De transformatie van de gevangenis: van wearables en drugs-detecterende robots tot anti-dronesystemen

Industries: Cybercrime
  • HM Prison Wymott gebruikt telecare-technologie om oudere gedetineerden te ondersteunen
  • Les Nicolles gevangenis in Guernsey introduceert anti-dronetechnologie
  • Kunnen gedetineerden straks ‘vrij’ in gevangenissen rondlopen?
  • Hong Kong ontwikkelt slim gevangenissysteem
  • Singapore Prison Service gebruikt technologie om gevangenissen slimmer te maken
  • Veiligere gevangenissen met nog minder privacy

Volgens de meest recente World Prison Population List zitten er wereldwijd meer dan 11 miljoen mensen achter de tralies. Het grootste deel van deze gevangenen (2,1 miljoen) bevindt zich in de Verenigde Staten, gevolgd door China met 1,65 miljoen, Brazilië met 690.000, Rusland met 583.000, India met 420.000, Turkije met 233.000, Iran met 230.000 en Mexico met 204.000. Sinds 2000 is het totale aantal gedetineerden in de wereld met 24 procent toegenomen. In Europa, het enige continent waar deze trend juist omgekeerd is, zagen we gevangenispopulatie in dezelfde periode met 22 procent afnemen.

 Een infographic toont het aantal gevangenen in verschillende landen in de wereld
Volgens de World Prison Population List zitten er wereldwijd meer dan 11 miljoen mensen achter de tralies. Het grootste deel van deze gevangenen (2,1 miljoen) bevindt zich in de VS, gevolgd door China (1,65 miljoen), Brazilië (690.000), Rusland (583.000), India (420.000), Turkije (233.000), Iran (230.000) en Mexico (204.000).

Je kunt je voorstellen dat het met zulke aantallen een enorme uitdaging is om ervoor te zorgen dat iedereen binnen het gevangenissysteem beschermd wordt. Cipiers en bewakers moeten enorm veel factoren monitoren die het leven van zowel gedetineerden als personeelsleden in gevaar kunnen brengen – denk bijvoorbeeld aan gewelddadige gevechten maar ook drugsgebruik en zelfs drugssmokkel en gerelateerde problematiek behoren tot de uitdagingen. Bovendien zijn er gevangenen die zichzelf bewust verwonden.

En net zoals de gewone bevolking ouder wordt, gebeurt dat achter de tralies natuurlijk ook. En deze vergrijzende gevangenispopulatie zorgt ook voor allerlei uitdagingen – zoals een groeiende behoefte aan (sociale) zorg. Er wordt in gevangenissen over de hele wereld dan ook steeds meer gebruik gemaakt van slimme technologieën als sensoren, kunstmatige intelligentie en data-analyse om adequaat op deze uitdagingen te kunnen reageren.

HM Prison Wymott gebruikt telecare-technologie om oudere gedetineerden te ondersteunen

De kwestie van de vergrijzende gevangenispopulatie speelt vooral in Engeland en Wales, waar 17% van de gevangenen ouder is dan 50 jaar. De gevangenissen en reclassering schatten dat deze aantallen in de toekomst zullen blijven groeien, van 13.376 in 2017 tot 14.800 in 2021. Gevangenen boven de 50 lijden vaak aan matige tot ernstige gezondheidsproblemen. 90 procent heeft minstens één gezondheidsprobleem en 50 procent heeft er zelfs drie of meer.

Een infographic toont informatie over de vergrijzing in de gevangenissen in Engeland en Wales
In Engeland en Wales is 17% van de gevangenen ouder dan 50 jaar. Geschat wordt dat deze aantallen groeien van 13.376 in 2017 tot 14.800 in 2021

Een derde van de gedetineerden in HM Prison Wymott, in de buurt van Leyland in Lancashire, zijn 50-plussers. Om deze oudere gevangenen de zorg te bieden die ze nodig hebben, heeft deze correctionele faciliteit besloten om telecare te installeren. Dit ondersteuningssysteem maakt automatische en externe bewaking van gebruikers mogelijk met behulp van polsbandjes en hangers met sensoren. In het VK maken 1,7 miljoen mensen al gebruik van telecare en HMP Wymott is nu de eerste faciliteit in zijn soort die ook heeft besloten dit systeem te implementeren.

Nadat maatschappelijk werkers 11 gevangenen hadden geïdentificeerd die een hoog risico liepen op (flauw)vallen, hartaanvallen of beroertes, werden bij deze mensen bedsensoren geïnstalleerd en kregen zij speciale polsbandjes om. De sensoren worden geactiveerd zodra de gevangene ’s nachts langer dan 10 minuten niet in bed ligt. De polsbandjes hebben een knopje voor noodgevallen en sturen een waarschuwing als er een val gedetecteerd wordt. Alle meldingen worden naar een callcenter verzonden. Het callcenter neemt vervolgens contact op met de gevangenis om door te geven welke sensor werd geactiveerd, waarna het gevangenispersoneel verder op onderzoek uit kan. In 2017 viel een van de gevangenen na een beroerte bijvoorbeeld uit zijn bed en dankzij de sensoren kon het personeel op tijd reageren en zijn leven redden.

Naast het redden van levens, zorgt het systeem ook voor een flinke daling in de kosten doordat het het aantal ziekenhuisbezoeken en het aantal personeelsleden dat verantwoordelijk is voor het verzorgen van deze zieken terugdringt. Volgens Laura Hudson, een maatschappelijk werker bij de gemeente van Lancashire, heeft telecare de kosten voor zes gevangenen in 1 jaar tijd met maar liefst $227.700 verminderd. De gemeente wil het systeem in de nabije toekomst ook in drie andere gevangenissen implementeren.

Les Nicolles gevangenis in Guernsey introduceert anti-dronetechnologie

Drones worden de afgelopen jaren steeds vaker gebruikt voor het smokkelen van drugs, wapens en andere smokkelwaar. Dit is voor gevangenissen dan ook een van de grootste uitdagingen van dit moment. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Les Nicolles gevangenis in Guernsey het innovatieve anti-dronesysteem SkyFence geïnstalleerd, een virtueel schild van 600 meter dat voorkomt dat drones het luchtruim boven de gevangenis binnendringen. Het door Drone Defense en Eclipse Digital Solutions ontwikkelde systeem detecteert op afstand bestuurde drones die de perimeter proberen te doorkruisen en blokkeert de frequentie- en besturingsprotocollen van deze drones met behulp van disruptor-sensoren. Het revolutionaire SkyFence maakt deel uit van de vernieuwing van het gevangenisbeveiligingssysteem dat ook met bewakingscamera’s, verlichting, hekwerk en alarmsystemen geüpgraded wordt. De upgrades kosten $2,25 miljoen.

“SkyFence verstoort het besturingsnetwerk tussen de flyer en de drone. De drone activeert vervolgens de terugkeer naar de startmodus waardoor het apparaat terugkeert naar de positie waar hij een signaal had met de flyer”, vertelt Richard Gill, oprichter en CEO van Drone Defense. “Iemand beschreef het als het laatste stukje in de gevangenisbeveiligingspuzzel. Ik denk dat dit systeem een significante wereldwijde impact zou kunnen hebben”. Voorheen dekten gevangenissen ramen en buitenruimten af ​​met grote netten en werden zelfs adelaars ingezet om te voorkomen dat drones hun luchtruim binnendrongen, maar die methoden waren niet erg praktisch of afdoende. SkyFence is 100 procent effectief gebleken en sinds de implementatie is geen enkele drone de perimeter nog binnengedrongen. Het systeem kan eenvoudig in bestaande beveiligingssystemen worden geïntegreerd, is veilig in gebruik en heeft geen invloed op de functies of de communicatie-infrastructuur van de gevangenis. Bewakers hoeven zich dankzij SkyFence niet meer bezig te houden met het monitoren van drone-activiteit en kunnen zich in plaats daarvan met belangrijkere taken bezighouden. Na een succesvolle proefperiode van zes maanden in Guernsey overweegt de Britse regering nu om het systeem ook in andere gevangenissen te installeren.

Kunnen gedetineerden straks ‘vrij’ in gevangenissen rondlopen?

Het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) werd in september 2016 geopend en is technologisch gezien een van de meest geavanceerde justitiële inrichtingen ter wereld. Het complex is 68.000 vierkante meter groot en bestaat uit een gevangenisgedeelte, het Penitentiair Psychiatrisch Centrum en een afdeling met ondersteunende diensten. De 667 cellen in het complex bieden plaats aan 1000 gevangenen. Het meest indrukwekkende kenmerk van de nieuwe gevangenis is het innovatieve Sphere Security Management beveiligingssysteem, ontwikkeld door het bedrijf IOLAN.

“Hieraan zijn uiteenlopende deelsystemen gekoppeld: brandmelding, toegangscontrole, camerabewaking, intercom, mobiele alarmering en verschillende actoren en sensoren zoals deurgrendels, alarmdrukkers, verlichting en zelfs douches. Sphere zorgt voor geautomatiseerde beveiligingsprocessen, waarin alle gewenste informatie en afhandelprocedures eenvoudig worden gepresenteerd voor optimale controle en beheer. Het resultaat is een vergaande integratie, die zijn gelijke niet kent onder justitiële instellingen”, zegt Gerard Verbiest, de managing director van het bedrijf.

Elke gedetineerde in JCZ krijgt een RFID-pas waarmee ze de voorzieningen in hun eigen cellen kunnen bedienen, zoals de verlichting, apparatuur en de douche. Met deze pas kan de gedetineerde ook zijn eigen celdeuren openen en zich op specifieke tijden en via vooraf bepaalde routes en in toegestane ruimtes ‘vrij’ verplaatsen. Gedetineerden kunnen de pas ook gebruiken om te telefoneren, bezoeken in te plannen en winkelbestellingen te plaatsen. “De combinatie van de geavanceerde systemen geeft justitiabelen meer inzicht, taken en vrijheden. Het ontlast de medewerkers van JC Zaanstad, bespaart bijbehorende administratieve handelingen en voorkomt fouten”, voegt Verbiest toe.

Surveillancesysteem met twee camera’s aan de buitenkant van een gevangenis
De afdeling Correctional Services (CSD) onthulde onlangs plannen om een ​​slim gevangenissysteem te ontwikkelen dat tracking-polsbandjes, drugs-detecterende robots en videobewakingssystemen gebruikt om gevangenen te beschermen.

Hong Kong’s slimme gevangenissysteem

De autoriteiten van Hongkong gaan nog een stapje verder. De afdeling Correctional Services (CSD) onthulde onlangs plannen om een ​​slim gevangenissysteem te ontwikkelen dat tracking-polsbandjes, drugs-detecterende robots en videobewakingssystemen gebruikt om gevangenen te beschermen. “De afdeling Correctional Services streeft ernaar de doelmatigheid en veiligheid van correctionele instellingen met gebruik van innovatie en technologie te verbeteren”, zegt Danny Woo Ying-ming, de Commissaris voor Correctiediensten. De technologie wordt eerst op kleine schaal in verschillende geselecteerde faciliteiten getest, voordat deze in het hele land wordt uitgerold.

Een robotarm, die wordt getest in het Lai Chi Kok-opvangcentrum, krijgt de onaangename taak om de ontlasting van gedetineerden op drugs en andere smokkelwaar te controleren. Tot nu toe moest gevangenispersoneel de ontlasting handmatig met houten stokken controleren. De robot duwt de ontlasting automatisch van een container naar een afvoer en besproeit deze vervolgens met water, waardoor eventuele gesmokkelde items tevoorschijn komen.

Met polsbandjes kan het personeel de locatie van de gedetineerden en hun hartslag te allen tijde monitoren. Bovendien kunnen de polsbandjes een waarschuwing sturen als er bijvoorbeeld een onregelmatige polsslag gedetecteerd wordt of als een gedetineerde het polsbandje probeert te verwijderen. De functionarissen hopen dat de polsbandjes, die getest worden bij Lo Wu Correctional Institution, onder andere het aantal zelfdodingen zal terugdringen. Ten slotte zal in vier slaapzalen en in een toilet in de Pik Uk Prison een videobewakingssysteem worden geïnstalleerd met 12 camera’s. Het systeem moet detecteren wanneer er een gevecht plaatsvindt of wanneer iemand onwel wordt of zichzelf verwondt.

Hoewel deze technologieën het werk van cipiers gemakkelijker en het leven van gedetineerden veiliger zullen maken, brengen ze ook veel privacyproblemen met zich mee. Ng Chiu-kok, een senior superintendent bij de Pik Uk Prison, zegt dat de opnamen in toiletten verduisterd worden om de privacy van gedetineerden te beschermen, maar die uitspraak is niet voldoende om de zorgen bij de gedetineerden weg te nemen. “Hoe ze de informatie gebruiken en opslaan en of deze kan worden misbruikt… dat zijn gevoelige kwesties”, zegt Shiu Ka-chun, een wetgever in de sociale sector. “Ze zullen nauwkeurig moeten aangeven welke gegevens de polsband registreert”.

De Singapore Prison Service gebruikt technologie om gevangenissen slimmer te maken

Gevangenissen in Singapore gaan ook steeds meer gebruik maken van digitale platforms en technologieën om de veiligheid voor gevangenen te verbeteren en hen te helpen re-integreren in de samenleving. De Singapore Prison Service (SPS) maakt gebruik van CCTV en het Command, Control, Communication, Computer and Intelligence Management System (C4i) om de orde en discipline in de wooneenheden te handhaven. Door volledig digitale CCTV-dekking en kritieke gegevens die zijn verzameld door het C4i-systeem met elkaar te combineren, kunnen cipiers – in plaats van zich bezig te houden met routinematige bewakingstaken – nu meer tijd besteden aan belangrijkere zaken, zoals contact met de gedetineerden.

Intelligence-Driven Dynamic Security (IDDS) is een ander belangrijk element in de correctionele instellingen in Singapore. Dankzij data-analytics kunnen cipiers nu betere beslissingen nemen, wat de bewakingssystemen en risicobeheermogelijkheden verder optimaliseert. Via Prison Operations & Rehabilitation System (PORTS) II tablets hebben cipiers op elk moment van de dag toegang tot de CCTV-camerabeelden.

Het zijn overigens niet alleen de cipiers die van deze geavanceerde technologie in gevangenissen profiteren. Dankzij het Digitalising of Inmate Rehabilitation & Corrections Tool-project (DIRECT) krijgt elke gedetineerde een tablet waarmee ze e-brieven kunnen verzenden en ontvangen, e-books kunnen lezen, bepaalde online bronnen kunnen raadplegen en motiverende podcasts kunnen beluisteren. De bedoeling is gedetineerden te helpen om na vrijlating beter in de samenleving te re-integreren en hun kansen op een baan te vergroten. De tablets worden overigens ook door het personeel gebruikt om data over het gedrag van de gedetineerden te verzamelen.

Veiligere gevangenissen met nog minder privacy

Fysieke barrières als muren, tralies en cellen alleen zijn niet genoeg om een beveiligde en tevens ​​veilige gevangenisomgeving te creëren. En omdat zowel gedetineerden als bewakers regelmatig worden geconfronteerd met gevechten, drugsoverdoses, zelfverwonding en smokkelpraktijken, maken steeds meer gevangenissen nu gebruik van technologieën als polsbandjes met sensoren, camerasurveillance, drugs-detecterende robots en anti-dronesystemen. Toch zal er ook een balans gevonden moeten worden tussen efficiëntie, veiligheid en recht op privacy. Cameraobservatie betekent bijvoorbeeld een verregaande inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de gedetineerde. Het gebruik van deze en de andere geavanceerde technologieën vragen dan ook om duidelijke regelgeving en een zorgvuldige belangenafweging.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!