De toekomst van travel & tourism is hier. En het is waanzinniger dan je stoutste dromen

De travel- & tourismsector ondergaat een enorme transformatie, aangedreven door ontwikkelingen in AI-, AR- en VR-technologieën die meer gepersonaliseerde en boeiende reiservaringen mogelijk maken.
  • Biometrie transformeert luchthavens en elimineert wachtrijen
  • VR, AR en de metaverse spelen de hoofdrol in de toekomst van reizen
  • Zetten vliegende auto’s de travel- & tourismsector binnenkort op zijn kop?
  • Kunstmatige intelligentie vervult een belangrijke taak in het toerisme in Litouwen
  • De Icon of the Seas — cruises waren nog nooit zo luxe
  • Ruimtetoerisme raakt op dreef

In de toekomst ondergaat de travel- & tourismsector een steeds ingrijpender transformatie. Concepten die we ooit alleen in sciencefiction tegenkwamen worden nu realiteit en verleggen de grenzen van wat we dachten dat mogelijk was. We verwachten dat AI de komende jaren een nog crucialere rol gaat spelen in het toerisme. Door AI ondersteunde toerismecampagnes worden nog geavanceerder en daarbij wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van data om gepersonaliseerde ervaringen te bieden die aan de voorkeuren en behoeften van iedere individuele reiziger voldoen. Geavanceerde machine learning-algoritmen helpen anticiperen op trends en het gedrag van reizigers, waardoor reiservaringen gestroomlijnder en aangenamer gemaakt kunnen worden. Op het gebied van vervoer zullen vliegende taxi’s de stedelijke mobiliteit opnieuw vormgeven en een snel, efficiënt en milieuvriendelijk alternatief bieden voor het traditionele wegvervoer.

Luchthavens worden steeds intelligenter. Zo komen er bijvoorbeeld biometrische looppaden waardoor naadloos reizen — van inchecken tot boarden — mogelijk wordt. Ook duurzaamheid schuift in de toekomst van reizen steeds meer naar de voorgrond. Denk daarbij bijvoorbeeld aan energiepositieve hotels die meer energie produceren dan ze verbruiken. Deze hotels zorgen er niet alleen voor dat reizen minder belastend wordt voor het milieu, maar bieden gasten naast een milieubewuste keuze ook een unieke reiservaring. Augmented reality (AR) zal de manier waarop we nieuwe bestemmingen verkennen volledig transformeren. Zo zullen door AR ondersteunde rondleidingen meeslepende ervaringen bieden die geschiedenis en cultuur tot leven brengen. Ook de cruisesector is klaar voor een make-over. Zo gaan cruiseschepen steeds meer lijken op futuristische drijvende steden met ongeëvenaarde entertainmentopties en luxe. Verder komt ruimtetoerisme — dat ooit niet meer was dan een futuristische droom — ook steeds dichterbij. Zowel de private als de publieke sector zijn druk bezig om  ruimtevaart ook voor ‘gewone’ toeristen toegankelijk te maken, waarmee een nieuw tijdperk van verkenning en ontdekking ingeluid wordt. De toekomst van travel & tourism ziet er veelbelovend uit en wordt zowel door technologie als duurzaamheid en creativiteit aangedreven. De snelle evolutie van deze branche leidt tot volledig nieuwe reiservaringen, waardoor wat eens sciencefiction was snel de nieuwe standaard wordt. In dit artikel gaan we een aantal van deze nieuwe ontwikkelingen nader toelichten.

Biometrie transformeert luchthavens en elimineert wachtrijen

De komst van biometrische identificatie — waar velen nog steeds hun bedenkingen bij hebben — zorgt wereldwijd voor een snelle transformatie van allerlei processen op de luchthaven. Zo wordt biometrie, waarbij de identiteit van een persoon door middel van unieke biologische kenmerken als vingerafdrukken, gezichtspatronen of irisscans automatisch wordt geverifieerd, over niet al te lange tijd een integraal onderdeel van de passagiersverwerking op luchthavens. Dit zijn niet zomaar nieuwe technologische snufjes, maar praktische tools die routinematige luchthavenprocedures enorm kunnen versnellen. Denk daarbij aan het inchecken van bagage, het al dan niet verlenen van toegang tot airport-lounges en zelfs het optimaliseren van immigratiecontrole en het boarden. Met de implementatie van biometrische systemen kan de duur van deze processen zelfs gehalveerd worden. Dubai International Airport is een uitstekend voorbeeld van de praktische toepassing van biometrie. In 2018 lanceerde deze luchthaven het innovatieve ‘Smart Gates’-systeem, dat gezichtsherkenningstechnologie gebruikt om de identiteit van reizigers binnen vijf seconden te verifiëren. Na het uitstappen lopen reizigers gewoon een tunnel in, kijken naar een groen licht en gaan vervolgens direct door naar de bagage-claimruimte. Hierdoor omzeilen ze wachtrijen en wordt interactie met immigratieambtenaren overbodig.

Biometrische technologie wordt overigens niet alleen op de luchthaven in Dubai gebruikt. Soortgelijke systemen zijn ook op verschillende andere grote internationale luchthavens geïmplementeerd (of worden daar getest), zoals bijvoorbeeld Hong Kong International, Narita and Haneda in Tokyo, Indira Gandhi International in Delhi, Heathrow in London Heathrow en Charles de Gaulle in Parijs. Met het plan van de Europese Unie om in 2024 een geautomatiseerd in- en uitreissysteem te introduceren wordt het gebruik van deze technologie steeds gewoner. Het systeem maakt gebruik van vingerafdrukken en gezichtsopnamen om reizigers snel te identificeren en grenscontroles te versnellen. Ook luchtvaartmaatschappijen zelf zijn begonnen met het toepassen van biometrische identificatie om hun passagiers een meer naadloze reiservaring te kunnen bieden. Zo heeft Emirates een ‘biometrisch looppad’ op Dubai International Airport, waar gebruikgemaakt wordt van een combinatie van gezichts- en irisherkenning. Hierdoor gebeurt alles nu automatisch; het inchecken voor de vlucht, het afhandelen van immigratieformaliteiten, het binnenlopen van de Emirates Lounge en het boarden — en dat allemaal door gewoon door de luchthaven te lopen. In de Verenigde Staten zijn grote luchtvaartmaatschappijen als American Airlines, United en Delta begonnen te experimenteren met biometrische systemen voor inchecken, bagageafgifte en boarding gates op geselecteerde luchthavens, waarmee een nieuw tijdperk van versneld en probleemloos vliegverkeer wordt ingeluid.

In deze steeds verder gedigitaliseerde wereld worden reiservaringen door een intrigerende laag van meeslepende interactiviteit volledig getransformeerd en daar heb je alleen maar een smartphone en internetverbinding voor nodig.

VR, AR en de metaverse spelen de hoofdrol in de toekomst van reizen

Stel je voor dat je tijdens je volgende Europese vakantie door de zalen van de Galleria dell’Accademia in Florence dwaalt, vergezeld door niemand minder dan het renaissancemeesterwerk zelf, Michelangelo’s ‘David’, die via je smartphone met je communiceert. Of misschien doe je mee aan een spannende digitale schattenjacht en ontcijfer je historische aanwijzingen langs de kronkelige steegjes van Parijs. Dit zijn niet zomaar futuristische ideeën, maar dingen die door de transformerende kracht van augmented reality (AR)-technologie binnenkort mogelijk zijn. In deze steeds verder gedigitaliseerde wereld worden reiservaringen door een intrigerende laag van meeslepende interactiviteit volledig getransformeerd en daar heb je alleen maar een smartphone en internetverbinding voor nodig. Als het gaat om het transformeren van reiservaringen loopt Specterras Productions voorop. Dit technologisch vooruitstrevende bedrijf is op een missie om ’s werelds meest indrukwekkende natuurlijke landschappen en culturele schatten door middel van AR- en virtual reality (VR)-technologie binnen ieders handbereik te brengen.

Het potentieel van deze meeslepende technologieën wordt al op diverse manieren onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan animaties in musea die statische tentoonstellingen nieuw leven inblazen. In de nabije toekomst kunnen bezoekers praten met een geanimeerde buste van Alexander de Grote, of de mysteries van de geschiedenis leren van een sprekend standbeeld van Herodotus — ervaringen die doen denken aan scènes uit de film ‘Night at the Museum’. En er zijn steeds meer voorbeelden van het gebruik van AR in de travel- & leisuresector. Gerenommeerde kunstenaars als KAWS, beroemd om zijn grillige, speelgoedachtige sculpturen, hebben AR al met verbluffend effect toegepast. Een voorbeeld is zijn ‘Expanded Holiday’-project waarin gigantische AR-sculpturen in 12 wereldsteden door de lucht lijken te zweven. De voordelen van AR en VR reiken echter veel verder dan ervaringen op locatie. Deze technologieën blijken bijvoorbeeld ook in het reisplanningsproces van onschatbare waarde te zijn. Zo kunnen potentiële toeristen virtueel een bestemming, hotel, restaurant of excursie verkennen, waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen en activiteiten met meer vertrouwen kunnen boeken.

Naarmate we verder het digitale tijdperk ingaan, zal ook de metaverse nieuwe mogelijkheden bieden op het gebied van reizen en toerisme. Metaverseplatforms kunnen de manier waarop bedrijven met hun klanten omgaan radicaal transformeren en bieden nieuwe manieren om informatie over te brengen en mensen dingen te laten ervaren. Zo kunnen skiresorts skiërs virtuele gidsen aanbieden die op de piste realtime gepersonaliseerde tips geven. Ook kunnen reisorganisaties meeslepende ervaringen creëren waarbij de fysieke en de virtuele wereld met elkaar gecombineerd worden waardoor toeristen zich nog meer in de omgeving kunnen onderdompelen. Zo kun je bijvoorbeeld door eeuwenoude steden wandelen terwijl allerlei historische gebeurtenissen zich — in VR/AR — met levensechte details om je heen ontvouwen.

“Elektrische persoonlijke vliegende auto’s zullen een revolutie teweegbrengen in avontuurlijk reizen. Safari’s, bergtoppen, Machu Picchu bezoeken — al die plekken die nu moeilijk bereikbaar zijn — dat wordt ineens allemaal mogelijk”.

Peter Ternstrom, mede-oprichter van Jetson

Zetten vliegende auto’s de travel- & tourismsector binnenkort op zijn kop?

Het concept van vliegende auto’s verandert geleidelijk van sciencefiction in een tastbare realiteit en zal een enorme transformatie teweegbrengen op het gebied van travel & tourism. Het vooruitzicht dat je moeiteloos hoog in de lucht door een stad navigeert, ongehinderd door het gewone verkeer, zal de manier waarop we woon-werkverkeer en vakantiereizen ervaren voor altijd veranderen. Een bedrijf dat op dit gebied opmerkelijke vooruitgang boekt met zijn innovatieve HEXA-vliegtuigen is LIFT Aircraft. De HEXA is een ultralicht elektrisch vliegtuig met geavanceerde stuurautomaatsoftware waarmee iedereen piloot kan worden — uiteraard na een (aantal) basisoriëntatiesessie(s) en VR-vluchtsimulaties.

LIFT wordt beschouwd als de toekomst van recreatieve vluchten en beweert dat zijn vliegtuig door iedereen in de Verenigde Staten kan worden gevlogen zonder dat je daar een traditioneel vliegbrevet voor nodig hebt. Dit is mogelijk omdat de HEXA volgens federale regelgeving als een ultralicht vervoersmiddel is gecategoriseerd. Het vliegtuig is uitgerust met een groot aantal veiligheidsvoorzieningen, waaronder een drievoudige redundante vluchtcomputer, een systeem om botsingen te vermijden en een ballistische parachute voor het hele voertuig. LIFT Aircraft begint in 2023 met commerciële vluchten en tijdens zijn promotietour door verschillende Amerikaanse steden zal het korte vluchten van ongeveer 8-15 minuten aanbieden. Toekomstige klanten kunnen LIFT-toestellen via een gebruiksvriendelijke smartphone-app lokaliseren en boeken. De app biedt bovendien vluchtsimulatietraining, bekwaamheidstests, pre-flight checklists en support van grondpersoneel. Peter Ternstrom, medeoprichter van het baanbrekende EVTOL-bedrijf Jetson, vertelt: “Elektrische persoonlijke vliegende auto’s zullen een revolutie teweegbrengen in avontuurlijk reizen. Safari’s, bergtoppen, Machu Picchu bezoeken — al die plekken die nu moeilijk bereikbaar zijn — dat wordt ineens allemaal mogelijk”.

Kunstmatige intelligentie vervult een belangrijke taak in het toerisme in Litouwen

Lithuania Travel, de nationale organisatie voor toerisme, is een innovatieve toerismecampagne gestart, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om visueel boeiend promotiemateriaal te creëren. Dit promotiemateriaal, zoals de surrealistische posters van het bedrijf, tonen de gevarieerde landschappen, bruisende stadsgezichten en unieke culinaire hoogstandjes van Litouwen — zoals de befaamde koude roze soep — en verleiden potentiële toeristen met hun originaliteit. De campagne kwam voort uit een creatief proces waarin AI werd toegepast om Litouwen in verschillende tijdlijnen te visualiseren: het verleden, de nabije toekomst en een futuristische toekomstinterpretatie. Er werden honderden opvallende visuals gemaakt die de inspiratie vormden voor de promotiecampagne voor het toeristische seizoen 2023. Op de officiële website staat te lezen: “Hoewel AI vele mooie en inspirerende aspecten van Litouwen kan reproduceren, moet je de charme van het land echt persoonlijk, als mens, ervaren. Dit gevoel is samengevat in de slogan van de campagne: Litouwen — een ervaring om te delen’”.

In deze steeds meer ‘connected’ wereld is de campagne er vooral op gericht om toeristen uit belangrijke markten aan te trekken, zoals Duitsland, Polen, het VK en Israël. De strategie omvat gerichte digitale advertenties en uitgebreide social media-engagement. Deze innovatieve aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen, aangezien het aantal toeristen in Litouwen in 2022 vergeleken met het voorgaande jaar is verdubbeld. Er overnachtten maar liefst 1,15 miljoen bezoekers en alleen al deze vier doelmarkten waren goed voor 32 procent van de toeristen die in Litouwen aankwamen. De overgrote meerderheid van de bezoekers, 93 procent om precies te zijn, beoordeelde hun ervaring in Litouwen positief. Dovilė Seliukė, hoofd van de marketing- en communicatieafdeling voor toerisme, onderstreept de aantrekkingskracht van Litouwen: “We willen laten zien dat Litouwen een ervaring op zich is — inspirerend, mooi, opwindend en smakelijk… van luchtballonvluchten en straatkunsttours tot gastronomische ervaringen met lokale smaken, er is voor elk wat wils”.

De Icon of the Seas — cruises waren nog nooit zo luxe

In de omvangrijke cruisemarkt krijgen slechts enkele schepen de eretitel ‘icoon’. Onder deze eliteschepen valt één nieuwkomer wel heel erg op: de Icon of the Seas — het nieuwste cruiseschip van Royal Caribbean International en een van de meest technologisch geavanceerde schepen ooit gebouwd. Het cruiseschip is het toppunt van menselijke vindingrijkheid en ontwerpbekwaamheid. Aan boord ervaart iedere passagier de best mogelijke service en uitzonderlijke ervaringen. Met een lengte van 365 meter en een breedte van bijna 50 meter is de Icon of the Seas vijf keer groter dan de Titanic. Het schip, dat meer dan 20 verdiepingen hoog is, bestaat uit verschillende kenmerkende zones, waaronder The Hideaway, Royal Promenade, Central Park, Chill Island en Thrill Island. Elke zone biedt zijn eigen specifieke ambiance, entertainment en ervaringen en daardoor is er voor elk wat wils. Het schip krijgt zeven zwembaden en zes waterglijbanen, waarmee het grootste waterpark op zee wordt gecreëerd. Het schip zal bovendien een groot aantal entertainmentopties bieden, zoals een indoor skydiving-simulator, een ‘bionische bar’ waar robots drankjes serveren, fine dining-restaurants en gezellige cafés. De Icon of the Seas moet ’the best of every vacation’ worden en elk type vakantieganger zal op de dit cruiseschip zijn of haar ultieme vakantie beleven, belooft Royal Caribbean International.

In dit kolossale schip wordt de nieuwste technologie geïntegreerd om gasten de meest fantastische ervaringen te kunnen bieden. Denk aan boeiende interactieve displays, virtual reality-simulators die passagiers kennis laten maken met fascinerende werelden, en meeslepende entertainmentsystemen. In de Aquadome, een enorme koepel op het voorschip, kun je overdag een drankje drinken en je laten betoveren door een indoor waterval. ’s Avonds verandert de Aquadome in een bruisend uitgaanscentrum met watershows, bars, restaurants en het Aquatheater. De Icon of the Seas is niet alleen het toppunt van luxe en innovatie, maar vertegenwoordigt ook een belangrijke stap in de opmars naar duurzaamheid van deze sector. Als het eerste schip van Royal Caribbean dat wordt aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG) en geavanceerde brandstofceltechnologie, zet de Icon of the Seas een ongekende maatstaf voor milieuvriendelijk cruisen. Het maritieme wonder zit boordevol geavanceerde technologieën om energiebesparing te optimaliseren, emissies te verminderen en op een verantwoorde manier met afval om te gaan. Het schip zal ook gebruikmaken van de kracht van brandstofceltechnologie, walstroomaansluitingen en innovatieve systemen voor het terugwinnen van afvalwarmte, allemaal ontwikkeld om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen. Vooral de brandstofceltechnologie is intrigerend voor de cruise-industrie, omdat deze kan worden gebruikt voor de hotelfuncties van het cruiseschip. Het schip is bovendien een Air Supported Vessel (ASV). Dit betekent dat er gebruikgemaakt wordt van luchtsmering van de scheepsromp, waarbij miljoenen microscopische belletjes langs het schip worden gestuurd om wrijving tussen de romp en het water te minimaliseren. De Icon of the Seas, waar luxe en duurzaamheid hand in hand gaan, is met recht een futuristisch cruiseschip en dient als model voor de transitie van de sector naar groenere technologieën. Icon of the Seas vertrekt in januari 2024 voor haar ‘maiden voyage’ en zal het hele jaar door vanuit Miami in de Caraïbische wateren varen.

Ruimtetoerisme raakt op dreef

Het tijdperk van ruimtetoerisme staat voor de deur, waarin we moedige stappen over de ‘laatste grens’ maken. Er liggen inmiddels diverse initiatieven voor ruimtetoerisme binnen ons bereik of gaan in de nabije toekomst van start. Deze zijn stuk voor stuk gestart om aan de meest veeleisende en avontuurlijke reizigers onder ons tegemoet te komen. De ruimtereizen hebben allemaal een andere tijdsduur, gaan naar verschillende bestemmingen en bieden diverse adembenemende ervaringen. Zo biedt Space Perspective reizigers die een extravagante trip door de kosmos willen maken bijvoorbeeld een unieke en luxueuze ruimte-ervaring. Reizigers gaan aan boord van de onder druk staande Neptune-capsule die voortgestuwd wordt door een ruimteballon van NASA-kwaliteit. Het is de bedoeling dat de capsule in 2024 aan zijn zes uur durende reis naar de rand van de ruimte begint. Tijdens dit once-in-a-lifetime avontuur kunnen passagiers genieten van adembenemende panoramische uitzichten op de aarde vanuit een perspectief dat maar weinig anderen ooit hebben gezien, onder het genot van een gastronomische maaltijd en overheerlijke cocktails. De reis eindigt met een langzame afdaling en een zachte landing op het water, wat weer een opmerkelijke herinnering toevoegt aan de hele ervaring.

Sensatiezoekers en adrenalinejunkies kunnen bij Virgin Galactic joyrides van 90 minuten boeken naar de bovenloop van onze atmosfeer. Als alles volgens plan verloopt, kunnen Virgin-reizigers vanaf zomer 2023 inchecken op suborbitale vluchten. Hiervoor moeten ze wel $450.000 per ticket neertellen. Op zo’n 80 kilometer boven de aarde hebben de gelukkige reizigers ongeveer een minuut om zich te verwonderen over het verbluffende uitzicht op onze planeet, ervaren ze het gevoel van gewichtloosheid en kunnen ze de mooiste plaatjes schieten. Om ervoor te zorgen dat reizigers voorbereid zijn op de uitdagingen en de enerverende ervaringen tijdens ruimtereizen, bieden een groot aantal bedrijven, zoals Hi-Seas, Space Training Academy, Nastar Center en Air Zero G, terrestrische trainingsprogramma’s aan. Deze zijn speciaal ontwikkeld om verschillende niveaus van zwaartekracht te simuleren, astronautenmanoeuvres te leren en gesimuleerde ervaringen te bieden, zoals een maanlancering of docken bij het internationale ruimtestation ISS. In dit opwindende tijdperk van grensverleggende reiservaringen en futuristisch toerisme gaat het niet langer alleen om het verkennen van de aarde, maar reiken we zelfs naar de sterren.

Een laatste overweging

De travel- & tourism sector maakt grensverleggende ontwikkelingen door. Een belangrijke trend is het verlangen naar een ‘wrijvingsloze’ reiservaring; reizigers zijn steeds vaker op zoek naar manieren om hun reizen te stroomlijnen, onnodig gedoe te voorkomen en hun reiservaringen te optimaliseren. Om deze wens van naadloos, efficiënt en plezierig reizen te realiseren is een harmonieus samenspel van technologie en door mensen geleide innovatie van het grootste belang. De verwachting is dat technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), augmented reality (AR) en virtual reality (VR) in de toekomst steeds vaker gebruikt worden om op het gedrag en de trends van reizigers te anticiperen en gepersonaliseerde ervaringen mogelijk te maken. Ondanks de ontwikkeling en toenemende implementatie van deze geavanceerde technologieën moeten we het belang van menselijke interactie in de reiservaring niet onderschatten. Chris Silcock, executive vice president en chief commercial officer bij Hilton, vertelt dat het verlangen naar authentieke menselijke connecties zal blijven bestaan, zelfs in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Reizigers vinden gemak en efficiëntie belangrijk, maar waarderen ook de warmte van persoonlijke aandacht en menselijk contact. Denk bijvoorbeeld aan een vriendelijke hotelmedewerker die je herkent en je bij naam aanspreekt, waarmee je een fijn gesprek hebt en die de tijd neemt om je vragen persoonlijk te beantwoorden. In de toekomst van reizen draait het om een goede balans tussen de efficiëntie van digitale oplossingen, een persoonlijke benadering en menselijke serviceverlening.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!