Top 5 meest disruptieve trends om in de gaten te houden

Industries: Energie
  • Extreme personalisatie met psychografie
  • Schone energie en renewables worden steeds meer mainstream
  • De toekomst van cloud computing en de opkomst van het XaaS-bedrijfsmodel
  • AI first – machine learning wordt de focus
  • Duurzaamheid wordt een belangrijk aspect van bedrijfscontinuïteit

Van duurzaamheid tot automatisering, allerlei disrupties en trends hebben al een belangrijke impact gehad op bedrijfsstrategieën en zullen deze de komende jaren verder vormgeven. In dit artikel bespreken een aantal van de meest disruptieve trends van dit moment.

Extreme personalisatie met psychografie

Om consumenten te categoriseren op basis van leeftijd, geslacht, seksualiteit, etniciteit, opleiding en inkomen, maken marketeers al jaren gebruik van demografische data of demographics. Deze informatie wordt gebruikt om potentiële klanten met gepersonaliseerde advertenties te bereiken en hoewel deze aanpak redelijk succesvol is, komt de persoonlijkheid van de individuele consument hierbij niet aan bod. Met psychografie, het bestuderen en classificeren van mensen op basis van hun psychologische kenmerken – zoals meningen, waarden, interesses en voorkeuren – kun je nog veel gerichter personaliseren. De enorme kracht van psychografie kwam vooral volop onder de aandacht tijdens het Facebook/Cambridge Analytica-schandaal. Bedrijven die hun concurrentievoordeel in de markt willen behouden en hun klanten op steeds individuelere manieren willen kunnen benaderen doen er goed aan om psychografie in hun bag of tricks op te nemen.

Twee mensen in pak met in het midden een afbeelding van een brein waarvan de rechterhelft artistiek en kleurrijk is en de linkerhelft analytisch en met cijfers
Om consumenten te categoriseren op basis van leeftijd, geslacht, seksualiteit, etniciteit, opleiding en inkomen, maken marketeers al jaren gebruik van demografische data of demographics.

Schone energie en renewables worden steeds meer mainstream

Dankzij de toenemende efficiëntie van zonnepanelen en windturbines dalen de kosten van schone en hernieuwbare energie sneller dan verwacht. Daar komt nog bij dat er enorme vooruitgang is geboekt met de ontwikkelingen in energieopslagtechnologie, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen waarschijnlijk steeds sneller afneemt. De productie van economisch levensvatbare elektrische voertuigen (en de daarbij behorende infrastructuur) is een van de meest opmerkelijke bewijzen dat er inderdaad een belangrijke verschuiving naar hernieuwbare energie plaatsvindt. Een aantal van grootste olie- en gasmaatschappijen ter wereld, zoals Shell, Total, BP en Equinor, zijn ook serieus bezig met hernieuwbare energie. Zij investeren miljarden in zonne-energie, offshore windmolenparken en opslagtechnologie. Maxx Chatsko schrijft voor het multimediabedrijf The Motley Fool: “En op de lange termijn zullen energiemultinationals met een stevige basis in duurzame energieproductie een onbetwistbaar voordeel hebben ten opzichte van hun concurrenten die duurzame energie niet serieus nemen”.

Een solarfarm met twee windturbines op de achtergrond bij zonsondergang
Dankzij de toenemende efficiëntie van zonnepanelen en windturbines dalen de kosten van schone en hernieuwbare energie sneller dan verwacht.

De toekomst van cloud computing en de opkomst van het XaaS-bedrijfsmodel

In steeds meer sectoren – van onderwijs tot transport – wordt gebruik gemaakt van cloudcomputing. Deze trend heeft geleid tot de opkomst van X as a Service of XaaS (waarbij X staat voor ‘alles’). Op de website van SearchCloudComputing wordt XaaS omschreven als: “een algemene, collectieve term die verwijst naar de levering van alles als een dienst. Het erkent het enorme aantal producten, tools en technologieën die leveranciers nu als een dienst via een netwerk leveren – meestal het internet – in plaats van lokaal of on-site binnen een onderneming”. De meest voorkomende voorbeelden van dit bedrijfsmodel zijn SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) en IaaS (Infrastructure as a Service).

Een infographic met drie vakken die categorieën voor clouddiensten beschrijven
Enkele van de voordelen van XaaS zijn verhoogde productiviteit en schaalbaarheid, grotere flexibiliteit, kortere reactietijd en nieuwe voordelen met betrekking tot IT-diensten.

Enkele van de voordelen van XaaS zijn verhoogde productiviteit en schaalbaarheid, grotere flexibiliteit, kortere reactietijd en nieuwe voordelen met betrekking tot IT-diensten. De combinatie van cloud computing en wereldwijde internettoegang biedt een vruchtbare omgeving voor de groei van XaaS. De wereldwijde markt zal naar verwachting met 40 procent groeien.

AI first – machine learning wordt de focus

Kunstmatige intelligentie staat in de bedrijfsstrategieën van veel organisaties al centraal. Tech-giganten als Microsoft, Amazon, Google en vele anderen hebben recent allemaal de stap gezet van een mobile-first naar een AI-first strategie. HBSC Strategic Services definieert de AI-first strategie als volgt: “Het vermogen om gebruik te maken van machine learning technieken, zoals voorwaardelijke kansberekening, om automatisch te anticiperen op de volgende beste actie. Deze strategie kan worden gebruikt om de klantervaring drastisch te verbeteren, efficiëntie te verhogen en resultaten te optimaliseren”. Hoewel kunstmatige intelligentie vaak wordt afgeschilderd als de vijand, realiseren mensen en bedrijven zich steeds meer dat KI het toekomstige personeelsbestand waarschijnlijk juist zal ondersteunen en verbeteren in plaats van dat het een bedreiging vormt.

Duurzaamheid wordt een belangrijk aspect van bedrijfscontinuïteit

In de afgelopen jaren zijn bedrijven zich steeds meer bewust geworden van het belang van duurzaamheid, niet alleen voor de planeet, maar ook voor de veerkracht van bedrijven ten aanzien van de effecten van klimaatverandering – zoals waterschaarste en daarmee samenhangende disrupties. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat duurzaamheid echte zakelijke voordelen biedt, zoals een verbeterd merkimago, concurrentievoordeel, verhoogde productiviteit en lagere kosten. Steeds meer bedrijven streven naar meer duurzaamheid op het gebied van ontwikkeling, productie en distributie, ondersteunen de implementatie van de circulaire economie en spelen in op de consumentenvraag naar meer oog voor het milieu .

Een gloeilamp met een boom die boven de hand van een persoon zweeft
In de afgelopen jaren zijn bedrijven zich steeds meer bewust geworden van het belang van duurzaamheid, niet alleen voor de planeet, maar ook voor de veerkracht van bedrijven ten aanzien van de effecten van klimaatverandering – zoals waterschaarste en daarmee samenhangende disrupties.

Consumenten geven de voorkeur aan bedrijven die een positieve staat van dienst hebben op het gebied van sociale en milieuwaarden. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden een steeds belangrijker aspect van innovatiestrategieën in bedrijven over de hele wereld. Zoals Michael Rogers schrijft voor het Environment and Energy Leaders Institute: “Duurzaamheid aanmoedigen en nastreven verbetert niet alleen de naamsbekendheid van het merk, maar dringt ook op een dieper niveau door tot de werknemers, hun families en daarbuiten. Als het bedrijf niet doet wat het belooft gaat de kans om het merkimago te verbeteren verloren”.

Hoewel we nooit met 100 procent zekerheid kunnen zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren, zijn we er wel van overtuigd dat we een exponentiële groei zullen blijven zien in ontwrichtende technologieën en trends en dat het zakelijke landschap in de komende jaren sneller zal veranderen dan ooit tevoren. Als je er als organisatie voor wilt zorgen dat je in de toekomst ook on top of your game blijft, is het van cruciaal belang om al deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!