Technologie meets ontspanning: een kijkje in de toekomst van de spa- en wellnessindustrie

Opkomende technologieën, variërend van AI-gedreven huidanalyse tot immersieve VR-ervaringen, herdefiniëren de spa-ervaring en transformeren onze kijk op wellness.
  • De impact van digitale trends op de toekomst van de spa- en wellnessindustrie
  • AI — een gamechanger op het gebied van huidverzorging
  • VR-therapie: ervaar mindfulness als nooit tevoren
  • ‘Touchless’ wellnessbehandelingen definiëren de moderne spa-ervaring

In het kalme universum van spa’s en wellness, waar de zachte streling van handen en kalmerende natuurgeluiden al tijden symbool staan voor ontspanning, is een verandering gaande. Naarmate we dieper de 21ste eeuw induiken, staat deze sector op een tweesprong, balancerend tussen traditie en vernieuwing. En hoewel de wereld verandert, zijn er wellnesscentra die vasthouden aan hun oorspronkelijke waarden — waardoor zij juist een oase zijn voor diegenen die op zoek zijn naar rust. Anderen wagen zich echter op nieuw terrein en combineren de traditionele ervaring met opkomende technologieën om bezoekers iets nieuws te bieden. Deze samensmelting van oud en nieuw is meer dan een trend; het is een weerspiegeling van een bredere maatschappelijke verschuiving naar meer personalisatie, efficiëntie en de integratie van technologie in elk aspect van ons leven. In een tijdperk waarin technologie centraal staat, veranderen steeds meer spa’s en wellnesscentra die de digitale revolutie verwelkomen hun aanbod — onder andere door AI-gestuurde huidbehandelingen en virtual reality-meditaties aan te bieden.

Wat houdt dit in voor een sector die het menselijke aspect altijd heeft gekoesterd en waarin persoonlijke aandacht juist centraal staat? Hoe beïnvloedt het samensmelten van technologie de essentie van de spa-beleving? En welke pluspunten en mogelijke nadelen kunnen we van deze vooruitstrevende wellnessvisie verwachten? In dit artikel onderzoeken we de fascinerende kruising van traditie en technologie in de spa- en wellnessindustrie en gaan we dieper in op de balans tussen het vasthouden aan het bekende en het streven naar vernieuwing. We onderzoeken de innovatieve technieken die de manier waarop we over zelfzorg en ontspanning denken veranderen en kijken naar de implicaties voor zowel consumenten als wellnessprofessionals. De toekomst van spa’s en wellness belooft net zo divers en dynamisch te zijn als het menselijk verlangen naar ontspanning, genezing en vernieuwing.

“In de toekomst krijg je steeds meer VR-meditaties… stel je een begeleide sessie voor met ontspannende beelden die je letterlijk in de setting plaatsen die het beste bij jouw stemming passen en het meest ontspannend voor je zijn. Dat is waar we naartoe gaan”.

Sal Capizzi, marketingdirecteur bij Book4Time

De impact van digitale trends op de toekomst van de spa- en wellnessindustrie

Wanneer je een branche-expert vraagt naar zijn of haar mening over de toekomst van spa’s en wellness, zijn de meesten het erover eens dat technologie hier een sleutelrol in zal spelen. “Technologie gaat een grote rol spelen bij het creëren van contactloze ervaringen, met boekingen, intakeformulieren, inchecken, uitchecken en betalingen. Technologie gaat ook een rol spelen in behandelingen en diensten, als op zichzelf staand of aanvullend aanbod. Dit is een gemakkelijke manier om inkomstenstromen te diversifiëren en de winst te vergroten”, zegt Sal Capizzi, marketingdirecteur en gastheer van The Spa Leader Masterclass Series bij Book4Time, een wereldwijde leverancier van cloudgebaseerde managementoplossingen voor de spa- en wellnessindustrie. “Gasten krijgen ook meer zeggenschap over hoe ze technologie willen gebruiken en wat voor soort ervaring ze willen hebben. In de toekomst kunnen ze hun ervaringen aanpassen om zowel menselijk contact als contactloze elementen op te nemen”.

Met name kunstmatige intelligentie en virtual reality-technologieën zullen een steeds prominentere rol gaan spelen, verwacht Capizzi. “Daarmee bedoel ik niet dat robots massages gaan doen. Ik zie echter wel dat AI een rol speelt bij het verzamelen van informatie bij aankomst van gasten en na het verblijf of de service”, voegt hij eraan toe. “En in de toekomst zullen er zeker VR-sessies worden aangeboden. Yogalessen zijn rustgevend maar vinden wel steeds in dezelfde ruimte plaats. Dat heb je op een gegeven moment wel gezien. Stel je nu een begeleide sessie voor met ontspannende beelden die je letterlijk in de setting plaatsen die het beste bij jouw stemming passen en het meest ontspannend voor je zijn. Dat is waar we naartoe gaan”.

“Cosmetische procedures worden in de toekomst door AI-gestuurde oplossingen getransformeerd. Hierdoor kunnen professionals het vertrouwen van de klant vergroten en diepere relaties opbouwen”.

Alice Chang, CEO en oprichter van Perfect Corp.

AI — een gamechanger op het gebied van huidverzorging

In de steeds competitievere markt van vandaag is personalisatie een absolute must vooral als je consumenten wilt overtuigen om jouw producten te kopen. Dit geldt voor vrijwel elke branche en de wellness- en schoonheidswereld is dan ook geen uitzondering. In het verleden werden huidbeoordelingen in medische spa’s meestal uitgevoerd met behulp van speciale grote scanapparaten. Om een huidscan te maken, moest je je gezicht in de machine plaatsen en geduldig wachten tot het proces voltooid was, wat vaak als onaangenaam ervaren werd. In de toekomst zijn dergelijke ouderwetse apparaten niet langer efficiënt of toereikend. Ze zijn groot, duur en verre van gebruiksvriendelijk en beginnen daardoor steeds meer plaats te maken voor innovatieve AI-gestuurde oplossingen waarmee spa’s hun klanten zeer snelle en nauwkeurige huidbeoordelingen kunnen aanbieden. Bovendien kan elke klant zeer gepersonaliseerde aanbevelingen ontvangen voor huidverzorgingsproducten en behandelingen die specifiek zijn afgestemd op hun individuele behoeften.

Het softwarebedrijf Perfect Corp. heeft een AI-gestuurde huiddiagnosetool ontwikkeld waarmee het klanten in minder dan 2 seconden een nauwkeurige huidanalyse kan aanbieden. De tool bestaat uit een tablet met speciale software die je gewoon voor je gezicht houdt.  Met behulp van een geavanceerd algoritme dat op meer dan 7.000 afbeeldingen van medische kwaliteit is getraind, scant de tool je gezicht en genereert het in realtime een downloadbare beoordeling van je huid. Deze bestaat uit een gepersonaliseerde score voor 14 belangrijke huidproblemen, waaronder roodheid, rimpels, vlekken, vochtgehalte en acne. De tool biedt niet alleen een boeiende ervaring, maar maakt het bovendien makkelijker om bepaalde huidproblemen efficiënter te identificeren. De software bevat zelfs een geavanceerde AI-huidsimulatiefunctie, waarmee spa’s voor- en na-afbeeldingen kunnen genereren die visualiseren welke impact aanbevolen huidverzorgingsproducten, behandelingen en diensten op je huid zullen hebben. “Deze oplossingen helpen zorgverleners gesprekken met patiënten aan te gaan over mogelijke behandelingen en procedures”, zegt Alice Chang, de CEO en oprichter van Perfect Corp. “Cosmetische procedures worden in de toekomst door AI-gestuurde oplossingen getransformeerd. Hierdoor kunnen professionals het vertrouwen van de klant vergroten en diepere relaties opbouwen”.

VR-therapie: ervaar mindfulness als nooit tevoren

Een andere technologie die steeds vaker voorkomt in de spa- en wellness-branche is virtual reality. Spa Montage in Laguna Beach, dat een breed scala aan wellnessbevorderende diensten biedt, waaronder massagetherapieën maar ook gezichts- en lichaamsbehandelingen, heeft onlangs de nieuwe Five Senses-behandeling geïntroduceerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van virtual reality-technologie om klanten een volledige zintuiglijke ervaring te bieden waardoor je de staat van mindfulness eenvoudiger bereikt. De behandeling begint met een sessie van 8 minuten, waarbij je een VR-headset opzet en ademhalings- en mindfulness-oefeningen doet. Daarbij krijg je immersieve beelden te zien en meeslepende geluiden te horen die moeten voorkomen dat je gedachten afdwalen. Aan de virtuele ervaring worden bovendien verschillende elementen uit de echte wereld toegevoegd, zoals de achtergrondklanken van een klankschaal, de zoete smaak van honing op je tong en een ontspannende voetmassage.

Het centrale deel van de behandeling bestaat uit een volledige lichaamsmassage door een bekwame massagetherapeut die specifiek is afgestemd op jouw unieke behoeften. Vervolgens word je getrakteerd op een anti-verouderings-gezichtsbehandeling die de huid revitaliseert en een jeugdige gloed geeft. Daarna klinkt de klankschaal nogmaals om aan te geven dat de behandeling ten einde loopt en word je uitgenodigd om van handgemaakte pure chocolade te genieten die door de culinaire experts van Spa Montage bereid is. “Dankzij de combinatie van mindfulness-technieken en virtual reality worden de cliënten zich meer dan ooit bewust van hun zintuigen, vooral van de enorme kracht van aanraking, het eerste zintuig dat de mens ontwikkelt”, vertelt Patricia Fisas, senior vice president & onderzoeks- en innovatiemedewerker bij Natura Bissé Group. “De miljoenen receptoren in onze huid reageren op elke aanraking, waardoor de afgifte van oxytocine, serotonine en dopamine ook wel bekend als ‘happy neurochemicals’ getriggerd wordt. Deze zorgen voor een positieve stemming en gevoelens. Bovendien worden de niveaus van cortisol verlaagd, een van de hormonen die vrijkomen als reactie op stress”. Zoals te verwachten is hangt er een behoorlijk prijskaartje aan zo’n luxueuze ervaring. Zo kost een behandeling van 150 minuten bijvoorbeeld maar liefst $2.000.

“Hoewel contactloze technologieën de hands-on therapieën die we kennen en waar we van houden nooit volledig zullen vervangen, zijn ze een efficiënte en effectieve behandelmethode voor cliënten die beperkt de tijd hebben maar toch op zoek zijn naar maximale resultaten”.

Tammy Pahel, Carillon Miami Wellness Resort

‘Touchless’ wellnessbehandelingen definiëren de moderne spa-ervaring

Het Carillon Miami Wellness Resort in Miami Beach is een luxe boetiekhotel met een breed scala aan ultramoderne wellnessfaciliteiten, waaronder een bekroonde spa van meer dan 6.500 vierkante meter, de grootste in zijn soort op de Oostkust. Om de verwachtingen van de klant te overtreffen en een stapje verder te gaan dan de traditionele spa-ervaring, heeft het hotel onlangs zes nieuwe contactloze wellnessbehandelingen geïntroduceerd die zijn ontworpen om spierherstel, PTSS, stressmanagement en vele andere gezondheids- en welzijnsproblemen aan te pakken. De behandelingen zijn zowel in een enkele sessie als in een reeks opeenvolgende sessies beschikbaar en maken gebruik van geavanceerde technologieën om verschillende gezondheidsvoordelen te behalen, waaronder gewichtsverlies, snel herstel, verjonging en ontspanning. “Het bereiken van holistisch welzijn is een prioriteit voor veel mensen, en onze nieuwe contactloze behandelingen bieden therapeutische genezing voor lichaam, geest en ziel die verder gaat dan wat met alleen traditionele modaliteiten bereikt kan worden”, vertelt Tammy Pahel, vice-president van spa- en wellnessactiviteiten bij het resort. “Hoewel contactloze technologieën de hands-on therapieën die we kennen en waar we van houden nooit volledig zullen vervangen, zijn ze een efficiënte en effectieve behandelmethode voor cliënten die beperkt de tijd hebben maar toch op zoek zijn naar maximale resultaten”. De nieuwe behandelingen omvatten allereerst de Recharge Wave Mat, die elektrostimulatie en warmte gebruikt om nek-, rug- en schouderpijn te verlichten. Dan is er de BallancerPro, een lymfedrainagepak dat ontworpen is om het lichaam te ontspannen, gifstoffen uit het lichaam te flushen, het herstel te versnellen en het immuunsysteem te versterken. Het Soli-Lite LED-fotobiomodulatiesysteem is ontworpen om huidproblemen als acne, rimpels, donkere kringen en een verouderende huid te behandelen, en de niet invasieve lymfatische Dermashape behandeling verbetert de huidtextuur en vermindert vochtretentie. De HIEMT Body Shape tool, die gebruikmaakt van elektromagnetische veldtechnologie, wordt toegepast om de spierdichtheid te vergroten en vet te verminderen, en NuCalm maakt gebruik van een rustgevend binauraal signaal om de geest te ontspannen, stress te verminderen en de slaap te verbeteren.

Een laatste overweging

Traditionele methoden in de spa- en wellnesswereld worden door de invloed van nieuwe technologische ontwikkelingen voortdurend getransformeerd. Waar vroeger de authenticiteit van menselijke interactie en de omgeving centraal stonden, zien we nu een samensmelting van traditionele ambachten en moderne innovaties in de industrie. Deze ontwikkelingen zijn niet van voorbijgaande aard, maar tonen een verregaande maatschappelijke transitie naar meer personalisatie, verhoogde efficiëntie en een toenemende integratie van technologie in ons dagelijks bestaan. Hoewel sommigen argumenteren dat de implementatie van technologie afbreuk kan doen aan de authentieke spa-ervaring, beschouwen velen het juist als een gelegenheid om de diensten in de sector te vernieuwen en uit te breiden. Van AI-gestuurde huidverzorgingsdiagnostiek tot meeslepende VR-sessies, de horizon van mogelijkheden breidt zich in snel tempo uit. Terwijl deze sector dit nieuwe pad bewandelt, moet er echter een evenwicht gevonden worden zodat de essentie van de spa-ervaring menselijke verbinding — niet verloren gaat.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!