Vliegende taxi’s, herbebossing en krekel-crackers: groene startups met waanzinnige ideeën

Industries: EnergieTransport
  • Zijn vliegende taxi’s de toekomst van het stadsvervoer?
  • Hernieuwbare energie moet voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar komen
  • De klimaatverandering met bomen te lijf
  • Wat kan een dieet van insecten voor het milieu betekenen?
  • Samen bouwen aan oplossingen voor een duurzame toekomst

Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens verantwoordelijk is voor bijna alle milieuproblemen die onze planeet teisteren. Van het broeikaseffect en waterschaarste tot ontbossing en vervuiling – deze problemen zullen uiteindelijk leiden tot “een ineenstorting van onze beschavingen en het uitsterven van een groot deel van de natuurlijke wereld”. Op winst gerichte bedrijven die het klimaatprobleem niet als prioriteit beschouwen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig zijn er ook ondernemers die geloven dat er andere, duurzamere, manieren zijn om een ​​bedrijf te runnen en dat geld verdienen en het milieu sparen heel goed samen kunnen gaan.

De groene startup Lilium, bijvoorbeeld, is bezig met de ontwikkeling van een elektrische luchttaxi en Land Life Company en Sonnen werken mee aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door middel van herbebossing en krachtige zonnebatterijen. Zelfs het voedsel dat we eten kan een grote impact hebben, en de startup Crické probeert mensen ervan te overtuigen dat het eten van krekels in plaats van vlees niet alleen beter is voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.

Zijn vliegende taxi’s de toekomst van het stadsvervoer?

De Duitse startup Lilium is bezig met een gedurfde missie. Het bedrijf wil een ​​revolutie teweegbrengen in de “manier waarop mensen zich in en rond de steden in de wereld verplaatsen”, zegt mede-oprichter Patrick Nathen. Ze willen dit bereiken met een elektrisch vliegtuig ter grootte van een auto dat zich geluidloos en zonder schadelijke uitstoot voortbeweegt. De machine maakte in 2017 al zijn eerste vlucht en kan verticaal opstijgen en landen. Bovendien vliegt de luchttaxi binnen één uur, met een snelheid van 300 km/u van Londen naar Parijs. Het uiteindelijke doel van het bedrijf is om een ​​luchttaxisysteem te ontwikkelen met verschillende in- en uitstapstations. Zo’n taxi bestel je gewoon via je smartphone, net als een Uber. Het concept van Lilium heeft behoorlijk indruk gemaakt op verschillende investeerders, die de startup meer dan $100 miljoen aan financiering hebben gegeven om het systeem tegen 2025 voor het publiek gereed te hebben.

Landingsbaan met luchttaxi’s en wolkenkrabbers en een brug op de achtergrond
Het bedrijf wil een ​​revolutie teweegbrengen in de “manier waarop mensen zich in en rond de steden in de wereld verplaatsen”, zegt mede-oprichter Patrick Nathen.

Hernieuwbare energie moet voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar komen

Om de CO2-uitstoot op grootschalige manier aan te pakken, moeten we hernieuwbare energie zo ‘makkelijk’ en zo goedkoop mogelijk maken. De Sonnen Group energie-startup heeft zonnebatterijen ontwikkeld, die overdag door zonnepanelen gegenereerde energie opslaan en deze wanneer nodig vrijgeven. Volgens het bedrijf kunnen huishoudens met deze krachtige batterijen in ongeveer 75 procent van hun jaarlijkse energiebehoefte voorzien. De populariteit van zonnebatterijen groeit wereldwijd en vooral in Duitsland, waar Sonnen is gevestigd. Een van de belangrijkste redenen voor deze groeiende populariteit is dat de teruglevertarieven voor zonne-energie niet zo winstgevend zijn als voorheen, waardoor mensen hun energie liever opslaan. De gebruikers die deel gaan uitmaken van de sonnenCommunity, een virtuele pool van Sonnen-klanten, hebben bovendien bijna geen behoefte meer aan conventionele energieleveranciers. Ze produceren hun eigen hernieuwbare energie en delen of verkopen deze met andere Sonnen-klanten via het nationale netwerk.

De klimaatverandering met bomen te lijf

Het promoten van hernieuwbare energiebronnen om vervuiling terug te dringen is een goede benadering, maar wat we ook kunnen doen is CO2 uit de lucht halen. Eén enkele volwassen boom kan jaarlijks bijvoorbeeld 21 kg CO2 opnemen. De herbebossingsstartup Land Life Company wil dit gegeven gebruiken om de planeet te redden. Het Nederlandse bedrijf heeft technologie ontwikkeld waarmee planten en bomen zelfs in droge grond kunnen groeien. De eerste stap in het proces is het beoordelen van stukken land met behulp van satellieten en drones. Daarna worden bodemmonsters geanalyseerd. Zodra de plekken geïdentificeerd zijn waar de planten en bomen de grootste kans hebben om te groeien, worden er gaten gegraven en de zaailingen geplaatst met behulp van de Cocoon. Dit is een speciaal ontworpen ‘couveuse’ van biologisch afbreekbare materialen waarin de plant in alle rust kan groeien. De Cocoon bevat 25 liter water met lontjes waardoor het water met ongeveer een half kopje per dag naar de plant geleid wordt. In de Cocoon zitten ook voor de plant belangrijke bacteriën en schimmels. Kortom, de Cocoon biedt beschutting en verzorging zodat de planten in korte tijd diepe wortelstructuren kunnen ontwikkelen waarmee ze uiteindelijk zelf de ondergrondse watervoorziening kunnen aanboren. Het overlevingspercentage van bomen die op deze manier zijn geplant, ligt tussen de 75 en 95 procent.

Twee handen planten een zaailing in de aarde
Het promoten van hernieuwbare energiebronnen om vervuiling terug te dringen is een goede benadering, maar wat we ook kunnen doen is CO2 uit de lucht halen.

In oktober 2018 investeerde de Jeremy & Hannelore Grantham Environmental Trust €3,5 miljoen in Land Life Company. Jeremy Grantham, medeoprichter en een bekende investeerder, vertelt: “Klimaatverandering is de race van ons leven en, naast een snelle en volledige decarbonisatie, moeten we enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht verwijderen. Met de Land Life methode kunnen we  CO2 tegen lage kosten en op grote schaal verwijderen door arme, ‘verloren’ grond te rehabiliteren”.

Wat kan een dieet van insecten voor het milieu betekenen?

Crické, een in Londen gevestigde voedingsmiddelenstartup onder leiding van de Italiaanse Edoardo Imparato, heeft een soort voedsel ontwikkeld waarmee de CO2-uitstoot teruggebracht kan worden. Het is geen nieuw soort pasta, maar crackers gemaakt van krekelmeel. Volgens het bedrijf zijn krekels rijk aan voedingsstoffen. Hun eiwitwaarde is twee keer zo hoog als die van bijvoorbeeld rundvlees en de insecten bevatten 15 procent meer ijzer dan spinazie. Zoals we weten is de vleesindustrie een notoire vervuiler. Het kweken van krekels, daarentegen, produceert slechts “1% van de broeikasgassen die koeien produceren”. Voldoende redenen dus om krekels te populariseren als een levensvatbaar alternatief voor vlees en andere voedingsmiddelen. Voor twee miljard mensen zijn krekels al een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse voeding. De vraag is of de resterende 5,7 miljard mensen uiteindelijk ook bereid zijn om deze insecten in hun dieet op te nemen.

Samen bouwen aan oplossingen voor een duurzame toekomst

Grote bedrijven worden vaak gezien als de hoofdveroorzaker van klimaatverandering, maar een nieuwe golf van groene startups komt met oplossingen die kunnen helpen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zoals elektrische luchttaxi’s, efficiënte herbebossingsmethoden, krachtige zonnebatterijen en nieuwe soorten voedsel.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!