Mens verandert langzaam in robot

Industries: Gezondheidszorg
Trends: Neurotech

De mens is klaar met evolueren. De robot is in opkomst en als de mens niet wil verliezen zal  ze moeten ontwikkelen. Maar hoe gaan we dat realiseren ?

Neurowetenschapper Randal Koene kwam met de oplossing. In plaats van dat de robots ons besturen moeten mensen gedeeltelijk veranderen in een robot. Bij het lezen van het boek ‘The City and the Stars’ kwam Randal Koene op 13 jarige leeftijd al in aanraking met het idee van de onsterfelijke mens. Dit idee heeft hem zo geraakt dat hij bereid was om zijn hele leven daar aan te wijden. Momenteel is Randal CEO van drie bedrijven die zich bezig houden met neurowetenschappelijk onderzoek. Een van de meest ambitieuze projecten is met het ontwikkelen van ‘de onafhankelijke geest/gedachten’.

Wetenschappers zijn er voor 99,9% zeker van dat onze hersenen als een mechanisme werken. Hersenen zijn programmeerbaar. Als je er achter komt hoe de hersenen zich programmeren, waarom zou je daar dan geen replica van kunnen bouwen? Momenteel is Koene bezig met de ontwikkeling van een methode die ons straks in staat stelt om onze gedachten te uploaden naar een computer (of robot). Zijn grootste uitdaging is om 100 miljard hersencellen in kaart te brengen en de werking ervan om te zetten in code. Wanneer dit lukt zou de mens theoretisch gezien onsterfelijk worden.

Een gedigitaliseerde representatie van het menselijk brein bestaande uit lichtgevende lijnen en punten met daaronder binaire code

Hebben lichaam en hersenen elkaar niet nodig om een eigen identiteit te ontwikkelen?

Het ontwikkelen van een eigen identiteit gaat volgens Randal Koene door middel van herinneringen. Je maakt keuzes op basis van eerdere handelingen of van handelingen die je ooit bij iemand anders hebt gezien. Dit wordt allemaal door de hersenen geregistreerd. In principe kun je in een nieuw lichaam met de ‘oude’ hersenen dezelfde kleren gaan dragen, je haar hetzelfde doen en naar dezelfde muziek luisteren.

Wanneer worden de eerste menselijk hersenen

Het is al gelukt om de hersenen van een worm te uploaden. Deze werken alleen anders dan die van mensen. De verwachting is dat binnen nu en 10 jaar de hersenen van een fruitvliegje kunnen worden geüpload. Hoe lang het nog duurt voordat die van de mens succesvol worden geüpload durft men nog niet te zeggen.

De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie staan niet stil. Hierin worden onder andere door Google miljarden in geïnvesteerd. We kunnen dan ook zeker de komende jaren al doorbraken verwachten. Of wij dat als maatschappij aan kunnen, valt nog te bezien. De historie laat zien dat maatschappijen flexibel genoeg zijn om disruptieve innovaties aan te kunnen. De innovaties die is ons echter de komende jaren te wachten, overtreffen het voorstellingsvermogen van bijna iedereen. Het wachten is op mens 4.0.

Gaan wij in de komende jaren steeds meer veranderen in een robot? Wat denk jij? Laat het mij hieronder in de reacties weten.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!