4 innovatieve technologieën die het speelveld van de logistiek veranderen

Binnen de logistiek van de toekomst is het transporteren van producten geen simpele verplaatsing meer van A naar B, maar zetten we technologie slim in om goederenstromen efficiënter, transparanter en duurzamer te maken.
    1. 100kg-capacity drone FB3 transforms the future of cargo transportation
    2. Port Intel solution reshapes how global shipping challenges are handled
    3. BinPACKER algorithm helps optimise capacity usage
    4. Smart containers are redefining global logistics

In een tijd waarin snel bezorgen, groen denken en sterke toeleveringsketens steeds belangrijker worden, is proberen mee te schakelen met veranderingen niet meer voldoende. We moeten samenwerken en met nieuwe oplossingen komen om echt een verschil te maken. Hoe maken logistieke bedrijven de transitie van ‘overleven’ naar floreren? Het draait allemaal om drie sleutelpunten: de nieuwste technologieën omarmen, de kracht van data-analyse benutten en duurzaamheid centraal stellen in alles dat ze doen. Door deze elementen slim te combineren, kunnen logistieke bedrijven vooroplopen in een nieuw tijdperk van efficiëntie, transparantie en klantgerichtheid. In dit artikel laten we je kennismaken met vier grensverleggende technologische ontwikkelingen die de logistieke en supply chain-sector opnieuw vormgeven. Nieuwe technologieën, zoals de ‘FlyingBasket’-drone voor zwaar vrachtvervoer, slimme haveninformatiesystemen, baanbrekende laadplanningsalgoritmen en innovatieve slimme containerservices, zijn allang geen futuristische concepten meer, maar de bouwtekeningen voor een slimmere, efficiëntere en duurzamere logistieke wereld.

De marktintroductie van de FB3 markeert een enorme sprong voorwaarts in de wereld van goederentransport. We zijn zeer enthousiast over wat dit voor allerlei sectoren gaat betekenen”.

Moritz Moroder, CEO van FlyingBasket

1. FB3-drone met 100kg laadvermogen verandert de toekomst van goederenvervoer

De tijd dat drones gewoon coole gadgets waren of alleen als spionageapparatuur gebruikt werden ligt ver achter ons. Nu zetten ze hele bedrijfstakken op hun kop, van de entertainmentsector tot de logistieke wereld. Zo kunnen drones tegenwoordig ook enorm zware vrachten vervoeren. De FB3 van FlyingBasket kan bijvoorbeeld zelfs ladingen van 100 kg de lucht in tillen. Deze drone is overigens niet alleen maar een enorme krachtpatser, maar een echte game-changer voor sectoren die zware ladingen naar moeilijk bereikbare locaties moeten brengen. Of het nu gaat om windturbines diep in het bos of drukke bouwterreinen midden in de stad, de FB3 is al op allerlei soorten terreinen getest en heeft keer op keer laten zien wat ie waard is. En met een bereik van meer dan 10 kilometer, zijn zelfs wolkenkrabbers binnen het vliegbereik van deze drone. Wat de machine van deze Italiaanse startup nog indrukwekkender maakt, is zijn focus op veiligheid. Zo zorgt de samenwerking met Europese toezichthouders ervoor dat de FB3 aan de strengste veiligheidsnormen voldoet. Of het nu gaat om zware apparatuur naar afgelegen gebieden verplaatsen of basisbenodigdheden in een stedelijk gebied leveren, met de FB3 kun je ervan uitgaan dat het werk veilig en doeltreffend gedaan wordt. Er wordt met de FB3 niet alleen een nieuwe drone gelanceerd; de operationele aanpak in de logistieke sector wordt hiermee opnieuw vormgegeven. Het draait om het bereikbaar maken van het onbereikbare, en dat efficiënter dan ooit tevoren. Moritz Moroder, CEO van FlyingBasket, vertelt: “De marktintroductie van de FB3 is een belangrijke mijlpaal op de innovatiekaart van FlyingBasket. Wij blijven vol inzetten op vernieuwing, veiligheid en topkwaliteit in de dronewereld. Het markeert een enorme sprong voorwaarts in de wereld van goederentransport en we zijn zeer enthousiast over wat dit voor allerlei sectoren gaat betekenen”.

2. Port Intel oplossing herdefinieert de aanpak van wereldwijde scheepvaartuitdagingen

Stel je voor: je bent een wereldwijde verzending aan het regelen en nét voordat de zending de eindbestemming bereikt, krijg je te maken met een onvoorziene. Als je kijkt naar recente incidenten als de chaos in het Suezkanaal en de aanhoudende congestie in havens, is het duidelijk dat er dringend behoefte is aan innovatie binnen de internationale scheepvaart. Veel van de kopzorgen in deze sector komen voort uit één eenvoudig maar groot probleem: het ontbreekt bedrijven aan realtime inzicht in de situatie in de wereldhavens. Overvolle havens zijn vaak de boosdoeners die voor vertragingen zorgen, wat zowel voor bedrijven als klanten enorm veel uitdagingen veroorzaakt. Port Intel van project44 is een baanbrekende oplossing die het roer in de wereldwijde scheepvaartproblematiek gaat omgooien. Dit unieke platform pakt deze uitdagingen aan door een actueel overzicht te bieden van logistieke hotspots en containerbewegingen in havens over de hele wereld. De inzichten die dit platform biedt bestaan niet alleen uit cijfers en statistieken, maar uitgebreide, essentiële gegevens waarmee bedrijven hun shipments beter kunnen voorspellen, plannen en uitvoeren.

De eigen data en slimme analyses van Port Intel zorgen ervoor dat het systeem een ongekend inzicht kan bieden in de bewegingen van schepen, de verblijftijd van containers en zelfs de drukte in de haven. Bedrijven krijgen hiermee een duidelijk beeld van de havenactiviteiten en ontvangen specifieke gegevens waardoor ze transportproblemen efficiënt kunnen omzeilen. De nauwkeurigheid is verbluffend; zo kan de exacte locatie van een container bijvoorbeeld tot op 20 meter nauwkeurig bepaald worden. Maar de voordelen van Port Intel beperken zich niet alleen tot rederijen en logistieke dienstverleners. Ook internationale consultancybureaus, financiële instellingen en grote techbedrijven maken steeds vaker gebruik van deze slimme tool voor een scherpere kijk op de marktbewegingen. In een wereld waarin onverwachte uitdagingen elkaar in rap tempo opvolgen, kan een tool als Port Intel ervoor zorgen dat logistieke processen voor alle betrokkenen een stuk vlotter verlopen. JR Ferry, transport- en logistiekdirecteur bij ATEC Systems, vertelt:  “Omdat onze klanten en partners constant alert zijn op mogelijke verstoringen in de toeleveringsketen, is port intelligence goud waard. Het is het soort data-oplossing waar ons team elke dag op kan vertrouwen. We zijn enorm enthousiast over de upgrades in ons ‘ocean visibility system’ — dat overigens al heel goed was. Project44 blijft de zichtbaarheid van de toeleveringsketen verbeteren waar dat het meest telt”.

“Je hoeft alleen maar wat info over je pakket in te voeren, zoals gewicht en afmetingen — en het gewicht dat er maximaal bovenop kan. De BinPACKER regelt vervolgens hoe je alles het slimst kunt stapelen”.

Dr. Holger Köhler, directeur business consulting data analytics bij DB Schenker

3. Efficiëntere laadcapaciteit dankzij het BinPACKER-algoritme

DB Schenker, de logistieke arm van de Duitse spoorwegen, is toonaangevend in de logistieke transformatie en gericht op het creëren van slimmere, snellere en realtime geoptimaliseerde toeleveringsketens. Het bedrijf combineert cloudservices naadloos met logistieke praktijkoplossingen en dit doen ze met het BinPACKER-algoritme. Stel, je hebt een rugzak waar je allerlei spullen van verschillende groottes in moet doen — op zo’n manier dat elke centimeter benut wordt. Dit is ook de dagelijkse puzzel in de logistieke wereld: hoe krijg je uiteenlopende soorten goederen efficiënt in vrachtwagens, containers en op magazijnpallets? De BinPACKER, een digitale ‘inpakexpert’, lost dit soort puzzels vakkundig op. De slimme tool stapelt objecten op de meest ruimtebesparende manier en laat zelfs een 3D-weergave zien van hoe alles past. En als je iets wilt veranderen, sleep je de pakketten virtueel naar de plek waar je ze wilt hebben. Deze tool is niet alleen handig voor het zo efficiënt mogelijk laden van containers; dankzij de snelle en heldere prijsberekeningen die BinPACKER mogelijk maakt valt er voor klanten ook heel wat te winnen. Benieuwd hoeveel ruimte je vracht inneemt in een truck? Of wil je snel een prijsopgave voor je lading? BinPACKER regelt ook al dat soort zaken.

Deze innovatie maakt niet alleen de processen bij DB Schenker een stuk efficiënter, maar levert ook direct voordeel op voor zijn klanten. Het personeel van DB Schenker werkt al met de eerste versie van het algoritme, dat dankzij de input van experts van verschillende Schenker-vestigingen is gefinetuned. Uit tests blijkt dat BinPACKER het gebruik van containerruimte met wel 10 procent kan verbeteren. Dat levert aanzienlijke kostenbesparingen op en draagt tegelijkertijd bij aan een schoner milieu. In een tijdperk waar duurzaamheid steeds meer prioriteit krijgt, staat DB Schenker’s BinPACKER symbool voor meer dan alleen efficiëntie; het is een stap in de richting van een groenere toekomst. Dr. Holger Köhler, directeur business consulting data analytics, legt uit: “Met BinPACKER lopen we voorop in de innovatiegolf. En dat doen we niet alleen voor onszelf, maar juist ook voor onze klanten. Je hoeft alleen maar wat info over je pakket in te voeren, zoals gewicht en afmetingen — en het gewicht dat er maximaal bovenop kan. De BinPACKER regelt vervolgens hoe je alles het slimst kunt stapelen”.

4. Slimme containers zetten de wereldwijde logistiek op zijn kop

In de afgelopen vijftig jaar heeft containervervoer de wereldhandel compleet veranderd. Meer dan 50 miljoen TEU’s (Twenty-foot Equivalent Units) zijn non-stop onderweg over onze aardbol — en het is een enorme uitdaging om dit allemaal goed te monitoren. Maar innovaties als slimme containers brengen hier in de toekomst verandering in. Met hun sensoren en communicatieapparatuur zenden ze een constante stroom van gegevens uit. Of het nu gaat om de positie, de interne staat of de conditie van de vracht — deze slimme containers zijn altijd ‘online’. Ze houden alles in de gaten, van temperatuurschommelingen tot trillingen, en zijn daardoor ideaal voor het vervoeren van kwetsbare producten als elektronica, verse voedselproducten of medicijnen. Dankzij de realtime uitwisseling van belangrijke informatie kunnen logistieke professionals en ketenbeheerders overal ter wereld direct op de hoogte worden gebracht van de stand van zaken. Dit maakt snelle besluitvorming mogelijk, optimaliseert de planning en tilt de efficiëntie naar een hoger niveau.

Steeds meer bedrijven realiseren zich hoe waardevol deze technologie is. Zo heeft de in Singapore gevestigde containervervoerder Ocean Network Express (ONE) een samenwerking aangekondigd met Sony Network Communications Europe om zo’n slimme containeroplossing te ontwikkelen en in hun wereldwijde vloot te implementeren. Deze samenwerking combineert de uitgebreide expertise van ONE op het gebied van vrachtvervoer met Sony’s kennis van hoogwaardige sensoren en connectiviteitstechnologieën, met als doel een dieper inzicht te krijgen in hoe het gebruik en transport van hun containers geoptimaliseerd kan worden. Dankzij live updates krijgen klanten een ongekend inzicht in hun zendingen, wat zorgt voor heldere communicatie met alle betrokkenen. Hiroki Tsujii, managing director product & network division, vertelt: “Samen met Sony gaan we de toekomst van containervervoer vormgeven — een toekomst waarin we de inzichten hebben om onze klanten topkwaliteit service te bieden en nieuwe maatstaven voor proceskwaliteit op te stellen”.

Naast hun topprestaties op het gebied van tracking, vervullen slimme containers ook een sleutelrol in het verbeteren van de veiligheidsnormen binnen de logistiek. Zo heeft Traxens, een pionier op het gebied van slimme containerdiensten, onlangs de Traxens-Box 3 geïntroduceerd. Dit IoT-apparaat biedt bescherming tegen explosiegevaar aan boord van schepen, voldoet aan de strengste veiligheidsnormen en is speciaal ontworpen voor schepen die op groene methanol varen. Door de nieuwste IoT-technologie en data-analyse te integreren kan Traxens efficiënt gebruikmaken van realtime gegevens. Bovendien is de geavanceerde open-deur-detectie van het systeem enorm waardevol op het gebied van diefstalpreventie. Traxens optimaliseert de wereldwijde logistieke keten door samenwerkingen met toonaangevende scheepvaartbedrijven en verzekeraars, en leidt met de introductie van slimme containers een nieuw digitaal tijdperk voor de scheepvaartindustrie in. Deze containers stroomlijnen niet alleen de operationele activiteiten, maar de analyse van grote hoeveelheden data maakt ook diepgaande inzichten mogelijk die voor toekomstige planning enorm waardevol zijn. Een vloeiende informatiestroom zorgt voor een betrouwbaardere supply chain, wat weer leidt tot meer vertrouwen bij alle stakeholders en indrukwekkende verbeteringen in efficiëntie, veiligheid en klanttevredenheid.

Een laatste overweging

In de logistieke branche breekt een spannende tijd aan. We zien de contouren van een nieuw tijdperk waarin het verplaatsen van goederen tussen twee punten een geheel nieuwe dimensie krijgt. De inzet van geavanceerde technologieën maakt het mogelijk om grote stappen te zetten naar een toekomst waarin transport niet alleen sneller en transparanter is, maar ook duurzamer. De vier baanbrekende innovaties die we in dit artikel hebben besproken, zijn een voorproefje van de diepgaande veranderingen die de sector doormaakt. Toekomstige logistieke processen overstijgen het simpele bezorgconcept; ze draaien om de intelligente inzet van technologieën die de efficiëntie, transparantie en milieuvriendelijkheid aanzienlijk verbeteren. Zo zorgt de FB3-drone voor een wereld aan mogelijkheden voor last-mile-deliveries, terwijl de Port Intel-oplossing data en maritieme operaties perfect met elkaar combineert. Met het BinPACKER-algoritme krijgt de eeuwenoude uitdaging van ruimteoptimalisatie een vooruitstrevende oplossing. Maar het is vooral de opkomst van de slimme container die de ware impact van digitale vooruitgang illustreert en met zijn datagedreven inzichten zorgt voor ongekende efficiëntie in internationale toeleveringsketens. Voor alle stakeholders in de logistieke sector is het moment aangebroken om deze technologische ontwikkelingen niet alleen te erkennen, maar ze ook actief te implementeren. De toekomstige logistieke sector belooft een slimmere, milieuvriendelijkere en naadloos geïntegreerde omgeving, die efficiëntie, transparantie en duurzaamheid verhoogt en daarmee elke schakel in de distributieketen versterkt.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!