Zakendoen in tijden van pandemie: kan een wereld met beperkingen nieuwe kansen bieden?

Ook al lijken we nu een overgang te maken naar een wereld die minder open en minder vrij is, zullen er zeker ook veel nieuwe mogelijkheden ontstaan.
Industries: Covid-19
  • De drastisch veranderende werkplek
  • Het nieuwe normaal voor de maakindustrie na COVID-19
  • Tele-leiderschap en e-samenwerking 
  • Businessmodellen opnieuw onder de loep
  • Een pleidooi voor blijvend investeren in innovatie 
  • De opkomst van inspirerende lockdown-businessideeën 
  • Zelfs in deze tijden van beperking zijn er kansen in overvloed

Elke denkbare sector ter wereld heeft momenteel te maken met de verwoestende impact van COVID-19. Van marketing tot de landbouw en van de zorg tot de maakindustrie, 2020 is een jaar geweest van enorme verschuivingen in de manier waarop organisaties en bedrijven werken. De veranderingen die als gevolg van de pandemie plaatsvinden zullen bestaan uit een versnelling van bestaande trends, zoals automatisering, e-commerce, thuisbezorgdiensten en contactless everything maar ook telegeneeskunde, 3D-printtechnologie, VR & AR, en de toenemende adoptie van AI.

En als je bedenkt in welke mate we inmiddels de transitie naar digital hebben gemaakt, is het moeilijk voor te stellen dat we na de pandemie volledig zullen terugkeren naar onze fysieke, real-world-opties. De pandemie heeft ons ook gedwongen om naar het grotere geheel te kijken, niet alleen op het gebied van overleven op korte termijn, maar ook naar de langetermijnimplicaties van onze voormalige, huidige en toekomstige gewoonten en acties. Gelukkig zien we ook veel nieuwe initiatieven en bedrijven ontstaan, niet zozeer ondanks de pandemie, maar juist dankzij de pandemie.

De drastisch veranderende werkplek

If businesses and workers have learned anything from the pandemic, it is that they can survive – and even thrive – in dramatically changing work environments. Even after the pandemic, organizations will continue to see the benefits of teleworking and we are expected to continue to work far more remotely in the future. But as soon as we can return to the physical workplace, we have to take into account that we will also encounter enormous changes there. This includes workplace layouts tailored to social distancing measures and routine temperature checks and even tests. Thus, software and service provider Ramco Systems, a system developed that registers the presence of staff or visitors by means of facial recognition cameras, and the integrated thermal camera simultaneously monitors your temperature. The office door will not open until the temperature is within normal limits, but if the system detects that the employee or visitor has a fever, they will be denied entry and the human resources department will receive a warning about the affected employee.

Door middel van sensoren en onderling verbonden apparaten wordt de werkplek van de toekomst veiliger gemaakt en is er minder noodzaak om oppervlakken aan te raken. Zo kunnen organisaties gebruikmaken van next-gen ID-tags, gezichtsherkenningstechnologie en polsbandjes met sensoren die werknemers waarschuwen als ze te dicht bij elkaar komen. Al deze apparaten zullen ook real-time gegevens vastleggen en informatie doorsturen naar andere apparaten. Autofabrikant Ford, bijvoorbeeld, test momenteel social distancing-wearables in zijn fabriek in Michigan. Werknemers die binnen 1,5 meter van een andere persoon komen, worden door middel van een vibrerende polsband gewaarschuwd. Een ander bedrijf dat social distancing uiterst serieus neemt is Amazon. De retailgigant heeft onlangs zijn nieuwe AI-gestuurde trackingsysteem geïmplementeerd. Het systeem heet Digital Assistant en geeft personeelsleden real-time social distancing-feedback via een lokaal computerapparaat, een camera en een 50-inch monitor. Zodra we naar onze fysieke werkplekken terugkeren zullen we ons aan dit toegenomen gebruik van technologie moeten aanpassen. Niet alleen wordt dit in toenemende mate geïmplementeerd voor de veiligheid van werknemers, maar ook om werkprocessen sneller, efficiënter en kosteneffectiever te maken. 

Het nieuwe normaal voor de maakindustrie na COVID-19

De veranderingen in de maakindustrie zullen ook een blijvend effect hebben op de manier waarop producten worden gemaakt. De pandemie heeft deze sector op ongekende wijze getroffen, vooral omdat het de allereerste keer was in de geschiedenis dat alle aspecten van de productie – vraag, aanbod en beschikbaarheid van arbeidskrachten – tegelijkertijd en wereldwijd werden getroffen. Dit heeft geleid tot wereldwijde fabriekssluitingen en disrupties in de toeleveringsketens, wat een ware wake-up call is geweest voor iedereen die op welke manier dan ook deel uitmaakt van deze sector. De ‘oude’ manier van werken – goederen produceren met goedkope arbeidskrachten aan de andere kant van de wereld – is niet langer effectief, betrouwbaar of duurzaam. De social distancingmaatregelen zorgen nog eens voor extra druk en disrupties in deze sector. Sterker nog, hierdoor kan tot 50 procent van de arbeidskrachten hun werk niet langer ter plaatse uitvoeren. Om dit soort disrupties en onzekerheid het hoofd te bieden en in de toekomst te voorkomen, moet worden ingezet op meer automatisering en nearshoring of zelfs onshoring: productie dichterbij huis. Het is waarschijnlijk dat er een nieuwe opleving van de binnenlandse productie zal plaatsvinden als onderdeel van wereldwijde maatregelen om bedrijven weerbaarder te maken. Als we iets van de geschiedenis hebben geleerd, dan is het wel dat de maatregelen die we nemen als reactie op een wereldwijde crisis meestal tot blijvende veranderingen leiden. Bedrijven in de verwerkende industrie die dit ‘nieuwe normaal’ begrijpen en daar ook naar handelen zullen kunnen profiteren van de groeikansen die hierdoor ontstaan.

Een opleving van 3D-printtechnologie

Travel restrictions and severely disrupted supply chains have suddenly led to increased use of 3D printing technology, particularly for the production of Personal Protective Equipment (PPE), such as test sticks and face masks, and medical devices such as respiratory masks, to help hospitals and clinics with the massive shortages . “It was recognized that 3D printing is a viable production technology for medical devices. Previously, there were still many questions about this tech. But as the industry joined forces and within weeks – rather than years – all kinds of new products hit the market. was an important piece of evidence, ” saysLuis Baldez, HP 3D Printing’s senior manager of market development. One of the many 3D printing companies to roll up their sleeves was UNYQ, a manufacturer of 3D printed prostheses for amputees. The company transformed its facilities to start manufacturing medical devices. In particular, it is the strong advantages of 3D printing technology – such as adaptability, scalability, rapid prototyping capabilities and the decentralized nature of 3D printing – that appeal to manufacturers. According tothe Industry Analyst Consensus of CB Insights, 3D printing technology represents a $ 67 billion global market. Moreover, it will become increasingly popular, not only in the manufacturing and processing industry, but also in robotics and the automotive sector.

De onrust over de overname door machines neemt af

Al vóór COVID-19 nam de automatisering toe – of het nu ging om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om bijvoorbeeld de besluitvorming te verbeteren, het implementeren van cobots in productieprocessen, of het inzetten van geautomatiseerde systemen in fulfilmentcentra. Menselijk werk werd in verschillende sectoren dus stukje bij beetje steeds meer geautomatiseerd. Maar sinds het begin van de pandemie heeft de automatisering een enorme vlucht genomen. Tegelijkertijd lijkt de ongerustheid over de overname door machines langzaam maar zeker af te nemen. Vooral nu we zo gefocust zijn op het minimaliseren van fysiek contact om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om deze wereldwijde gezondheidscrisis het hoofd te bieden, stonden veel bedrijven voor complexe zakelijke dilemma’s. Moesten ze hun fabrieken openhouden en het risico lopen dat werknemers ziek zouden worden, of moesten ze hun mensen naar huis sturen en alle werkzaamheden volledig stilleggen? Het is in veel gevallen kiezen tussen twee kwaden. Bedrijven als Amazon en Tesla kregen scherpe kritiek te verduren omdat ze hun fabrieken openhielden en daarmee ‘de veiligheid van hun personeel in gevaar brachten’. In veel gevallen heeft automatisering gelukkig oplossingen kunnen bieden om de assemblagelijnen operationeel te houden en productieprocessen te optimaliseren zonder de veiligheid van de werknemers in gevaar te brengen. En nu het ernaar uitziet dat de social distancingmaatregelen voorlopig van kracht zullen blijven, ook na de pandemie, is de kans groot dat nog meer bedrijfstakken automatisering zullen gaan prioriteren en lijkt de bezorgdheid over ‘robots die alles overnemen’ steeds meer weg te ebben. “Nu we ons midden in een periode bevinden van massale banenverliezen die niet veroorzaakt zijn door automatisering, is de vraag: hoe kan automatisering ons herstel versnellen en ons beschermen tegen toekomstige pandemieën?” schrijft Shahin Farshchi voor Forbes.

Tele-leiderschap en e-samenwerking 

Het uitbreken van de pandemie heeft wereldwijd plotselinge dramatische veranderingen teweeggebracht in de manier waarop bedrijven werken en de social distancingmaatregelen hebben ertoe geleid dat tele-leiderschap en e-samenwerking in de meeste sectoren noodzakelijk werd. Deze wereldwijde schok en de veranderingen die daarmee gepaard gaan – waardoor we ons moeten aanpassen om niet ten onder te gaan – is langzaam maar zeker het ‘nieuwe normaal’ geworden; iets dat naar verwachting zelfs na de pandemie zo zal blijven. En in onze nieuwe werkomgevingen met de bijzondere, flexibele werkregelingen zullen leiderschap en samenwerking nooit meer hetzelfde zijn. Bedrijfsleiders moeten niet alleen nieuwe manieren vinden om de productiviteit op peil te houden, ze moeten ook hun teams, die steeds meer op afstand werken, door deze onzekere tijden loodsen en ervoor zorgen dat de bedrijfscultuur in stand gehouden wordt. Het is belangrijk om met verschillende mogelijkheden te experimenteren en technologie in te zetten, niet alleen als hulpmiddel om samen te werken, maar ook om sociale contacten te onderhouden. 

Door teamleden toegang te geven tot systemen en data waarmee ze hun vooruitgang kunnen meten terwijl ze naar gemeenschappelijke doelen toewerken, vergroot je de autonomie van werknemers en zorg je ervoor dat je bedrijf wendbaarder wordt. Tegelijkertijd is het belangrijk om nieuwe, externe bedrijfsculturen te creëren. Bijvoorbeeld door middel van hangouts of meetings die alleen bedoeld zijn om te socializen en in contact te blijven, dus zonder zakelijke agenda. Dit zal de communicatie en verstandhouding van de teamleden onderling verbeteren, wat weer leidt tot meer motivatie, betere moraal en een optimalere samenwerking. Een ander belangrijk onderdeel van effectief e-leadership is het aanmoedigen van opbouwende kritiek en input met betrekking tot het leiderschap van het bedrijf. Dit kan worden bereikt door virtuele meetings te organiseren waarin medewerkers worden aangemoedigd vragen te stellen en hun mening te geven. Transparante communicatie zorgt ervoor dat werknemers zich gewaardeerd voelen en voorkomt het ontstaan van aannames en speculaties over de toekomst van het bedrijf in deze onzekere tijden. Het is belangrijk voor virtuele leiders om open te communiceren en in de schriftelijke communicatie ook empathie en begrip tot uitdrukking te brengen om betrokkenheid, motivatie en moraal onder de teamleden te stimuleren.

Hoewel de pandemie uiteindelijk tot een einde zal komen, zullen we nog lang te maken hebben met de effecten op de manier waarop we (samen)werken en leidinggeven. Daarom is solide virtueel leiderschap nu belangrijker dan ooit. In het nieuwe normaal is effectief samenwerken en leiderschap met aandacht cruciaal. Hiervoor zijn echter ook aanpassingsvermogen en de bereidheid om te leren en te falen onmisbaar. 

Bestaande businessmodellen opnieuw onder de loep

We moeten niet alleen kijken naar onze directe bedrijfsprocessen en de manier waarop we met onze werknemers samenwerken en onze bedrijven leiden, soms moeten zelfs onze bestaande businessmodellen volledig op de schop om te overleven en succesvol te blijven in onze nieuwe, post-pandemische toekomst. 

Een voorbeeld is de verschuiving van een korte en beperkte, op advertenties gebaseerde focus naar een totaal ander langetermijnmodel – zoals in het geval van Spotify. Voor de start van de pandemie, was de muziekstreaminggigant in feite de tussenpersoon bij het leveren van muziek en voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van gratis gebruikers die naar advertenties luisterden. En het leek erop dat dit – zij het beperkte – businessmodel de ontwikkeling en groei van het bedrijf de komende jaren zou ondersteunen. Maar de pandemie leidde tot een situatie waarin grote adverteerders hun budgetten moesten terugschroeven, waardoor het voorheen winstgevende businessmodel van Spotify vrijwel nutteloos werd, met enorme omzetverliezen als gevolg. Het bedrijf besloot vervolgens om een voorbeeld te nemen aan de succesformule van Netflix. De streaminggigant slaagde erin slim te schakelen en ook eigen content te produceren, zoals bijvoorbeeld podcasts. Deze verschuiving bleek enorm succesvol te zijn. Hoewel Spotify waarschijnlijk nooit een eigen platenlabel zal creëren, is deze aanpassing in het businessmodel niet alleen briljant maar ook goed voor de langetermijnomzet en -bedrijfsgroei.

Flexibiliteit is een andere belangrijke factor voor succes in moeilijke tijden. Economische neergang of volatiliteit, ontwrichtende technologieën en wereldwijde concurrentie zijn allemaal factoren die meer innovatie, wendbaarheid en flexibiliteit vereisen om je snel aan onverwachte omstandigheden te kunnen aanpassen. Een goed voorbeeld van een flexibel en sociaal businessmodel is het Amerikaanse (zonne)brillen-bedrijf Warby Parker. Het bedrijf maakt geen gebruik van een tussenpersoon en levert direct aan de eindgebruiker. En om mensen in nood te helpen, wordt voor elke verkochte bril een bril gedoneerd. Warby Parker stuurt klanten meerdere brillen om te passen. De brillen die de klant niet wil kunnen weer teruggestuurd worden. Het businessmodel van Warby Parker was een groot succes, maar door de pandemie moest het bedrijf snel omschakelen en experimenteren met virtuele probeertechnologie om fysiek thuis passen uit te faseren en de verzendkosten te minimaliseren. Het bedrijf ontwikkelde bovendien een app voor oogtesten. Via deze app kunnen klanten in contact komen met een oogarts die op afstand brilvoorschriften kan uitschrijven. Dave Gilboa, co-CEO en medeoprichter van Warby Parker, vertelt : “En om te helpen voldoen aan de enorme vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn we begonnen met de distributie van mondmaskers, jassen, gezichtsschermen, handschoenen en hulpkits aan gezondheidswerkers en gemeenschappen in risicolanden”.  

Door de pandemie is de noodzaak voor bedrijven om zich aan te passen en wendbaarder te worden enorm toegenomen. Ook zijn verschillende trends door de wereldwijde noodsituatie in een stroomversnelling terechtgekomen, zoals thuiswerken, afhaal- en bezorgdiensten, online retail en telegeneeskunde. Dit heeft geleid tot de snelle opkomst van Everything-as-a-service of XaaS. XaaS omvat elke activiteit, proces of functie die als een dienst kan worden geleverd, zoals software, data, infrastructuur, platforms of ervaringen. XaaS bevindt zich in een door COVID gestimuleerde stroomversnelling met een verwachte marktwaarde van maar liefst $344,3 miljard in 2024. In dit COVID-tijdperk worden producten, diensten en ervaringen steeds meer rechtstreeks naar de klant gebracht en/of via het internet geconsumeerd. Het is van cruciaal belang om de merkwaarden af te stemmen op die van de klanten, en te beseffen dat hun waarden door de pandemie op hun kop zijn gezet. Ook moeten we ons realiseren dat klanten nu veel meer controle hebben over de koopcyclus. Volgens de Everything-as-a-Service (XaaS) Study van Deloitte’s blijft de overgang naar XaaS het ondernemingslandschap aanhoudend transformeren. Acht op de tien gebruikers zijn het erover eens dat de pandemie de overstap van hun organisatie naar XaaS heeft versneld, en 55 procent geeft aan dat hun organisatie door de crisis meer in XaaS investeert dan eerder gepland. Daarnaast is 86 procent van mening dat hun organisatie met XaaS beter kan reageren op de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt op het gebied van bedrijfsvoering en personeel, en is 88 procent van mening dat XaaS in de herstelfase na de pandemie ook cruciaal zal zijn.

Een pleidooi voor blijvend investeren in innovatie

In het begin van de pandemie investeerden IT-leiders wereldwijd ongeveer $15 miljard (per week!) extra in technologie om een veilige overgang naar thuiswerken mogelijk te maken, aldus de Harvey Nash/KPMG CIO Survey – een van de grootste stijgingen in technologie-investeringen ooit. Uit een onderzoek van McKinsey & Company blijkt echter dat veel andere organisaties momenteel geen prioriteit geven aan investeringen in technologie en innovatie, maar zich in plaats daarvan richten op het minimaliseren van risico’s en het besparen van financiële middelen. Ze willen zich voornamelijk focussen op solide kansen en verder ‘afwachten’ tot er meer duidelijkheid is. Het is nu echter overduidelijk geworden dat wat een bedrijf vóór de pandemie succesvol maakte, nu misschien niet meer van toepassing of mogelijk is, en veel bedrijven zullen niet op dezelfde voet verdergaan als vóór de coronacrisis. En daar zijn vele redenen voor, zoals feiten of veronderstellingen die de basis vormden van voorspelbare en stabiele groei – feiten en veronderstellingen die nu misschien niet langer relevant zijn. Of klanten die hun financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Of veranderende regelgevingskaders die wellicht nieuwe mogelijkheden hebben gecreëerd. 

De pandemie heeft de ontwrichtende krachten van digitalisering en innovatie aanzienlijk versneld en geïntensiveerd. Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld overgestapt op verschillende vormen van digitale klantenbinding en samenwerking tussen werknemers, en ontdekken dat digitale en virtuele technologie dingen mogelijk maken die voorheen bijna ondenkbaar waren. Dankzij deze verschuiving kunnen ook kleinere startups nu met veel grotere bedrijven concurreren. Bedrijven die deze verschuivingen en de kansen die ze bieden begrijpen, kunnen aanzienlijke langetermijnvoordelen behalen. Sterker nog, de geschiedenis leert dat organisaties die zich voor en tijdens een crisis op innovatie bleven focussen succesvoller uit deze crises kwamen en zelfs op de lange termijn beter presteerden en groeiden.

De opkomst van inspirerende lockdown-businessideeën 

Terwijl 2020 en de eerste paar maanden van dit jaar ongekende economische ellende hebben veroorzaakt, zijn er door de pandemie voor sommigen juist nieuwe kansen ontstaan. Het is eigenlijk niets nieuws; bedrijven die opstarten in tijden van crisis. Sterker nog, sommige van de grootste merken die we vandaag kennen zijn tijdens een recessie opgestart, zoals General Motors, Microsoft, FedEx en Burger King, om er maar een paar te noemen. Zelfs nu, tijdens deze razende pandemie, maken verschillende landen een startup boom door. En dat is niet echt verwonderlijk, want we weten allemaal: noodzaak is de moeder van uitvinding. En recessies veroorzaken problemen die om (nieuwe) oplossingen vragen. John Haltiwanger, econoom aan University of Maryland die met het US Census Bureau heeft samengewerkt om onderzoek te doen naar de oprichting van nieuwe bedrijven, vertelt: “Aan het begin van de pandemie lieten de cijfers zien wat je zou verwachten: een ineenstorting van het aantal aanvragen voor het starten van een nieuw bedrijf. Maar na zes weken begonnen de cijfers te stijgen. In het begin moesten we dubbelchecken of de gegevens wel klopten. We hadden zoiets van, wat is hier aan de hand? Maar de aanvragen bleven maar binnenkomen”. 

Several new entrepreneurs say : “It was a moment of sinking or swimming”, “the lockdown caused a fire in my stomach”, and “I thought, I have nothing to lose”. While we can safely assume that many new startups have emerged from the desperation to generate an income after losing a job, this has not necessarily been the case with all new ventures. The lockdowns also provided unique opportunities to explore ideas that had previously been just a dream, forced people to look at their long-term goals and priorities, and gave people time, space, and clarity of mind to finally take steps to follow their passion.

Van reisleider tot bezorger van biologisch voedsel

De Britse startup Ashdown Organics is een goed voorbeeld. Als gevolg van de chaos van de pandemie kon oprichter Oliver Loveday zijn vorige werk als expeditieleider in adventure travel voor de Himalaya en de Kilimanjaro niet meer voortzetten. Loveday moest snel omschakelen en een nieuwe manier vinden om in zijn levensonderhoud te voorzien. Aangezien hij eerder in de wijnindustrie had gewerkt en een aantal jaren in Frankrijk had doorgebracht, lag een terugkeer naar zijn liefde voor eten en drinken het meest voor de hand. Nadat hij enkele noodvoedselpakketten van een boerderijwinkel bij mensen in quarantaine had bezorgd, ontdekte hij een nieuwe niche. Al snel was er een toenemende vraag naar zijn zorgvuldig geselecteerde dozen met lokale producten van klanten uit heel Londen en Sussex. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. Ashdown Organics bezorgt nu elke week meer dan 70 pakketten met groenten en fruit, versgebakken producten en bloemen.

L’Oréal lanceert apparaat voor het printen van make-up

Het nieuwe, gepersonaliseerde make-upconcept Perso van cosmeticagigant L’Oréal is een 3-in-1-apparaat dat thuis lippenstift, foundation en huidverzorging print op basis van persoonlijke voorkeur, huidanalyse en omgevingsfactoren. Met het systeem kunnen klanten via augmented reality (AR) op hun mobiele telefoon de perfecte lippenstift of foundationkleur kiezen, waarna ze het product zelf thuis kunnen maken met een printer die de make-up met speciale kleurencartridges mengt. “Eerst maakt de klant met de Perso-app een foto van het gezicht. De app gebruikt AI om donkere vlekken, grote poriën of rimpels te identificeren. Vervolgens verwerkt de app locatiegegevens om omgevingsfactoren die invloed op de huid hebben te integreren, waaronder vervuiling, pollen en UV-index. Ten slotte vult de gebruiker huidverzorgingsdoelen in, zoals het verwijderen van donkere vlekken. De gegevens worden in een aangepaste formule verzameld en met behulp van de cartridges met drie ingrediënten creëert het apparaat het eindproduct en geeft deze af in een dosis voor eenmalig gebruik. Het apparaat voorspelt wat je huid nodig heeft en maakt het voor je, zonder dat je eerst allerlei artikelen hoeft te googlen over hoe je je huid het beste kunt verzorgen en beschermen”, schrijft Leah Prinzivalli voor het tijdschrift Allure. Doordat de AI continu leert worden cosmetica-ervaringen steeds verder gepersonaliseerd, dus hoe langer het apparaat wordt gebruikt, des te nauwkeuriger zijn de resultaten. De eerste Perso-versie werd gelanceerd op CES 2020. Sindsdien heeft het bedrijf het concept verder ontwikkeld en geperfectioneerd en lanceert het binnenkort een bètaversie voor $299. Met deze prijsstelling, evenals de YSL-branding, mikt de cosmeticagigant duidelijk op de high-end markt. Net als bij de meeste andere bedrijven, heeft de pandemie L’Oréals afhankelijkheid van e-commerceverkoop enorm vergroot. De online inkomsten van het bedrijf zijn in 2020 dan ook met meer dan 60 procent gestegen en vertegenwoordigen 26,6 procent van de totale omzet. Lubomira Rochet, Chief Digital Officer van L’Oréal, vertelt dat het doel is dat e-commerce 50 procent van de totale omzet van het bedrijf zal gaan uitmaken.

Milieuvriendelijke, houten producten online

Geboren uit de wens om “een merk te creëren met een visie om een einde te maken aan de plasticrevolutie en de wegwerpmentaliteit van onze generatie”, werd in 2019 het Wood Life Project gelanceerd. Het bedrijf maakt prachtige, innovatieve en praktische houten producten en verkoopt deze aan eco-bewuste gezinnen. Binnen een jaar leverden de oprichters, het echtpaar Hazel en Jimmy Russell, hun producten aan 45 retailers en hadden ze zakelijke onderhandelingen met verschillende grote merken. Maar met de komst van de pandemie kwamen al deze ontwikkelingen tot stilstand. Ze gebruikten deze onderbreking om hun focus te richten op online verkoop. Dit deden ze via hun eigen website en online marktplaatsen en door het publiceren van blogs en het plaatsen van berichten op social media platforms, waarmee ze hun naamsbekendheid en de verkoop wisten te stimuleren. “We hebben een manier gevonden om ons bedrijf op een open manier en meer sociaal en milieubewust te runnen en dit is een manier die geen afbreuk doet aan onze winstgevendheid”, vertelt Hazel Russell. Ondertussen is het Wood Life Project gecertificeerd door de Forest Stewardship Council en Grown in Britain, en hoopt het binnenkort bovendien B-Corp gecertificeerd te worden.

Wijn uit blik

Mark Woollard, deel van een groep vrienden uit East London in het VK, en medeoprichter van de startup Hun, vertelt: “We hielden van het gemak en de milieuvoordelen van blikjes, maar konden op de Britse markt geen wijn in blik vinden met dezelfde kwaliteit en smaak als gebottelde wijnen”. De vrienden besloten hun bedrijf te starten zonder enige ervaring in de drankenindustrie. Ze slaagden er echter wel in om een professioneel team samen te stellen via hun netwerk met connecties als James Bailey, uitvoerend directeur van Waitrose, Andy Shaw, voormalig directeur van Redbull, en Formule 1-coureur David Coulthard. De wijnen worden geleverd door de Zuid-Afrikaanse exporteur Origin Wines en zijn afkomstig uit de beroemde wijnstreek Stellenbosch. De wijnen zijn allemaal veganistisch en fairtrade en worden ingeblikt in het Verenigd Koninkrijk. “Het team had nooit verwacht middenin een wereldwijde pandemie te kunnen lanceren, maar het doel van ons merk is communities ontwikkelen op basis van entertainment en support, dus er was eigenlijk geen beter moment om deze waarden in de praktijk te brengen”. We hadden gepland om op festivals te lanceren, maar toen alle evenementen werden afgelast, moesten we onze strategie helaas wijzigen”. David Coulthard voegt toe: “Er was nog steeds veel snobisme rond wijn in blik. Met Hun hopen we de industrie wakker te schudden en te bewijzen dat wijn in blik net zo goed kan zijn als wijn in een fles, of zelfs beter”. Het team voerde een ironische campagne waarin de spot werd gedreven met de lancering van een nieuw product tijdens de lockdowns, met slogans als: “Kijk iedereen! We hebben net een nieuwe wijn gelanceerd. Iemand interesse? Nee? Niemand?” en een campagne waarin gratis wijn wordt aangeboden aan mensen van wie de verjaardag, het jubileum of het huwelijksfeest als gevolg van de pandemie niet op de oorspronkelijk geplande manier gevierd kon worden.

Zelfs in tijden van beperking zijn er kansen in overvloed

Nu we de overgang lijken te maken naar een wereld die – althans voorlopig – minder open en minder vrij is, met maatregelen die in de nabije toekomst waarschijnlijk overal ter wereld van kracht zullen blijven, zullen er tegelijkertijd ook veel nieuwe kansen op ons pad komen. 

De pandemie heeft ons bijvoorbeeld laten zien dat dingen gemakkelijk kunnen worden veranderd, mits de stimulans ervoor sterk genoeg. De crisis heeft veel bedrijven gedwongen om rigide bureaucratische systemen, trage procedures en ouderwetse hiërarchieën te doorbreken. De coronacrisis heeft ons ook laten zien dat het mogelijk is procedures over te slaan of te versnellen, regels te wijzigen en sneller beslissingen te nemen. Het heeft ons bovendien doen beseffen dat werknemers op afstand productief kunnen werken, zonder enig direct toezicht. Sterker nog, de pandemie biedt talloze mogelijkheden, niet alleen wat nieuwe innovaties betreft, maar ook op het gebied van het veranderen van diepgewortelde overtuigingen en gewoonten. De snelle gewijzigde regels hebben het pandemische leven voor iedereen een beetje gemakkelijker gemaakt. Het heeft startups geholpen met het lanceren van hun bedrijf en bestaande bedrijven helpen innoveren. Het heeft geleid tot nieuwe oplossingen om bedrijfsactiviteiten gaande te houden en klanten op andere manieren van dienst te zijn. En we verwachten dat de rimpeleffecten van deze veranderingen diepgaand en langdurig zullen zijn. 

De pandemie heeft ons ook de zeldzame en waardevolle kans geboden om te zien hoe een ander levenstempo en een getransformeerde economie eruit zouden kunnen zien – een economie die minder gericht is op consumptie en groei en in plaats daarvan trager, schoner en duurzamer is. Het stelt ons in staat onze bedrijven en ons leven zodanig te heroverwegen en te reorganiseren dat deze minder impact hebben op onze planeet. Het biedt ons ook een waardevolle kans om een bescheidener rol aan te nemen en te aanvaarden dat we over veel dingen gewoon echt geen controle hebben. En hoe langer deze wereldwijde crisis duurt, des te groter is de kans dat we mogelijkheden ontwikkelen om onze diepgewortelde gewoonten en overtuigingen blijvend te veranderen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!