Op de hightech luchthaven van de toekomst is het KI, chatbots en biometric ID’s wat de klok slaat

Industries: Transport
  • Je gezicht wordt je nieuwe paspoort
  • Elke luchthaven in de wereld werkt in de toekomst met chatbots
  • AR-technologie helpt passagiers hun weg te vinden

Vliegen is de snelste en veiligste manier om je van A naar B te verplaatsen en deze transportmethode geniet de laatste jaren dan ook steeds meer populariteit. Uit een recent rapport van Proxbook blijkt dat het aantal luchtreizigers de afgelopen tien jaar wereldwijd zelfs met maar liefst 70 procent is toegenomen. De International Air Transport Association (IATA) kondigde bovendien aan dat het aantal luchtreizigers in 2017 voor het eerst boven de vier miljard uitsteeg. Met deze voortdurende groei zien we ook dat reizigers steeds meer eisen stellen aan luchthavens. Men wil immers steeds comfortabeler en efficiënter reizen en een steeds persoonlijker klantenservice aangeboden krijgen. Om dit te bereiken gaan luchthavens in de toekomst steeds meer gebruik maken van technologieën als augmented reality (AR), het Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (KI) en biometrie.

De luchthaven van vandaag lijkt in de verste verte niet meer op die van een aantal jaren geleden. Toen was het nog gewoon een groot gebouw waar je naartoe ging als je een vliegreis ging maken. Nu worden het steeds complexere, op zichzelf staande ecosystemen die meerdere rollen kunnen vervullen. “Luchthavens hebben zich ontwikkeld tot volledige steden. Ze bieden entertainment, cultuur, restaurants, recreatie, attracties, hotels en luxe retail,” zegt Julie Hoffmann, hoofd industriestrategie voor travel & hospitality bij Adobe. Technologie speelt een steeds prominentere rol in deze voortdurende transformatie, waarbij de IT-uitgaven op de luchthaven, volgens een recente analyse van Frost & Sullivan, in 2023 naar verwachting meer dan 4,6 miljard dollar zullen bedragen.

Je gezicht wordt je nieuwe paspoort

Als het gaat om de toepassing van nieuwe technologie op luchthavens is Australië wel een van de pioniers. In 2005 werd het een van de eerste landen ter wereld dat het biometrische ePassport introduceerde. Qua uiterlijk is het bijna identiek aan een conventioneel paspoort, maar deze hightech versie bevat een microchip met daarop de gedigitaliseerde gezichtsopname en persoonlijke informatie van de eigenaar. Vervolgens installeerde Australië in 2007 op acht van de belangrijkste internationale Australische luchthavens SmartGates bij de aankomstterminals. Door hun ePassport en gezicht te laten scannen wordt het verificatieproces voor de passagiers – en het luchthavenpersoneel – vele malen efficiënter en sneller. Omdat het SmartGates-systeem maar liefst 150 passagiers per uur kan verwerken, is het in 2015 ook uitgebreid naar alle vertrekhalterminals in het land. In andere landen, waaronder de Verenigde Staten en de EU, werden soortgelijke systemen nu ook ingevoerd.

Biometrisch systeem scant gezicht van man op vliegveld
Als het gaat om de toepassing van nieuwe technologie op luchthavens is Australië wel een van de pioniers.

Nu wil Australië nog een stap verder gaan door de invoering van ’s werelds eerste ‘contactloze reiziger’-systeem, waardoor reizigers door security/immigration kunnen zonder hun paspoort te hoeven laten zien. De gezichten van de passagiers worden door het gezichtsherkenningssysteem gescand en vergeleken met foto’s in de database van het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken. Behalve dat deze biometrische technologie het proces aanmerkelijk versnelt, verbetert het ook de veiligheid aanzienlijk. “Het op de juiste wijze vastleggen en onderhouden van biometrische gegevens moet veiliger zijn dan een traditioneel paspoort”, zegt Bruce Baer Arnold, een biometrie-expert aan de Universiteit van Canberra. “Omdat de biometrische gegevens betrekking hebben op de algemene architectuur van het gezicht, zal de machine in de meeste gevallen nauwkeuriger zijn dan verveeld of gestresst menselijk personeel”. De nieuwe technologie werd in mei en juni 2017 voor het eerst getest op Canberra International Airport en naar verwacht worden de systemen in de nabije toekomst ook naar andere luchthavens in het land uitgerold.

Elke luchthaven in de wereld werkt in de toekomst met chatbots

Nu 9 van de 10 vliegtuigpassagiers een smartphone bij zich dragen, is het logisch dat luchthavens steeds meer gebruik gaan maken van technologie om de klantervaring te verbeteren en een meer persoonlijke service te bieden. Luchthavens kunnen passagiers nu via hun smartphones in real time op de hoogte houden van bijvoorbeeld vertragingen of gate-wijzigingen. Bovendien kunnen beacontechnologie, augmented reality (AR) en zelfs chatbots reizigers heel efficiënt wegwijs maken op de luchthaven.

In september 2016 werd de internationale luchthaven van Athene de eerste luchthaven ter wereld die een chatbot-app introduceerde, aangedreven door Facebook Messenger. “De ATH Messenger is een applicatie die de tijdgeest weerspiegelt door gemak, interactie en directe informatie te bieden,” zegt George Demetriades, directeur informatiesystemen en telecommunicatie. “Passagiers kunnen gemakkelijk overweg met het botprogramma en elke seconde van de dag updates ontvangen over vluchten, speciale retail aanbiedingen, dienstregelingen en parkeerdiensten op de luchthaven. FRAnky, een andere op Facebook Messenger-gebaseerde chatbot, werd in januari 2017 door de luchthaven van Frankfurt gelanceerd. FRAnky is vloeiend in zowel Duits als Engels en helpt passagiers bij het zoeken naar vluchten, verstuurt vluchtstatusupdates en geeft informatie over winkels, restaurants en servicefaciliteiten in de buurt.

AR-technologie helpt passagiers hun weg te vinden

De luchthaven van Kopenhagen was de eerste die augmented reality technologie introduceerde (in 2011) om passagiers te helpen hun weg te vinden in de terminal en informatie te verstrekken over restaurants en andere faciliteiten in de buurt. De technologie is sindsdien overgenomen door vele andere luchthavens overal ter wereld, waaronder het Londense Gatwick Airport, waar ongeveer 2.000 beacons zijn geïnstalleerd. De beacons maken gebruik van AR-technologie om passagiers met behulp van pijlen op het scherm van hun smartphone door de twee terminals van de luchthaven te leiden. “We hebben hiermee de deur opengezet voor een breed scala aan technologisch onderlegde aanbieders, waaronder onze luchtvaartmaatschappijen en retailers, om nieuwe real-time diensten te lanceren die passagiers kunnen helpen hun weg te vinden op de luchthaven, ervoor te zorgen dat ze hun vlucht niet missen, of om op tijd aanbiedingen te ontvangen waarmee ze geld kunnen besparen”, zegt Abhi Chacko, hoofd IT, commerce & innovation van Gatwick Airport. Op Heathrow Airport worden ook beacons gebruikt, zodat retailers potentiële klanten in de buurt kunnen opsporen en hen gepersonaliseerde aanbiedingen en reclameberichten kunnen sturen.

Luchthavens zijn de afgelopen decennia drastisch veranderd en technologie heeft een enorm grote rol gespeeld in die transformatie. Deze trend zal zich tot ver in de toekomst voortzetten nu steeds meer luchthavens overal ter wereld zich richten op technologieën als biometrie, augmented reality en chatbots om de reiservaring van hun klanten comfortabeler, efficiënter en persoonlijker te maken. Op de slimme luchthavens van de toekomst krijg je als luchtreiziger via augmented reality informatie op je smartphone, ontvang je real-time updates over vluchtvertragingen en gatewijzigingen, wordt er via chatbots met je gecommuniceerd en kun je zelfs je gezicht als paspoort gebruiken.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!