Top 6 door corona geïnspireerde innovaties met langetermijnwaarde

De verwachting is dat veel innovaties die uit deze wereldwijde crisis voortkomen langetermijnwaarde hebben en tot ver in de toekomst zullen blijven bestaan
Industries: Covid-19
  • De pandemie als vruchtbare voedingsbodem voor innovatie
  • Educatief kinderspeelgoed combineert digitaal en fysiek spel
  • Waterbubbels inspireren drijvende coworking-ruimte
  • AI-app screent voor COVID-19 door naar je stem te luisteren
  • Het inzetten van robots voor interactie met coronapatiënten
  • Zelfrijdende tram biedt veilig post-pandemisch openbaar vervoer
  • Pandemie-bestendig zelfvoorzienend stadsconcept 
  • Mensen zijn gemaakt om problemen op te lossen

Hoewel we ons allemaal bewust zijn van de gevolgen van het coronavirus, zowel wat betreft de directe slachtoffers als de verwoestende effecten van de beperkende maatregelen, is er ook veel goeds uit de aanhoudende pandemie voortgekomen. Het heeft bijvoorbeeld geleid tot verschillende innovaties die waarschijnlijk nog lang na het verdwijnen van de pandemie zullen blijven bestaan.

De pandemie als vruchtbare voedingsbodem voor innovatie

Tijden van crisis bieden vaak ook kansen. Veel bedrijven die we vandaag kennen zijn tijdens een crisis opgericht, zoals General Motors, Hewlett-Packard, Burger King, FedEx, Microsoft, Uber en Airbnb. De verwachting is dat veel innovaties die het resultaat zijn van deze wereldwijde crisis ook op de lange termijn hun waarde behouden en in de toekomst zullen blijven voortbestaan. En terwijl de pandemie evolueert blijven technologische innovaties zich vermenigvuldigen. Enkele voorbeelden zijn het inzetten van drones, robots en kunstmatige intelligentie voor de handhaving van de coronamaatregelen en om de ontwikkeling en de verspreiding van het virus te monitoren. Of denk bijvoorbeeld aan nanotech, synthetische biologie en genbewerking – technologieën die een versnelde ontwikkeling hebben doorgemaakt om diagnostiek, behandelingen en vaccins te verbeteren. En 3D-printtech en open-source-technologieën hebben een belangrijke rol gespeeld bij het voorzien in de snelgroeiende behoefte aan medische benodigdheden als mondmaskers, ademhalingsfilters en speciale ventilatoren. Nu we onderweg zijn naar een post-pandemische wereld, zullen we ons moeten realiseren dat virussen altijd onderdeel van ons leven zullen zijn en manieren moeten vinden om hiermee te leren leven. De innovaties die in dit artikel de revue passeren kunnen ons daarbij helpen.

Educatief kinderspeelgoed combineert digitaal en fysiek spel

Het Classbox interactieve videohardwaresysteem werd door KidX ontwikkeld als reactie op de COVID-crisis om onderwijs voor kinderen te verbeteren. Dit deed het bedrijf door online en offline leer- en speelervaringen met behulp van multimodale AI met elkaar te combineren. De Classbox bestaat uit fysiek speelgoed en een hardwareboard dat je zowel op Android-apparaten als iPads kunt aansluiten. “Wij geloven dat we door digitaal en fysiek spelen met elkaar te combineren de ontwikkeling, het plezier, de nieuwsgierigheid en het leren van een kind kunnen maximaliseren”, vertelt een woordvoerder van KidX. Nu docenten en leerlingen digitaal leren overal ter wereld hebben omarmd zal de Classbox na verwachting ook na de pandemie aan de onderwijsbehoeften van kinderen blijven voldoen. Veel andere digitale oplossingen hebben geen opties voor de fysieke, multi-sensorische interactie die nodig is voor een goede ontwikkeling en optimaal leren van kinderen. KidX Classbox is ontworpen voor kinderen van 3-8 jaar. Het biedt mogelijkheden voor interactief leren met videomateriaal, rekenen op basis van Montessori-leerprincipes en hersen- en logica-training gebaseerd op onderzoek van het National Institute of Health en Harvard University.

Waterbubbels inspireren drijvende coworking-ruimte

Met waterbubbels als uitgangspunt, geïnspireerd door de natuurlijke schoonheid van Krakau en als antwoord op de noodzaak om na de pandemie terug te keren naar sociale interactie, heeft de Poolse ontwerper Agnieszka Białek een drijvende coworking-ruimte ontworpen met onze nieuwe realiteit in gedachten. De conceptstructuur heet ‘Enclaves aan de Vistula-rivier’ en bestaat uit individuele werkplekken die, wanneer ze met elkaar gecombineerd worden, een soort drijvende celstructuur vormen. De coworking-ruimte is ontworpen met flexibiliteit in het achterhoofd. De individuele elementen kunnen namelijk op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden of hun locatie op de rivier veranderen. De wortelsystemen van waterlelies waren de inspiratie voor de manier waarop de drijvende structuren op de bodem van de rivier moeten worden verankerd. De onregelmatig gevormde bubbels komen in de buurt van het wereldberoemde Wawel-kasteel te liggen, en ondanks het enorme contrast tussen het kasteel en de coworking-constructie, past deze laatste perfect in de rivieromgeving. Om de unieke drijvende bestemming zo privé en ecologisch mogelijk te maken zijn de werkplekken alleen door middel van een kajak toegankelijk. Paula Fronc, project- & PR-manager bij Monolight Studio vertelt: “Het creatieve proces werd geleid door ecologische waarden, met name de degradatie van natuurlijke ecosystemen. Het is belangrijk dat natuur en architectuur naast elkaar bestaan. Ook afstand kunnen houden en de aanwezigheid van ruimtelijkheid zijn belangrijke factoren die in de post-COVID-realiteit gewenst zullen zijn.” De structuren bestaan ​​momenteel uit virtuele 3D-modellen die in slechts enkele dagen met recyclebare materialen kunnen worden geprint. Fronc zegt: “Vanwege de duur van de coronaviruspandemie is werken op afstand de norm geworden voor veel bedrijven. In de toekomst zouden werknemers moeten kunnen beslissen waar en wanneer ze werken. Omdat veel mensen het thuiswerken inmiddels een beetje zat zijn, zullen sommigen er de voorkeur aan geven om op een plek te werken die net zo comfortabel, veilig en ontspannend is en privacy garandeert”.

AI-app screent voor COVID-19 door naar je stem te luisteren

Aangezien de coronasymptomen van persoon tot persoon nogal kunnen verschillen, is het niet eenvoudig om besmettingen te detecteren. Het in Israël gevestigde AI-healthtech-bedrijf Vocalis Health ontwikkelt nu pre-screeningoplossingen die technologieën als AI en stemherkenning gebruiken om te bepalen of iemand mogelijk met het coronavirus is besmet. De door AI aangestuurde testapp VocalisCheck van het bedrijf is bij het detecteren van COVID-19 maar liefst 81,2 procent nauwkeurig gebleken. Het doel is om het infectierisico voor zorgmedewerkers bij testfaciliteiten te verminderen en de traditionele tests te bewaren voor mensen met een hoger risico. VocalisCheck werkt op een computer of smartphone en de gebruiker hoeft alleen maar van 50 tot 70 te tellen. Het Vocalis-algoritme filtert 512 kenmerken uit het spraaksample en creëert vervolgens een spectrogram – een visuele representatie van het audiofragment. De AI vergelijkt het spectrogram vervolgens met een beeld dat samengesteld is met behulp van de stemmen van mensen die eerder met het coronavirus besmet zijn geweest en genereert binnen een minuut een waarschijnlijkheidsresultaat. Dit resultaat kan worden gebruikt om te bepalen of de persoon in kwestie ter bevestiging alsnog een traditionele test moet doen. De chief medical officer van Vocalis Health zegt: Het is belangrijk om te onthouden dat VocalisCheck niet bedoeld is om PCR-testen te vervangen. Het is voor screening, niet voor diagnose”.

Het inzetten van robots voor interactie met coronapatiënten

Onderzoekers van Simon Fraser University in Canada, onder leiding van Woo Soo Kim, universitair hoofddocent aan de School of Mechatronic Systems Engineering, hebben twee detectierobots ontwikkeld die vitale statistieken – zoals temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofniveau – kunnen meten. Kim vertelt: “De recente pandemie toont aan dat fysieke interactie tussen zorgmedewerkers en patiënten tot een minimum moet worden beperkt. Er is in de toekomst een mogelijkheid voor sensorrobots om namens zorgverleners essentiële gezondheidsinformatie te meten”. De robots, een humanoïde robot en een robotarm, meten fysiologische signalen. De biomedische elektroden op de vingers van de robotarm detecteren temperatuur, ademhalingsfrequentie, signalen van elektrocardiogrammen (die de hartslag meten) en die van elektromyogrammen (die signalen van spierbewegingen meten). De humanoïde robot kan ook zuurstofniveaus controleren, wat belangrijk is bij het monitoren van patiënten met ernstige symptomen. Op dit moment kunnen de robots alleen passief patiëntinformatie verzamelen, maar Kim voorziet dat AI-robots in de komende tien jaar de verzamelde gegevens ook kunnen verwerken, medicatie kunnen voorschrijven, interactie kunnen hebben met patiënten en zelfs medisch personeel kunnen assisteren met het autonoom verzamelen van patiëntinformatie.

Zelfrijdende tram biedt veilig post-pandemisch openbaar vervoer

De in Hongkong gevestigde Ponti Design Studio, opgericht door de Italiaanse ontwerper Andrea Ponti, heeft een autonome dubbeldekkertram ontwikkeld om inwoners van de stad aan te moedigen na de pandemie weer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het elektrische tramconcept heeft de naam ‘Island’ gekregen en bevat zelfrijdende technologie. Deze helpt bij het optimaliseren van de binnenruimte van de tram, verbetert de veiligheid aan boord en maakt het managen van de reistijden eenvoudiger. De tram heeft een contactloze in- en uitgang en de zittingen zijn in cirkelvorm naar buiten gericht om contact tussen passagiers te minimaliseren. Grote LED’s optimaliseren de zichtbaarheid in allerlei weersomstandigheden en de intrekbare connector van de tram maakt snel opladen bij tramhaltes mogelijk. De tramhaltes zijn aan beide zijden open, waardoor de passagiers gemakkelijk kunnen doorstromen. Daarbij worden ze geholpen met grafische afbeeldingen die het instap- en betaalproces vóór het instappen begeleiden. “Deze [concepttram] is vooral belangrijk in een dichtbevolkte stad als Hong Kong waar social distancingregels niet eenvoudig in acht genomen kunnen worden”, zegt Ponti. “Mensen uit elkaar houden is natuurlijk niet de bedoeling. In plaats daarvan moeten we openbare ruimten opnieuw onder de loep nemen en een naadloze, geïntegreerde en effectieve ontwerpbenadering hanteren. Ik denk dat ontwerpers tijdens en na de pandemie allerlei verschillende nieuwe manieren zullen bedenken waarop we openbare ruimten kunnen gebruiken”.

Pandemiebestendig en zelfvoorzienend stadsconcept 

Het Self-Sufficient City-concept, een project van het in Barcelona gevestigde Guallart Architects, werd tijdens de lockdowns ontworpen om een ​​nieuwe levensstandaard te creëren, gemeenschappen te helpen pandemieën te doorstaan ​​en om natuurrampen te beheersen, zoals extreme weersomstandigheden die door de opwarming van de aarde veroorzaakt worden. Het project werd geselecteerd als winnaar van de categorie ‘woningen en gemeenschappen’, als onderdeel van een internationale ontwerpwedstrijd voor de nieuwe groene stad Xiong’an New City, die 130 kilometer ten noorden van Beijing gevestigd moet worden. In de Self-Sufficient City komen appartementen voor meerdere generaties en worden bovendien kantoren en winkels gebouwd. Er komen regenwateropvangsystemen, gebouwen met groendaken, woningen met zonnepanelen, velden met vlinder- en bijenvriendelijke bloemen, gedeelten voor het kweken van groenten en fruit, vogelnestkastjes en allerlei andere zaken die belangrijk zijn voor een bloeiende circulaire bio-economie. Drones zorgen voor de bezorging van goederen en de straten van de stad bieden voorrang aan voetgangers, fietsers en elektrische taxi’s. De Self-Sufficient City zal ook de thuisbasis zijn van kleine digitale fabrieken die 3D-printtechnologie gebruiken voor het vervangen van kapotte of ontbrekende items in het geval van een disruptie van de supply chain. “We kunnen niet doorgaan met het ontwerpen van steden en gebouwen alsof er niets is gebeurd. Ons voorstel komt voort uit de noodzaak om oplossingen te bieden voor de verschillende crises die tegelijkertijd op onze planeet plaatsvinden. Wij willen een nieuw stadsleven creëren dat gebaseerd is op de circulaire bio-economie en steden en gemeenschappen weerbaarder zal maken”, aldus Vicente Guallart, de oprichter van Guallart Architects.

Mensen zijn gemaakt om problemen op te lossen

Een crisis moedigt mensen aan om de wereld op een andere manier te bekijken. Het rekent af met de aannames waarop ons dagelijks leven ooit is gebouwd en biedt toegang tot een ander soort wereld – een wereld waarin we oplossingen kunnen creëren die zijn geïnspireerd door eigenschappen die we in ‘normale’ tijden niet zo vaak tegenkomen, zoals welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, vindingrijkheid en veerkracht. Het afgelopen jaar heeft ons (weer) doen beseffen dat mensen heel goed zijn in het oplossen van problemen. En vooral nu gemeenschappen overal ter wereld worstelen met de uitdagingen van de pandemie zien we overal innovaties de kop opsteken. Wist je dat uitvindingen als de gloeilamp, het wiel en de drukpers ook ontstaan zijn als antwoord op – of oplossing voor – gecompliceerde uitdagingen? En dit zijn zeker geen eendagsvliegen gebleken. Sterker nog, ze hebben ons leven volledig veranderd en wie weet hebben de innovaties die in dit artikel worden genoemd wel dezelfde langetermijnwaarde.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!