezelfde graaf-, hef- en kraanprestaties als die van een dieselaangedreven machine, maar dan met als extra voordeel een stillere, emissievrije werkomgeving. Dat is het uiteindelijke doel van onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid – de wereld om ons heen verbeteren, apparatuur duurzamer maken en daarbij nieuwe manieren vinden om de productiviteit en de ervaring van de mensen die de apparatuur gebruiken te verbeteren”, vertelt Eric Zieser, directeur van global compact  equipment product line bij CASE.

Waarborgen van de personeelsveiligheid

Om zich aan de social distancingregels te kunnen houden en werknemers te beschermen maken steeds meer bouwbedrijven gebruik van technologie. Bouwanalyseplatform Kwant.ai heeft onlangs een COVID-19-responsplan gelanceerd waarmee je kunt monitoren hoeveel mensen er in een bepaalde ruimte aanwezig zijn. Als werknemer krijg je allemaal een draagbare sensor, waarmee het platform te allen tijde je locatie in de gaten kan houden en je kan waarschuwen wanneer het aantal mensen in een bepaalde locatie een bepaald maximum overschrijdt. Via het platform kun je als bedrijf bovendien contactonderzoek doen en de verspreiding van het virus minimaliseren door mensen die mogelijk in contact zijn geweest met een besmette persoon te identificeren.

Software waarmee je instant plattegronden kunt creëren

Het in de VS gevestigde bedrijf Reconstruct Inc. heeft een nieuw softwaresysteem ontwikkeld waarmee bouwbedrijven binnen enkele minuten een plattegrond van een bepaalde locatie kunnen creëren. Met gebruik van een 360-gradencamera kunnen bedrijven een video opnemen van de betreffende locatie waarmee de software vervolgens automatisch 2D-plattegronden of 3D-puntenwolken genereert. Met de street view-modus kun je vervolgens door deze plattegronden navigeren om kwaliteitscontroles uit te voeren, potentiële risico’s te identificeren en de voortgang van een project te monitoren.

Visies en voorspellingen voor de bouwsector

De bouwsector is al jaren terughoudend met het omarmen van innovatie. Veel experts zijn echter van mening dat de pandemie kan leiden tot een mindshift binnen de sector. “Ik stel me voor dat de bouwplaats van de toekomst bijna volledig geautomatiseerd is, met robotbouwvakkers en kleine drones die rondvliegen om voorraden te monitoren en af ​​te leveren. Ingenieurs en architecten zullen grotendeels worden vervangen door geavanceerde software die het grootste deel van de ontwerpproductie overneemt”, aldus Ramzi Jreidini, CEO van talentmanagementbedrijf Handiss.

Ook Florian Biller, CEO en medeoprichter van Capmo, een startup die gespecialiseerd is in cloudgebaseerde oplossingen voor de bouwsector, is enthousiast over de rol van technologie in de toekomst van de bouw. “Als gevolg van AI-gestuurde bouwanalytics zal de sector vele malen efficiënter worden en projecten voorspelbaarder”, vertelt Biller. “Hardwaretechnologieën als 3D-printen, drones of augmented reality zullen op de bouwplaats van morgen ook een belangrijke rol spelen. Ik ben er echter van overtuigd dat bouwanalytics het grootste en belangrijkste aspect zal zijn dat de sector verandert”.

Een andere grote voorstander van data-analyse is Allison Scott, directeur bij Autodesk Construction Solutions. “Naarmate bedrijven meer gegevens vastleggen, ordenen en analyseren, zal er een intensievere focus komen op het in bruikbare informatie omzetten van die gegevenspunten. Op basis daarvan kan een bedrijf betere en nauwkeurigere beslissingen nemen. We verwachten een toenemend gebruik van dashboardtools, een grotere ontwikkeling van nieuwe analysemogelijkheden en de wens om nieuwe KPI’s te creëren”, voegt Scott toe.

Volgens Paul Godwin, BIM-manager bij MAREK, zullen AR en VR de toekomst van de bouwsector bepalen. “Dit soort technologie geeft mensen de mogelijkheid om te visualiseren, niet alleen op de bouwplaats, maar zelfs voordat ze on-site arriveren. Je kunt hiermee fouten en uitdagingen zien nog voordat de bouw begint, waardoor je geld en tijd bespaart”, vertelt Godwin. Ook futurist Richard van Hooijdonk deelt deze mening en voorspelt dat de bouw een radicale revisie zal ondergaan onder leiding van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica, 3D-printtechnologie en blockchain.

Een laatste overweging

Ondanks dat de bouw kampt met allerlei problemen die de productiviteit jarenlang negatief hebben beïnvloed, heeft deze sector zich hardnekkig tegen verandering verzet. De pandemie lijkt echter de katalysator te zijn die de sector dwingt zijn standpunt te heroverwegen en innovatie eindelijk te omarmen. Om met oplossingen te komen voor de nieuwe uitdagingen die door de pandemie zijn veroorzaakt, maken bouwbedrijven over de hele wereld steeds meer gebruik van opkomende technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica, 3D/4D-printtechnologie en VR/AR. Dit zal in de toekomst resulteren in een efficiëntere, veerkrachtigere en duurzamere bouwsector, die de manier waarop we gebouwen en infrastructuur ontwerpen, bouwen en onderhouden voorgoed verandert.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!