Telemedicine: altijd en overal toegang tot gezondheidszorg

Telemedicine biedt ongekende mogelijkheden en voordelen en belooft een transformatie van de gezondheidszorg.
Industries: Gezondheidszorg
Trends: IoT
  • Telemedicine? Telehealth? Wat is het verschil?
  • Voordelen van telemedicine 
  • Remote monitoring en preventieve gezondheidszorg
  • Medische professionals enthousiast over telemedicine
  • Veelbelovende toepassingen voor telemedicine

De zorgsector heeft de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen ondergaan, met name op het gebied van telemedicine of telegeneeskunde. En hoewel telemedicine al een tijdje bestaat, is het gebruik ervan door de pandemie pas echt in een stroomversnelling terechtgekomen. Volgens voorspellingen van Fortune Business Insight zal de markt voor telemedicine naar verwachting groeien van $42 miljard in 2019 tot meer dan $397 miljard in 2027. Dit, en het feit dat patiënten steeds meer gewend raken aan zorg op afstand, toont aan dat telemedicine in de toekomst een steeds belangrijker onderdeel zal worden van de zorgverlening.

De markt voor telemedicine zal naar verwachting groeien van $42 miljard in 2019 tot meer dan $397 miljard in 2027.

Fortune Business Insight

Telemedicine? Telehealth? Wat is het verschil?

Telemedicine stelt zorgprofessionals in staat met behulp van telecommunicatietechnologie en wearables consulten te houden en patiënten te diagnosticeren en te behandelen. Hoewel telemedicine en telehealth vaak door elkaar worden gebruikt en elkaar ook aanvullen, is er een verschil tussen beide. Telemedicine verwijst doorgaans naar de levering van klinische en medische diensten op afstand, terwijl telehealth een breder platform is dat telegeneeskunde combineert met andere niet-klinische diensten op afstand.

Telemedicine

Zoals hierboven al genoemd, maakt telemedicine gebruik van elektronische communicatie via computers of mobiele apparaten als tablets en smartphones om klinische diensten te verlenen zonder dat patiënten voor een consult naar een dokterspraktijk of een ziekenhuis hoeven te komen. Deze technologie wordt steeds vaker gebruikt voor eerste consulten, vervolgbezoeken, specialistische consulten, medicatiebeheer, het managen van chronische ziekten, nazorg na (chirurgische) ingrepen, preventieve zorgondersteuning en talloze andere klinische diensten op afstand.

Telehealth

Telehealth omvat een uitgebreider scala aan remote technologieën en patiëntenzorg om de gezondheidszorg als geheel te verbeteren. Terwijl telemedicine of telegeneeskunde specifiek verwijst naar de levering van klinische diensten op afstand, omvat telehealth ook niet-klinische diensten op afstand, waaronder administratieve of arts-tot-arts-vergaderingen, verwijzingen van medische zorgverleners, training van medische zorgverleners en doorlopende medische opleidingen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omvat telehealth gezondheidsbevordering, surveillance en volksgezondheids-functies.

Voordelen van telemedicine

Telemedicine of telegeneeskunde biedt allerlei voordelen, waaronder minder of geen blootstelling aan andere, potentieel besmettelijke patiënten, minder of geen reistijd of reiskosten, de mogelijkheid om toegang te krijgen tot gespecialiseerde gezondheidsdiensten en het feit dat het gemakkelijk te combineren is met werk en andere verantwoordelijkheden. Het stelt patiënten met zeldzame aandoeningen bovendien in staat toegang te krijgen tot zeer gespecialiseerde zorg of alternatieve behandelingsopties en biedt mensen in afgelegen gebieden of met beperkte mobiliteit verschillende opties om toch toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Telemedicine wordt steeds vaker gebruikt voor het op afstand monitoren van patiënten en voor preventieve gezondheidszorg. Voordelen voor klinieken en medische zorgverleners zijn onder meer verbeterde efficiëntie, minder gemiste of geannuleerde afspraken, betere nazorg, verbeterde gezondheidsresultaten en potentiële oplossingen voor het tekort aan zorgpersoneel.

Remote monitoring en preventieve zorg

Remote monitoring en preventieve zorg helpen mensen gezond te blijven, verbinden zorgverleners met patiënten en maken een snelle, efficiënte en transparante uitwisseling van informatie mogelijk, wat helpt bij het voorkomen of vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen. Remote monitoring bespaart tijd en geld, kan ziekenhuisopname en andere noodsituaties voorkomen en het aantal heropnames minimaliseren. Technologieën die worden gebruikt bij remote monitoring en preventieve zorg omvatten wearables waarmee patiënten thuis gezondheidsinformatie kunnen verzamelen en die periodieke gezondheidscontroles, counseling en screening mogelijk maken. Draagbare technologieën stellen patiënten en hun zorgverleners in staat om belangrijke factoren in de gaten te houden, zoals zuurstof- en bloedsuikerspiegel, hartslag en bloeddruk, en kunnen worden gebruikt om patiënten eraan te herinneren hun medicijnen te nemen of oefeningen te doen. Volgens een onderzoek van de Consumer Technology Association (CTA) investeert bijna 90 procent van de ziekenhuizen in technologie voor remote monitoring van patiënten of overweegt hierin te investeren, en is bijna 70 procent van de medische professionals van plan om gebruik te maken van technologie voor remote monitoring.

De verwachting is dat medische professionals in de toekomst steeds meer van telemedicine gebruik zullen maken.

American Medical Association

Medische professionals enthousiast over telemedicine

Uit een onderzoek van de American Medical Association (AMA) blijkt dat medische professionals in de toekomst  naar verwachting steeds meer gebruik zullen maken van telegeneeskunde. Ongeveer 85 procent van de zorgprofessionals gaf aan gebruik te maken van telemedicine, ongeveer 93 procent daarvan hield regelmatig real-time, interactieve videoconsulten en 69 procent hield alleen audioconsulten. Ongeveer 70 procent van de ondervraagde zorgprofessionals geeft aan dat hun organisatie waarschijnlijk van telehealth gebruik zal blijven maken voor medisch management, zorgcoördinatie, management van chronische ziekten, specialistische gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg. Ongeveer 95 procent van de ondervraagde medische professionals meldde dat de meeste van hun patiënten thuis waren tijdens virtuele consulten, wat betekent dat telemedicine gezondheidszorg voor een veel groter aantal mensen toegankelijker maakt.

Volgens het onderzoek meldt meer dan 80 procent van de respondenten dat patiënten, sinds ze van telemedicine gebruik zijn gaan maken, betere toegang hebben tot gezondheidszorg en geeft 62 procent aan dat patiënten meer tevreden waren sinds telegeneeskunde hen als optie is aangeboden. Ongeveer 60 procent van de respondenten is van mening dat ze met telemedicine kwaliteitszorg kunnen bieden. De meeste respondenten gaven bovendien aan dat telegeneeskunde de werktevredenheid met meer dan 54 procent heeft verbeterd. AMA-president Gerald E. Harmon vertelt: “Artsen beschouwen telemedicine als kwaliteitszorg aan hun patiënten en beleidsmakers en betalers zijn tot dezelfde conclusie gekomen. Patiënten zullen enorm profiteren van dit nieuwe tijdperk van verbeterde toegang tot zorg. Uit dit onderzoek blijkt dat de technologie wijdverbreid is, net als de vraag naar blijvende toegang.”

Veelbelovende telemedicine-toepassingen

Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van telemedicine-toepassingen en hun voordelen.

AGNES Connect N’ Care telemedicine-app

Een goed voorbeeld van een telemedicine-platform is AGNES Connect N’ Care, ontwikkeld door AMD Global Medicine. Met deze cloudgebaseerde, aanpasbare telemedicine-app kunnen zorgaanbieders contact hebben met hun patiënten en hun aandoeningen vanaf hun desktop, tablet of smartphone diagnosticeren, beoordelen en behandelen. Patiënten melden hun symptomen via het platform, waarna ze toegang kunnen krijgen tot een telefonisch of videoconsult, waardoor ze niet meer naar een kliniek of dokterspraktijk hoeven te reizen. Alle informatie die tijdens het virtuele consult wordt uitgewisseld, wordt versleuteld en gewist zodra de sessie is afgelopen. Een verslag van de sessie kan zowel door de patiënt als de zorgverlener worden opgeslagen. Het platform stelt zorgprofessionals ook in staat om deel te nemen aan live videoconferenties en om medische apparaatgegevens en medische documenten en afbeeldingen in real time te delen. Chief strategy officer bij Scottsdale Physician Group, Blue Beckham, vertelt: “Met de oplossing van AMD kunnen we belangrijke klinische gegevens voor elke patiënt beter verzamelen en trenden dan toen artsen nog op huisbezoek gingen. Patiënten hoeven er alleen maar voor te zorgen dat ze thuis zijn voor hun afspraak. Ze hoeven de technologie niet te gebruiken of te begrijpen. Onze technici doen dit allemaal voor hen. De resultaten zijn buitengewoon goed, zowel op individueel als op bevolkingsniveau.”

Tele-IC’s kunnen intensive care-artsen op afstand helpen

Een ander goed voorbeeld van hoe telegeneeskunde zorgprofessionals kan helpen – waar ter wereld zij of hun patiënten zich ook bevinden – zijn tele-IC’s. Deze systemen bevinden zich doorgaans in een centrale bewakingsfaciliteit en fungeren als een tweede paar ogen voor artsen en verpleegkundigen ter plaatse. Tele-IC’s worden beheerd door intensive care-teams en assisteren IC-personeel door middel van telemetrie, HD-camera’s, voorspellende analysetechnologie en geavanceerde datavisualisatie. Deze units kunnen helpen bij het monitoren van patiënten, het waarborgen van best practices, het opvolgen van behandelplannen en het sturen van waarschuwingen wanneer vroege tekenen van verslechtering van de patiënt worden gedetecteerd. Om de last van traditionele nachtdiensten te verlichten, zouden intensive care-teams in de VS door middel van tele-IC’s bijvoorbeeld een oogje kunnen houden op patiënten in een Europees ziekenhuis.

3D geanimeerde virtuele verzorger

Digitale zorgtechnologie en zorgdienstenbedrijf Electronic Caregiver heeft onlangs de virtuele zorgverlener Addison gelanceerd. De 3D-geanimeerde Addison biedt oplossingen voor personeelstekorten door met behulp van touchscreen-apparaten remote zorgbeheer te bieden aan chronisch zieke oudere patiënten of kinderen. Addison biedt 24/7 noodhulp, stuurt spraakgestuurde medicatieherinneringen en helpt patiënten hun vitale statistieken bij te houden, die ze vervolgens in real time met medische professionals kunnen delen. Patiënten kunnen Addison aan hun persoonlijke wensen aanpassen door te kiezen met welke avatar ze het liefst communiceren. Electronic Caregiver CEO Anthony Dohrmann legt uit: “Addison is een nieuwe tool waarmee zorgverleners de patiëntenzorg kunnen verbeteren en het monitoren van patiënten, therapietrouw en gezondheidsresultaten kunnen optimaliseren. Of een patiënt met een of meer aandoeningen nu thuis hulp nodig heeft bij het volgen van complexe medicatietrajecten, of het volgen van fysiotherapie, of het monitoren van vitale functies, of meer ondersteuning wil bij het omgaan met gedragsproblemen, Addison biedt talloze mogelijkheden om de zorg thuis uit te breiden.”

Voortdurende ontwikkelingen op het gebied van telegeneeskunde-technologieën zullen leiden tot een wereldwijd netwerk van medische professionals die op ongekende manieren met hun patiënten interacteren en voor hen zorgen.

Een laatste overweging

De dag dat de meeste zorggerelateerde contacten virtueel zullen plaatsvinden – met behulp van telemedicine – is niet ver weg. Onderzoek heeft aangetoond dat telemedicine-consulten niet onderdoen voor fysieke doktersbezoeken en dat het patiënten zelfs meer controle geeft over hun gezondheidszorg. In de toekomst zullen patiënten, na het voltooien van een snel en eenvoudig registratieproces, een consult kunnen plannen met de medische professional van hun keuze. Om de zorgverlener op de hoogte te brengen upload je simpelweg verificatiedocumentatie, je medische geschiedenis, en eventuele medische rapporten en medicatieoverzichten. Telemedicine of telegeneeskunde zal in de toekomst steeds meer gemak en ook tijd- en reiskostenbesparingen, lagere zorgkosten en betere toegang tot (gespecialiseerde) zorg mogelijk maken, vooral voor patiënten met beperkte mobiliteit of mensen die in afgelegen gebieden wonen. In de toekomst zullen steeds meer zorgverleners virtueel met patiënten communiceren en makkelijker toegang krijgen tot patiëntendossiers, medisch naslagwerk, apotheekinformatie en diagnose- en behandelalgoritmen. Voortdurende ontwikkelingen op het gebied van telegeneeskunde-technologieën zullen leiden tot een wereldwijd netwerk van medische professionals die op ongekende manieren met hun patiënten interacteren en voor hen zorgen. Telegeneeskunde zal steeds meer voordelen en mogelijkheden bieden en de zorgsector de komende jaren volledig transformeren.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!