KI die behandelingen vindt en robots die desinfecteren – kan technologie het coronavirus bestrijden?

Technologie kan ons helpen in de strijd tegen het coronavirus en ons een beetje hoop en optimisme bieden bij het omgaan met deze nieuwe realiteit.
Industries: Covid-19
 • KI speelt een sleutelrol in de bestrijding van COVID-19
 • Robots bezorgen medicatie, desinfecteren en nemen je temperatuur up
 • Drones en autonome bestelwagentjes gaan de verspreiding van het coronavirus tegen
 • Steeds meer bedrijven gebruiken chatbots om de COVID-19-uitbraak te bestrijden
 • Apps helpen overheden de verspreiding van het virus te monitoren
 • De corona-pandemie stimuleert de vraag naar ‘touch-free’-technologie
 • Telehealth-oplossingen bieden veilige alternatieven voor medische consulten
 • 3D-printtechnologie kan levens redden
 • Het nieuwe normaal – ons leven verplaatst zich naar de online wereld
 • VR kan ons leven tijdens de pandemie op verschillende manieren verbeteren
 • Techreuzen bestrijden online desinformatie
 • Kan technologie ons helpen het coronavirus te bestrijden?

Miljoenen mensen ondervinden de gevolgen van het coronavirus. Het leidt niet alleen tot ernstige gezondheidsproblemen maar ook tot het sluiten van bedrijven, het instorten van toeleveringsketens en economieën. Bovendien krijgen steeds meer steden te maken met lockdown-maatregelen. Op dit moment zijn meer dan 1.4 miljoen mensen met het virus geïnfecteerd en zijn er meer dan 82,000 mensen aan overleden. Wetenschappers over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar oplossingen, en overheden en medisch personeel wenden zich tot technologieën als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie – voor het identificeren van mogelijke behandelingen, en robots – voor het desinfecteren van ziekenhuizen. We zien ook allerlei bijzondere initiatieven en creatieve ontwikkelingen die ons helpen beter met deze plotselinge nieuwe realiteit om te gaan, wat ons weer een beetje hoop biedt.

KI speelt een sleutelrol in de bestrijding van COVID-19

Kamran Khan is een Canadese arts die gespecialiseerd is in infectieziekten en de oprichter en CEO van BlueDot, een platform dat kunstmatige intelligentie (KI) gebruikt om mensen wereldwijd te beschermen tegen infectieziekten. Het door KI aangedreven systeem analyseert grote hoeveelheden data, waaronder nieuwsberichten en bijvoorbeeld de verkoop van vliegtickets, om het traject van virale ziekten te volgen. Het geavanceerde systeem kan per dag ongeveer 100.000 artikelen in 65 talen analyseren. Deze informatie – gecombineerd met factoren als temperatuur, het klimaat en de conditie van vee in een bepaald land – kan vervolgens gebruikt worden om te voorspellen hoe een virus zich wereldwijd zal verspreiden. Bovendien kun je met deze gegevens ook de regio’s identificeren die het meest kwetsbaar zijn voor een uitbraak.

Het in de VS gevestigde autonome monitoringbedrijf Anodot heeft een online COVID-19-tracker ontwikkeld. De tracker controleert lokaal gemelde gevallen en stuurt waarschuwingen wanneer een ongebruikelijke stijging van het aantal bevestigde gevallen gedetecteerd wordt.

Jvion, een in Atlanta gevestigd bedrijf voor gezondheidszorganalyse, is een data-analyseproject gestart dat tot doel heeft patronen in de verspreiding van virussen te detecteren en mensen en gemeenschappen met het hoogste risico op COVID-19 te identificeren. Het bedrijf gebruikt zijn KI-platform om gegevens van meer dan twee miljoen patiënten te analyseren, inclusief hun medische geschiedenis, levensstijl en sociaaleconomische factoren als toegang tot stabiele huisvesting en vervoer. Daarmee hebben de onderzoekers een lijst gecreëerd met mensen die een verhoogd risico hebben om het coronavirus op te lopen. Met behulp daarvan kunnen zorgverleners proactief contact met deze mensen opnemen en maatregelen voorstellen die hun risico’s kunnen minimaliseren. Denk aan social distancing en het vermijden van mensenmenigten.

De stad Beijing gebruikt KI en gezichtsherkenningstechnologie om metropassagiers te screenen op coronavirussymptomen. Twee Chinese KI-bedrijven, Megvii en Baidu, hebben lichaamstemperatuurscanners geïmplementeerd die waarschuwingen kunnen verzenden als iemand met koorts gedetecteerd wordt. Megvii monitort tot 16 controlepunten in één station en kan tot 15 personen per seconde screenen. Er is slechts één medewerker nodig om het KI-systeem te bedienen. Het systeem kan een hoge lichaamstemperatuur detecteren, zelfs als de persoon in kwestie zijn gezicht met een mondkapje of iets anders bedekt. Het Baidu-systeem combineert lichaamsdetectie en gezichtsdetectie met infraroodcamera’s en zichtbaar licht om de screenings uit te voeren. Het systeem maakt bovendien gebruik van infraroodscanners en een gezichtsherkenningssysteem om geïnfecteerde passagiers te detecteren en scant meer dan 200 mensen per minuut. Als Baidu iemand detecteert met een temperatuur van ten minste 37,2 graden Celsius, waarschuwt het systeem een ​​medewerker voor extra screening.

De Chinese autoriteiten blijven daarnaast ook proberen nog andere efficiënte en snelle coronavirus-screeningsmethoden te vinden. Om mensen te detecteren die mogelijk besmet zijn met COVID-19, wordt de Chinese politie nu uitgerust met slimme helmen ontwikkeld door Kuang-Chi Technology. De N901-helmen, die al in Shanghai en andere steden worden gebruikt, zijn uitgerust met infraroodcamera’s die de lichaamstemperatuur van een persoon – zelfs in drukke menigten – al op een afstand van vijf meter kunnen meten. Verder beschikken ze ook over een augmented reality-bril, QR-codescanners, gezichtsherkenningstech, en wifi-, Bluetooth- en 5G-connectiviteit.

Het in Californië gevestigde bedrijf X.Labs heeft een op KI gebaseerd systeem ontwikkeld met de naam Feevr. Dit systeem moet menigten gaan screenen en individuen met een verhoogde temperatuur detecteren. Feevr is een volledig mobiel platform met een warmtebeeldcamera en een slimme Vuzix Blade-bril waarop dragers real-time waarschuwingen kunnen ontvangen. Zodra het systeem iemand met een verhoogde temperatuur detecteert, stuurt de bijbehorende mobiele app de drager een discrete waarschuwing. Op deze manier kan verder onderzoek of zelfquarantaine snel en efficiënt geregeld worden.

Ook de Latijns-Amerikaanse startup View-Factor ontwikkelt een apparaat dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om iemands lichaamstemperatuur op afstand te meten. Het Astrom Thermosense-apparaat kost ongeveer $30.000 en maakt gebruik van twee camera’s om een ​​verhoogde temperatuur – een belangrijk symptoom van COVID-19 – binnen een seconde te detecteren.

Zelfs de Chinese techgigant Alibaba heeft een KI-systeem ontwikkeld dat COVID-19 binnen enkele seconden kan diagnosticeren. Het systeem is getraind met gegevens en afbeeldingen van 5.000 bevestigde COVID-19-gevallen en kan CT-scans van patiënten 96 procent nauwkeurig – en binnen 20 seconden – analyseren. Menselijke artsen hebben meestal tussen de 5 en 20 minuten nodig om een ​​diagnose te stellen, aangezien er ongeveer 300 beelden moeten worden geëvalueerd.

En de toonaangevende zorgstartup Qure.ai heeft bekendgemaakt dat het zijn bestaande systeem voor de automatische interpretatie van röntgenfoto’s heeft geüpgraded met nieuwe functionaliteit. Hiermee kan het nu ook tekenen van COVID-19 detecteren. Het systeem wordt normaliter gebruikt om automatische röntgeninterpretatierapporten te genereren en tuberculose, COD, longkanker, klaplongen en hartaandoeningen te detecteren. Maar nu kan het systeem ook worden gebruikt om röntgenfoto’s te analyseren op tekenen van COVID-19 en om te bepalen in hoeverre de infectie de longen heeft aangetast.

Een Amerikaanse ontwikkelaar van spraakassistenten, Voca.ai, heeft plannen aangekondigd om een ​​test te ontwikkelen waarmee aan de hand van iemands stemgeluid kan worden vastgesteld of er sprake is van een COVID-19-besmetting. Samen met Carnegie Mellon University heeft het bedrijf nu Corona Voice Detect gelanceerd, een website waar je je stemgeluid kunt opnemen tijdens het spreken van een aantal zinnen. Na het verstrekken van gegevens over je leeftijd en locatie word je gevraagd of het coronavirus bij jou is vastgesteld en hoe je je voelt. Alle gegevens worden vervolgens geanonimiseerd en opgenomen in een open-source dataset die wordt gebruikt om de test te ontwikkelen. “Bij virussen die de luchtwegen beschadigen, zoals het coronavirus, is de kans groot dat we, door onderzoek te doen naar spraakbiomarkers, een patroon vinden in de manier waarop iemand spreekt”, aldus Voca.ai medeoprichter Alan Bekker. Hij voegt hieraan toe dat hetzelfde principe mogelijk ook gebruikt kan worden om andere ziekten op te sporen.

Wetenschappers van het Medical College of Georgia, een van de negen hogescholen van de Amerikaanse Augusta University, ontwikkelen een KI-aangedreven smartphone-app waarmee je kunt testen hoe hoog het risico is dat je het coronavirus krijgt. De app stelt een aantal vragen over je locatie, geslacht, leeftijd, etniciteit, recente reisgeschiedenis en contacten met personen waarvan bekend is dat ze besmet zijn met de ziekte. Ook vraagt ​​de app of je symptomen hebt, zoals koorts, hoest, kortademigheid, vermoeidheid, slijmproductie, hoofdpijn en diarree. Het algoritme analyseert de informatie en maakt een risicobeoordeling. Patiënten met een hoog risico worden geïnstrueerd om naar de dichtstbijzijnde testfaciliteit te gaan. Als dat niet mogelijk is, wordt de faciliteit geïnformeerd dat er een mobiele of externe gezondheidscontrole moet plaatsvinden. De app biedt real-time informatie over de verspreiding van het virus, zodat autoriteiten regio’s, steden en dorpen waar het virus in omloop is, kunnen identificeren en zorginstellingen kunnen vragen de nodige middelen voor te bereiden. Op deze manier kunnen thuisbeoordelingen burgers ook kalmeren en voorkomen dat mensen met een laag risico en masse naar de nu al overvolle ziekenhuizen komen.

Onderzoekers in de VS en China hebben een KI-tool ontwikkeld die voorspellingen kan doen over de vraag of een nieuw geïnfecteerde persoon al dan niet het dodelijke acute respiratoire ziektesyndroom (ARDS) zal ontwikkelen, ook wel bekend als ‘wet lung’ (letterlijk: ‘natte long’). Door deze complicatie van het coronavirus worden de longen met vocht gevuld – de oorzaak van de helft van de corona-doden. Het nieuwe KI-algoritme kan artsen in zorginstellingen die kampen met tekorten aan personeel en apparatuur helpen bij moeilijke keuzes – zoals welke patiënten zij prioriteit moeten geven. De tool heeft indicatoren geïdentificeerd die voorspellend zijn voor wie dit syndroom ontwikkelt, door een algoritme toe te passen op data van patiënten uit ziekenhuizen in China. Vervolgens ontdekte het algoritme dat veranderingen in lichaamspijn, niveaus van specifieke leverenzymen en hemoglobineniveaus – samen met andere factoren – degeneratie tot ARDS met een nauwkeurigheid van 80 procent konden voorspellen.

De in het VK gevestigde startup BenevolentAI ontwikkelt manieren om potentieel bruikbare medicijnen voor COVID-19 te identificeren. Slechts een paar weken na de uitbraak identificeerden de voorspellende tools van BenevolentAI het middel baricitinib, een medicijn dat wordt gebruikt voor reumatoïde artritis. Baricitinib kan mogelijk óók gebruikt worden om het vermogen van het virus om de longen te infecteren terug te dringen. De algemeen directeur van BenevolentAI, Joanna Shields, legt uit dat het bedrijf, gezien de urgente behoefte aan een geneesmiddel, heeft besloten zich te richten op medicijnen die al getest en goedgekeurd zijn en daardoor direct aan patiënten kunnen worden toegediend. Ivan Griffin, mede-oprichter van Benevolent AI, benadrukt dat ze het onderzoek dankzij kunstmatige intelligentie in zeer korte tijd hebben kunnen voltooien.

Om wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van een vaccin heeft DeepMind, het in het VK gevestigde machine learning-startup van Google met behulp van kunstmatige intelligentie de eiwitstructuur van het COVID-19-veroorzakende SARS-CoV-2-virus geïdentificeerd. De startup gebruikte data van The Universal Protein Resource (UniProt) – een consortium met uitgebreide bronnen van eiwitsequenties en functionele informatie – en het AlphaFold-systeem om zes eiwitstructuren van het virus te voorspellen. Door het virus nader te bekijken, kunnen wetenschappers beter begrijpen hoe het werkt en hoe ze het moeten stoppen.

Robots bezorgen medicatie, desinfecteren en nemen je temperatuur up

Een Chinese fabrikant van medische robots, TMiRob, heeft meer dan 30 desinfectierobots ingezet in ziekenhuizen in Wuhan. De robots zijn uitgerust met een waterstofperoxide-sproeier en negen ultraviolette lampen, waarmee de machines ruimten als isolatiekamers, operatiekamers, koortsklinieken en IC’s kunnen desinfecteren. Een andere Chinese robotfabrikant, Siasun, heeft ziekenhuizen in Shenyang 21 robots geschonken. Ook de robots van Siasun worden gebruikt voor het desinfecteren van ruimten en kunnen bovendien medicijnen en voedsel bij patiënten bezorgen, “waardoor hun kans op besmetting wordt verkleind”, vertelt Teng Weiyu, vice-president van First Hospital van China Medical University.

Ook een ziekenhuis in Wuhan heeft een afdeling met robotpersoneel geopend. De 5G-robots in het Wuchang-veldhospitaal kunnen je temperatuur opnemen, voedsel bezorgen, de ruimten schoonhouden en medisch afval en vies beddengoed verzamelen. Dankzij hun navigatietechnologie kunnen ze zich bovendien autonoom verplaatsen en obstakels vermijden. Artsen kunnen hun patiënten dankzij de robots nu op afstand monitoren, waardoor hun risico op besmetting kleiner wordt.


Ook in andere landen wordt steeds meer gebruikgemaakt van robots. Voor het monitoren en behandelen van coronaviruspatiënten in Thailand is de gsm-operator Advanced Info Service (AIS) een samenwerkingsverband aangegaan met Chulalongkorn University om slimme robots met 5G-technologie te ontwikkelen. De geneeskunde- en technische faculteiten van de universiteit hebben de robots geassembleerd en deze zullen ingezet worden om COVID-19-symptomen te monitoren en patiënten te behandelen. Met deze robots hoopt men het risico dat medisch personeel zelf besmet raakt te minimaliseren. Artsen kunnen de robot op afstand bedienen en via videoconferentietools met hun patiënten communiceren.

Het in de VS gevestigde roboticabedrijf Xenex Disinfection Services krijgt steeds meer bestellingen voor desinfecterende robots. Deze machines maken gebruik van gepulseerd xenon kortegolf ultraviolet (UV-C) licht om virussen als MRSA, Ebola, de griep en het coronavirus te vernietigen. De robots kunnen allerlei verschillende omgevingen desinfecteren, zoals vliegtuigen, zorginstellingen, kantoren, cruiseschepen, scholen, bioscopen en concertzalen. De apparaten van Xenex worden momenteel in meer dan 500 ziekenhuizen gebruikt.

Drones en autonome bestelwagentjes gaan de verspreiding van het coronavirus tegen

Nu steeds meer landen strikte quarantainemaatregelen invoeren om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zien we een enorme stijging in de vraag naar thuisbezorgdiensten. Een probleem is dat er altijd het risico bestaat dat de bezorger het virus kan krijgen of overdragen. China gaat daarom over op autonome bezorgdiensten. Neolix, een in Peking gevestigde startup die zelfrijdende bestelwagens produceert, onthulde dat er door Chinese online giganten, zoals Alibaba en JD.com in slechts twee maanden tijd maar liefst 200 van deze kleine robotvoertuigjes zijn besteld. Sinds het begin van de uitbraak heeft Neolix in tien Chinese steden 50 bestelwagentjes aan het werk gezet. De wagentjes worden gebruikt om voedsel, medische hulpmiddelen en medicijnen te bezorgen en straten te desinfecteren.

MicroMultiCopter, een startup in Shenzhen, heeft 100 apparaten in China geïmplementeerd om autoriteiten te helpen grote menigten te scannen en te detecteren of iemand medische hulp nodig heeft. De startup heeft bovendien 200 van zijn medewerkers ingezet om te monitoren wat de drones zien. “Het bedrijf heeft overuren gemaakt. Dit is de beste test van ons dronesysteem. Het is ook de beste wereldwijde showcase voor ons product”, vertelt een woordvoerder in een verklaring. Een andere Chinese dronefabrikant, DJI, heeft zijn drones ingezet om desinfecterende middelen te sproeien, openbare aankondigingen te doen en samenscholingen uit elkaar te drijven. Sommige drones zijn zelfs uitgerust met thermische camera’s die op afstand je lichaamstemperatuur kunnen meten om verpleegkundigen en artsen te helpen nieuwe gevallen te identificeren.

Steeds meer bedrijven gebruiken chatbots om de COVID-19-uitbraak te bestrijden

Om zorgverleners te helpen beter op de coronavirus-uitbraak te reageren, implementeren steeds meer bedrijven chatbottechnologie. Healthgrades, een in de VS gevestigd bedrijf dat consumenten, artsen en gezondheidssystemen met elkaar verbindt, heeft nu de Coronavirus Chatbot gelanceerd om het publiek op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Het systeem doet dit door belangrijke achtergrondinformatie te verstrekken en symptoomanalyse uit te voeren om mensen te helpen hun risiconiveau te bepalen. Het enige dat je hoeft te doen is CORONA te sms’en naar 83973 of je postcode in te voeren, en je ontvangt real-time updates over het coronavirus. Je kunt antwoorden krijgen op veelgestelde vragen, tips om gezond te blijven, sms-waarschuwingen voor reisbeperkingen en up-to-date informatie van de CDC. Je krijgt bovendien toegang tot de zoekfunctie van Healthgrades Find-a-Doctor, waarmee je contact kunt opnemen met een zorgverlener die je symptomen onderzoekt en bepaalt of je op het coronavirus moet worden getest.

In het VK probeert Babylon Health de mogelijkheden van zijn KI-chatbot uit te breiden met functionaliteit voor coronavirusdetectie. De chatbot is onderdeel van de app GP at Hand en kan gebruikt worden om symptomen te identificeren. Je noemt je symptomen en vervolgens worden de meest waarschijnlijke oorzaken bepaald door de KI van de chatbot. Het is echter niet eenvoudig om de KI-algoritmen voldoende up-to-date te houden om de uiteenlopende symptomen van het coronavirus volledig nauwkeurig te herkennen. Er is namelijk nog niet veel kwalitatief hoogstaand epidemiologisch bewijsmateriaal beschikbaar. Het bedrijf adviseert daarom om de chatbot op dit moment nog niet te gebruiken als diagnostisch hulpmiddel. Wel kunnen mensen de 24/7-videoservice van de app gebruiken om op afstand toegang te krijgen tot zorgverleners. Ook in Italië zijn ze bezig met slimme chatbots voor het diagnosticeren van het coronavirus. Het bedrijf Paginemediche heeft bijvoorbeeld een chatbot ontwikkeld onder medisch toezicht van Dr. Emanuele Urbani, een huisarts in Milaan, en gebaseerd op de richtlijnen van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid. Met behulp van de chatbot kunnen artsen potentiële coronavirusgevallen signaleren en op afstand met patiënten communiceren.

Apps helpen overheden de verspreiding van het virus te monitoren

De Chinese overheid heeft een app ontwikkeld die je vertelt of je in de buurt bent geweest van een persoon die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Om een ​​vraag te kunnen stellen moet je een QR-code scannen via social media platforms als WeChat, die vervolgens de nieuwe app registreert met jouw telefoonnummer. Zodra je je naam en ID-nummer in de app hebt ingevoerd, kun je zien of en wanneer je in contact bent geweest met een geïnfecteerde persoon. Bijvoorbeeld mensen waar je mee samenwerkt, in hetzelfde huis woont of een klaslokaal mee deelt. Maar ook medisch personeel, passagiers en bemanning die met een besmette persoon hebben gereisd. De app genereert vervolgens een rode, gele of groene QR-code die aangeeft of de gebruiker gebruik mag maken van het openbaar vervoer of mag werken. De app is echter onder vuur komen te liggen wegens privacyschendingen. The New York Times voerde een code-analyse uit en ontdekte dat de app ook informatie deelt met de politie. Wanneer een gebruiker de software toegang geeft tot persoonlijke gegevens, uploadt het programma de locatie van die persoon, de naam van de stad en een identificerend codenummer naar een server. Het risico is dat deze geautomatiseerde sociale controle ook na de COVID-19-epidemie zal worden voortgezet, wat resulteert in een zo mogelijk nog intensievere surveillance van Chinese burgers.

In Zuid-Korea heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid een smartphone-app ontwikkeld die de symptomen van mensen die in verplichte quarantaine zijn geplaatst monitort. Deze personen kunnen de app gebruiken om te met casemanagers te communiceren, bijvoorbeeld over hun symptomen. Dankzij GPS kan de app ook detecteren wanneer patiënten hun huis ondanks de quarantaine toch verlaten en waarschuwt vervolgens zowel de patiënt als de casemanager.

Het in Texas gevestigde technologiebedrijf MTX Group Inc. heeft een soortgelijke app gelanceerd waarmee luchthavens, gezondheidsfunctionarissen en verschillende overheidsinstanties iedereen kunnen monitoren die contact heeft gehad met personen met coronavirus-symptomen. Mensen die terugreizen uit regio’s die door het virus zijn getroffen wordt gevraagd om in te checken door middel van een ‘digitale quarantaine’. Op die manier kan de ontwikkeling van coronavirussymptomen gemonitord worden. Gedurende 14 dagen stuurt de app dagelijkse sms-berichten met de vraag of de gebruiker symptomen heeft. Daarnaast controleert de app iedereen die in contact is geweest met geïnfecteerde personen en medisch personeel dat met coronaviruspatiënten werkt.

Het gebrek aan data over mensen die symptomen hebben ontwikkeld is een ernstig probleem, vooral voor landen die met vroege stadia van de uitbraak te maken hebben. Daar komt nog eens bij dat er een ernstig tekort is aan testkits en dat de resultaten van de tests niet snel genoeg bekend zijn, wat resulteert in een laag percentage geregistreerde gevallen. Dit maakt het voor de autoriteiten lastig om burgers van de ernst van de situatie te overtuigen. Om dit probleem aan te pakken, heeft David Hachuel, die momenteel Master of Public Health studeert aan Harvard University, de Opendemic-app ontwikkeld, waarmee je anoniem je locatie en COVID-19-status kunt delen. De app informeert bovendien over andere gevallen in jouw omgeving. “Het idee is om volksgezondheidsinstanties een database te bieden met belangrijke extra informatie. Deze gegevens kunnen zij dan gebruiken – in combinatie met de data die ze al hebben – om beslissingen te nemen over de juiste interventies”, aldus Hachuel. Bovendien hoopt Hachuel dat de app, door informatie te verstrekken over besmettingen in de omgeving, mensen kan overtuigen binnen te blijven en verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De corona-pandemie stimuleert de vraag naar ‘touch-free’-technologie

Hoewel virussen over het algemeen slecht kunnen overleven buiten het gastlichaam, kunnen ze nog dagenlang leven op oppervlakken als plastic of staal. Dat betekent dat je nog steeds een hoog risico loopt om bijvoorbeeld het coronavirus op te lopen als je een geïnfecteerd oppervlak aanraakt en vervolgens je gezicht aanraakt. Gelukkig kan ‘touch-free’-technologie dit risico aanzienlijk verminderen. Het techbedrijf Alana ontwikkelt KI-software die menselijke gesprekken kan begrijpen en erop kan reageren. De software kan gesprekken over verschillende onderwerpen managen en leren over je interesses, waardoor het nieuwe en relevante onderwerpen kan voorstellen. Het bedrijf werkt al samen met klanten in het onderwijs, de gezondheidszorg en de financiële sector en verwacht dat de vraag naar zijn technologie tijdens de corona-pandemie zal toenemen.

Sinds de corona-uitbraak zijn winkelgewoonten overal ter wereld drastisch veranderd. In supermarkten wordt streng toegezien op social distancing en er wordt speciaal personeel ingehuurd om de winkelwagens na elk gebruik te desinfecteren. In sommige winkels wordt zelfs contant geld niet meer geaccepteerd. Maar ook via oppervlakken als de pinapparaten bij de kassa en de touchscreens bij zelfscankassa’s kan het virus verspreid worden, vooral als mensen hun handen voor en na gebruik niet voldoende desinfecteren. Britse retailers als Co-op, Spar, Marks and Spencer, Londis en Sainsbury’s hebben nu de ‘Mobile Pay Go’-app van Ubamarket uitgerold waarmee klanten producten kunnen scannen en bij het verlaten van de winkel automatisch afrekenen. Hiermee wordt de tijd die de klant in de winkel doorbrengt aanzienlijk korter en bovendien minimaliseert het systeem het contact tussen mensen in de winkel.

Andere oppervlakken die vaak aangeraakt worden zijn liftknoppen en mensen die in een appartementencomplex wonen of in een groot kantoorpand werken kunnen het coronavirus krijgen door een besmette knop aan te raken. Om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen hebben verschillende gebouwen in China nu holografische liftknoppen geïnstalleerd. Het systeem is ontwikkeld door Easpeed Technology, een technologiebedrijf in Hefei, en projecteert virtuele knoppen in de lucht die je kunt ‘aanraken’ om de lift te bedienen. Volgens het bedrijf kan het systeem in elke bestaande lift worden geïntegreerd en heeft het een responstijd van minder dan 30 milliseconden.

Telehealth-oplossingen bieden veilige alternatieven voor medische consulten

Door de grimmige realiteit van de huidige pandemie krijgen zorgstelsels met verschillende dilemma’s te maken, waaronder die van social distancing. Hoe kunnen dokters voor hun ‘reguliere’ patiënten zorgen – die wellicht nog urgentere gezondheidsproblemen hebben dan de coronapatiënten – als steeds meer steden stilgelegd worden door lockdown-maatregelen? Om de druk op de nu al overbelaste zorgstelsels wereldwijd te verlichten, is het van cruciaal belang dat mensen in deze onzekere tijd de zorgcentra niet bezoeken, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Een prima oplossing is telezorg – een afspraak met de dokter, maar dan door middel videoconferentietechnologie.

Het Britse bedrijf Refero heeft onlangs zijn videobelservice gratis gemaakt voor apotheken en huisartsenpraktijken. In de VS zien we vergelijkbare initiatieven. Het Amerikaanse congres heeft de dekkingsbeperkingen voor telezorgdiensten opgeheven voor mensen met een verhoogd risico.

Een andere vorm van telemedicine is TempTraq, ontwikkeld door Blue Spark Technologies, ’s werelds toonaangevende producent van dunne-filmbatterijen. TempTraq is een speciale pleister voor eenmalig gebruik waarmee je temperatuur 24/7 gemonitord kan worden. De data kan draadloos in real time naar artsen doorgestuurd worden en de bijbehorende TempTraq-app slaat de gegevens op in de TempTraq Connect-cloudservice.


Telemedicine werd ook toegepast op elf Israëliërs die waren blootgesteld aan het coronavirus op een cruiseschip in Japan. Zij werden in quarantaine geplaatst in het Chaim Sheba Medical Center in Tel Aviv en behandeld met gebruik van telegeneeskunde. Met deze hulpmiddelen kan medisch personeel patiënten op afstand monitoren en met hen communiceren, zonder dat ze zelf aan het virus blootgesteld worden. Patiënten gebruiken slimme wearables die zijn ontwikkeld door de Israëlische startup TytoCare, zodat artsen het hart en de longen op afstand kunnen monitoren. De apparaten kunnen bovendien gebruikt worden om aanvullend keel- en ooronderzoek te doen. Een andere telegeneeskunde-tool, een sensorsysteem ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Early Sense, wordt onder de matrassen van patiënten geplaatst om hun ademhalingspatronen te controleren op eventuele veranderingen of tekenen van luchtweginfectie.

Du, een van de grootste telecomoperators in de Verenigde Arabische Emiraten, is in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om het eerste virtuele ziekenhuis in het Midden-Oosten te bouwen. Het is de bedoeling dat artsen en verpleegkundigen hier op afstand, via slimme monitors en KI-aangedreven apparaten, voor patiënten kunnen zorgen die thuis zijn. Medisch personeel kan op deze manier met patiënten communiceren en hen diagnosticeren en behandelen en daarmee de werklast van medisch personeel verlichten. Normaal gesproken worden mogelijk besmette personen geadviseerd om thuis te blijven en hun arts eerst telefonisch te raadplegen. Maar virtuele ziekenhuizen maken het mogelijk om het hele diagnose- en behandelingsproces met een patiënt op afstand te doorlopen zonder ooit in fysiek contact te hoeven komen met medisch personeel.

De aanhoudende pandemie is niet alleen moeilijk voor ons, maar ook voor onze huisdieren, vooral waarvan de eigenaren in quarantaine zijn. Want wat doe je als je trouwe viervoeter ziek wordt en je je huis niet uit kunt om naar de dierenarts te gaan? FirstVet, een Zweedse startup die on-demand video-consulten met gekwalificeerde dierenartsen aanbiedt, heeft besloten om voor deze tele-consulten tot eind april niets te berekenen. “Dat mensen nu in lockdown zijn, betekent natuurlijk niet dat je huisdier gezond blijft”, zegt David Prien, mede-oprichter van het bedrijf. Volgens Prien is het gebruik van de app de afgelopen weken met 80 procent toegenomen, een ontwikkeling die ook goed is geweest voor de dierenartsen, omdat het hen iets te doen geeft.

3D-printtechnologie kan levens redden

In ernstige gevallen hebben mensen die besmet zijn met COVID-19 intensieve zorg nodig. Patiënten worden aangesloten op beademingsapparaten en in leven gehouden zodat hun lichaam de infectie kan bestrijden. Een ziekenhuis in de Italiaanse stad Brescia in Lombardije ondervond echter een groot probleem toen ze geen vervangende kleppen meer hadden, een belangrijk onderdeel van beademingsapparaten, omdat de leverancier de toenemende vraag niet aankon. Een lokaal 3D-printbedrijf, Isinnova bood gelukkig een ​​helpende hand. Het bedrijf bracht een van zijn 3D-printers rechtstreeks naar het ziekenhuis, waar de klep opnieuw ontworpen en uitgeprint werd. De volgende dag konden tien patiënten dankzij de gerepareerde apparaten weer ademen.

In China heeft een team van medische hulpverleners in Chenzhou No. 1 People’s Hospital, onder leiding van dokter He Yucheng, een model van de longen van een met het coronavirus geïnfecteerde patiënt 3D geprint. Het 3D-model is in verschillende opzichten beter dan tweedimensionale computertomografie of CT-beelden, omdat het model een levensgrote reconstructie van de slagaders, bronchiën en aderen van een patiënt weergeeft, waardoor artsen de longen vanuit alle hoeken kunnen bekijken. Ze kunnen het model ook meenemen naar een groepsgesprek of medisch overleg om “de ontwikkeling van longziekten beter te begrijpen en patiënten betere vervolgbehandelingen te kunnen bieden”, aldus Yucheng.

Het snel stijgende aantal coronaviruspatiënten heeft geleid tot een vraag naar meer faciliteiten voor het groeiende aantal mensen dat in quarantaine moet worden geplaatst. Een ziekenhuis in Xianning, een stad vlakbij Wuhan in de provincie Hubei, heeft in 3D-printtechnologie een snelle en efficiënte oplossing gevonden. In één dag wist het in Shanghai gevestigde bouwbedrijf Winsun Building Technique vijftien 3D-geprinte ziekenhuiskamers te bouwen. Elke kamer heeft een oppervlakte van 10 vierkante meter, een hoogte van 2,8 meter, en is geschikt voor maximaal twee personen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een douche en een toilet. Ma Yufeng, de algemeen directeur van Winsun Building Technique, benadrukt bovendien dat de kamers milieuvriendelijk zijn omdat ze gemaakt zijn van recyclebare materialen als zand en bouwpuin.

Het nieuwe normaal – ons leven verplaatst zich naar de online wereld

Nu steeds meer steden met lockdown-maatregelen te maken krijgen en mensen hun huizen niet kunnen verlaten, zoeken mensen naar andere manieren om zichzelf te vermaken – totdat de crisis voorbij is. In China worden virtuele fitnesslessen steeds populairder en sportscholen bieden online lessen aan om hun klanten te helpen fit te blijven. De lessen vinden over het algemeen plaats in de populaire berichten-app WeChat. Hier kunnen mensen met hun trainers en met elkaar communiceren. Omdat de meeste muziekevenementen zijn geannuleerd en bars en nachtclubs zijn gesloten, zijn verschillende clubs in China nu overgegaan op ‘cloud clubbing’ om mensen in deze moeilijke periode wat afleiding en entertainment te bieden. Tijdens live streaming DJ-sets op videoplatforms als Douyin, de Chinese versie van TikTok, kunnen mensen in real-time thuis dansen op de muziek. Miljoenen mensen tunen in ​​om de shows bij te wonen en sommige clubs verdienen honderdduizenden dollars door mensen via deze live streaming-platforms de mogelijkheid te bieden virtuele geschenken voor de artiesten te kopen.

Voor mensen die snakken naar een beetje kunst en cultuur heeft Google Arts & Culture, samen met meer dan 2500 musea en galeries uit de hele wereld, besloten virtuele rondleidingen aan te bieden in een aantal van ’s werelds beroemdste musea. In het British Museum in Londen kun je bijvoorbeeld de Rosetta-steen en Egyptische mummies van dichtbij bekijken, of je kunt de beroemde wenteltrap van het Guggenheim Museum bezoeken. Ook kun je oude artefacten van de Maya-beschaving ontdekken in het National Museum of Anthropology in Mexico City, of de werken van enkele van de beroemdste Franse kunstenaars in het Musée d’Orsay in Parijs bewonderen. Voor boekenliefhebbers lanceerde de auteur Erika Hall de ‘Quarantine Book Club’, waarmee mensen van over de hele wereld met auteurs zelf over boeken kunnen praten via het videoconferentieplatform Zoom.

Sommige mensen organiseren zelfs virtuele diners, happy hour, pokerspellen en verjaardagsfeestjes op Zoom, Google Hangouts, Skype of FaceTime. Op deze manier kunnen mensen toch contact houden met familie en vrienden.
Ook de meeste religieuze diensten zijn inmiddels opgeschort. En nu er de komende maanden verschillende belangrijke religieuze feestdagen op de agenda staan, waaronder Pasen, Pesach en Ramadan, bevinden religieuze groepen zich in een moeilijke situatie. “Gelukkig leven we in een wereld waar dit soort barrières kunnen worden overwonnen door middel van allerlei soorten technologie”, zegt John Farmer Jr., directeur van Rutgers Miller Center for Community Protection and Resilience. “We zien dat verschillende religies hun toevlucht nu nemen tot televisie, social media en andere vormen van technologie om de barrières die worden veroorzaakt door social distancing te overwinnen”.

Ook de sportwereld is hard getroffen door het coronavirus. De meeste competities zijn uitgesteld of zelfs afgelast. Atleten zijn dan ook op zoek naar nieuwe manieren om hun conditie te behouden, zodat ze direct weer verder kunnen met trainen zodra er weer sprake is van een enigszins normaal leven. Bayern München heeft online trainingssessies geïntroduceerd om hun voetbalspelers thuis te kunnen laten trainen. De sessies worden vanuit het trainingscentrum van de club naar de tablets van de spelers gestreamd en omvatten duurtraining, HIIT-training en krachttraining. Elke sessie duurt 75 tot 90 minuten. De spelers zijn ook uitgerust met fitnesstrackers die de club voorzien van belangrijke data over elke speler, zoals hartslag en ademhaling.

Vooral oudere mensen, en speciaal mensen met onderliggende medische aandoeningen, worden veel sneller ernstig ziek en overlijden vaker aan de gevolgen van COVID-19. Het probleem met lockdowns is echter dat oudere mensen hierdoor nog verder buiten de maatschappij komen te staan en nog verder vereenzamen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ook in contact te kunnen blijven met ouderen. Slimme schermen als Amazon Echo Show, Facebook Portal en Google Nest Hub zijn allemaal gemakkelijk te gebruiken en iedereen kan daarmee in een paar eenvoudige stappen videogesprekken starten. Smartphone-apps als Google Duo, FaceTime en Skype bieden deze mogelijkheden ook. Oudere mensen kunnen hun smartphones ook gebruiken om maaltijden te bestellen via apps als Deliveroo en Uber Eats. Deze bedrijven bieden ‘contactloze bezorgopties’ om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te minimaliseren.

VR kan ons leven tijdens de pandemie op verschillende manieren verbeteren

Michael DiBengino, een MIT-afgestudeerde en XR-strateeg, is de maker van de nCoV-2019 Tracker, een WebXR-app die basisinformatie verstrekt over de uitbraak en hoe deze zich over de wereld verspreidt. De tracker is gemaakt met FlowImmersive, een platform voor datavisualisatie en helpt mensen met behulp van mixed reality-apparaten inzicht te krijgen in data. Met behulp van informatie van Lancet, Associated Press en het John Hopkins Center for Systems Science & Engineering, toont de app een interactieve tijdlijn van de coronavirusuitbraak, inclusief een 3D-weergave van de Aarde. Hoewel de visualisatie al zeer effectief is wanneer je deze op een smartphone of desktop bekijkt, krijg je met een VR-headset een nog duidelijker beeld van hoe COVID-19 zich heeft verspreid.

Een andere ontwikkeling op het gebied van VR komt van een team van onderzoekers van de University of Southern California onder leiding van Albert ‘Skip’ Rizzo, Director Medical Virtual Reality van het Institute for Creative Technologies. Het team heeft een nieuwe VR-game ontwikkeld die kinderen moet leren hoe ze tijdens de corona-pandemie veilig kunnen blijven. De COVID Escape Room, zoals het spel heet, is een soort hindernisbaan die kinderen beloont voor het oefenen van veilig gedrag, zoals handen wassen, in de ellenboog hoesten en niezen en afstand houden. De spelelementen en -concepten worden op een leuke manier gebracht en laten een blijvende indruk achter waarmee de kinderen zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat ze – ook in de echte wereld – met het virus besmet raken.

VR is ook een uitkomst voor coronaviruspatiënten die wekenlang in quarantaine worden geplaatst in ziekenhuizen, wat kan leiden tot isolatie en gevoelens van eenzaamheid. Het Sheba Medical Center in Israël is nu een partnerschap aangegaan met het VR/AR telehealth-bedrijf XRHealth om patiënten in quarantaine VR-headsets te geven waarmee ze allerlei virtuele uitstapjes kunnen maken. Het platform van XRHealth helpt patiënten die het virus hebben ook om te gaan met gevoelens van angst en stress. Eran Orr, de CEO van het bedrijf, legt uit dat een headset opzetten, ontspannen gaan zitten en locaties in de virtuele wereld bezoeken patiënten helpt zich toch enigszins met de buitenwereld verbonden te voelen en het gevoel van isolatie te minimaliseren.

Techreuzen bestrijden online desinformatie

In tijden van virusuitbraken wil het publiek natuurlijk zoveel mogelijk actuele informatie in handen krijgen. Helaas voedt dit ook de verspreiding van verkeerde informatie op social media. Om dit probleem te bestrijden hebben internetbedrijven een bijeenkomst met de WHO gehouden om verdachte claims te controleren en betrouwbare informatie over het coronavirus te promoten. WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vertelt: “We hebben samengewerkt met Google om ervoor te zorgen dat mensen die informatie over het coronavirus zoeken WHO-informatie bovenaan hun zoekresultaten zien”. Om ervoor te zorgen dat mensen worden doorverwezen naar relevante informatie rangschikt Google betrouwbare bronnen hoger en worden nieuwsberichten die op feiten zijn gecontroleerd ook als zodanig gelabeld. Dit jaar – uit respect voor iedereen die tegen COVID-19 vecht – heeft Google overigens besloten om de 1-aprilgrappen die het bedrijf voor 2020 had gepland in de ijskast te zetten, waar ze bewaard worden voor volgend jaar, wanneer de gemoederen ongetwijfeld weer wat opgewekter zullen zijn, aldus Lorraine Twohill, Google’s hoofd van marketing.

Ook YouTube heeft zijn beleid aangepast om prioriteit te geven aan betrouwbare en op feiten gecontroleerde content. Op dit moment staat het platform bijvoorbeeld geen video’s toe die gevaarlijke remedies promoten, zoals waarin beweerd wordt dat schadelijke stoffen positieve gezondheidseffecten kunnen hebben. Ook Facebook bestrijdt valse informatie door te focussen op posts met claims die de kans kunnen vergroten dat iemand ziek wordt of niet de juiste behandeling krijgt. “Bijvoorbeeld claims over valse behandel- of preventiemethoden – zoals dat chloor het coronavirus zou genezen – of claims die op andere manieren verwarring zaaien”, aldus Kang-Xing Jin, directeur gezondheid bij Facebook. Bovendien wil Facebook hashtags die valse informatie op Instagram verspreiden beperken en blokkeren. Het bedrijf wil bovendien zoveel mogelijk verkeerde informatie identificeren en verwijderen. En wanneer Facebook-gebruikers informatie zoeken over het virus, toont de site educatieve pop-ups met betrouwbare informatie. Bovendien geeft het social media-netwerk gratis advertentiekredieten aan organisaties die campagnes voor coronaviruseducatie voeren.

Kan technologie ons helpen het coronavirus te bestrijden?

Met onze huidige testmethoden moeten we 1,5 tot twee uur wachten op de resultaten. Daarnaast zijn de tests ook enorm complex. Wetenschappers moeten eerst COVID-19-RNA isoleren, dat in DNA veranderen en vervolgens een gespecialiseerde polymerasekettingreactie-machine gebruiken om het DNA te testen. Door deze uitdagingen kunnen wetenschappers de tests helaas niet op grote schaal uitvoeren. In plaats daarvan richten zij zich alleen op ernstige en duidelijke gevallen. Een risico daarvan is dat asymptomatische dragers van het virus door de mazen van het net glippen. Nu heeft een team van wetenschappers van de University of Oxford een nieuwe coronavirus-test ontwikkeld waarvan de resultaten binnen een half uur bekend zijn. De test is niet alleen sneller dan onze bestaande testmethoden, maar ook eenvoudiger. Er zijn geen complexe technische instrumenten voor nodig en het levert resultaten op die gemakkelijk te interpreteren zijn. Bovendien kan het systeem zelfs de vroege stadia van infectie in patiënten detecteren en zijn ze 100 procent nauwkeurig.

CRISPR-genbewerkingstechnologie, een krachtig hulpmiddel waarmee onderzoekers DNA-sequenties en genfuncties kunnen manipuleren, kan nu rechtstreeks op de menselijke gezondheid worden toegepast, bijvoorbeeld in de vorm van snelle diagnostische tests voor het coronavirus. Het Amerikaanse, op CRISPR gebaseerde diagnostische bedrijf Sherlock produceert een coronavirustest die binnen 30 minuten resultaten oplevert. Dit in tegenstelling tot de drie uur die meestal nodig is voor bestaande COVID-19-tests. Een ander in de VS gevestigd diagnostisch bedrijf, Mammoth, dat ook gespecialiseerd is in CRISPR, heeft het DETECTR-platform ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor het creëren van tests die verschillende coronavirusstammen kunnen identificeren en COVID-19 kunnen onderscheiden van andere coronavirussen. Ook bij de test van Mammoth zijn de resultaten binnen 30 minuten bekend.

Het Amerikaanse microbiologisch testbedrijf Innovaprep heeft technologie ontwikkeld die de lucht test op sporen van het coronavirus. Het proces omvat verschillende stappen. Allereerst neemt de ‘Bobcat’-machine een luchtmonster en vangt het microben en ziektekiemen op in een speciaal filter. Met behulp van een speciaal schuim wordt het monster vervolgens in een vloeistof omgezet. Een tweede apparaat concentreert daarna de organismen in de vloeistof tot een kleine druppel, die weer door een andere machine wordt geanalyseerd om te onthullen wat die microben zijn. Het hele proces duurt minder dan twee uur. Het Amerikaanse leger maakt al een aantal jaren gebruik van soortgelijke technologie om gevaarlijke deeltjes in de lucht te detecteren, maar volgens de CEO van het bedrijf, Dave Alburty, kan deze tech ook worden ingezet om ziekenhuizen, cruiseschepen, kantoorgebouwen en andere omgevingen op COVID-19 te testen.

Terwijl sommige wetenschappers hard aan het werk zijn om een vaccin te ontwikkelen, richten anderen hun focus op het identificeren van bestaande behandelingen die mogelijk effectief zijn tegen het nieuwe coronavirus. Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory onthulden dat ze met een IBM-supercomputer meer dan 8.000 medicijnverbindingen hebben gescand en 77 micromoleculen hebben gedetecteerd die mogelijk gebruikt kunnen worden bij de behandeling van het coronavirus. De Summit supercomputer kan 200 quadriljoen berekeningen per seconde uitvoeren, waardoor hij ongeveer een miljoen keer krachtiger is dan de gemiddelde laptop. Deze waanzinnige rekenkracht stelde Summit in staat om de resultaten die de onderzoekers nodig hadden razendsnel te genereren. “Het kostte ons een dag of twee, terwijl dit op een normale computer maanden zou hebben geduurd”, aldus hoofdonderzoeker Jeremy Smith. Hij wijst er ook op dat ze nog geen behandeling of genezing voor SARS-CoV-2 hebben gevonden, omdat de 77 verbindingen eerst getest moeten worden.

Drug Target Review heeft bekendgemaakt dat wetenschappers onlangs zijn begonnen met het gebruik van geavanceerde drug discovery-software ontwikkeld door het Southwest Research Institute (SwRI) om behandelingen voor het coronavirus te helpen ontwikkelen. De virtuele screeningstool gebruikt 3D-analyse van ‘eiwitdocking’ om medicijnen te screenen en te identificeren die mogelijk efficiënt zijn bij de behandeling van infectieziekten. Voordat het coronavirus uitbrak kon de software 25.000 geneesmiddelen per dag screenen, maar het team heeft zijn capaciteit sindsdien verhoogd tot 250.000, waardoor het in slechts enkele dagen twee miljoen geneesmiddelen kan screenen. Dr. Shawn Blumberg, een wetenschapper bij SwRI, vertelt: “Deze geavanceerde verwerkingscapaciteit toont aan dat virtuele screening het tempo van geneesmiddelenontdekking snel kan verhogen, vooral in pandemische situaties”.

Zelfs mensen die geen wetenschapper of medisch professional zijn kunnen hun steentje bijdragen om het coronavirus te bestrijden – en wel door de ongebruikte capaciteit van hun computer beschikbaar te stellen. Het door Stanford University ontwikkelde gedistribueerde computerproject Folding@home onderzoekt de ontwikkeling van behandelingen voor COVID-19. Om dit te kunnen doen maakt het gebruik van de verwerkingscapaciteit van computers in een netwerk om het proces van eiwitvouwing te simuleren. Hiermee kunnen manieren geïdentificeerd worden om niet alleen COVID-19 maar ook kanker en Alzheimer te behandelen. Bestuderen hoe een eiwit vouwt vereist aanzienlijke rekenkracht – deze wordt via Folding@home gegenereerd door gebruik te maken van de CPU’s van de computers van vrijwilligers wanneer deze inactief zijn. Om deel te nemen aan het project kunnen vrijwilligers gratis software downloaden van de Folding@home-website en aan de slag gaan.

Tulane University in Louisiana heeft zijn onderzoekers aan het werk gezet om een ​​snelle COVID-19-test te ontwikkelen die biomarkers van de ziekte door middel van zeer gevoelige, op nanotechnologie gebaseerde speeksel- of bloedtesten moet kunnen identificeren. Projectleider Tony Hu zegt dat deze technologie vooral belangrijk is omdat het zich kan verspreiden nog voordat mensen symptomen ontwikkelen. Thomas Webster, onderzoeker aan Northeastern University in Massachusetts, stelt voor om het virus uit te roeien met nanodeeltjes die overeenkomen met de structuur van het virus. Zijn team is gespecialiseerd in theranostics-onderzoek dat zich richt op het ontwikkelen van nanodeeltjes die tuberculose- en influenza-veroorzakende microben kunnen bestrijden. Voor de behandeling van SARS-CoV-2 zouden de nanodeeltjes zich aan het individuele virus vastklampen en de structuur onder infraroodlichtbehandeling verstoren. Het doel daarvan is om te voorkomen dat het virus zich in het lichaam van de patiënt reproduceert en overleeft. De onderzoekers moeten echter eerst identificeren waar ze de nanodeeltjes van moeten voorzien om het virus te kunnen ‘lokken’, aldus Webster.

Het coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep en onze manier van leven op zijn kop gezet. Bijna alles is tot stilstand gekomen. Bedrijven gaan failliet waardoor miljoenen mensen werkloos worden. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan wenden overheidsinstanties en medisch personeel over de hele wereld zich tot technologie. Van robots die ziekenhuizen desinfecteren en patiënten medicijnen verstrekken tot KI-systemen die het coronavirus detecteren en mogelijke behandelingen identificeren, opkomende technologieën worden een steeds belangrijker instrument in de strijd tegen het coronavirus en biedt miljoenen een sprankje hoop dat het leven binnenkort misschien weer enigszins normale vormen kan aannemen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!