Trends die de Toekomst van Overheid Vormgeven
Overheidsinstanties maken steeds meer gebruik van de nieuwste technologieën om betere diensten te leveren aan de bewoners van hun voortdurend groeiende steden. Denk bijvoorbeeld aan tech trends als big data, het Internet of Things (IoT), robots en kunstmatige intelligentie (KI).
Om slimme steden te kunnen creëren, worden miljoenen apparaten, machines en sensoren met elkaar en met het Internet of Things verbonden. Het begint namelijk allemaal met het verzamelen van informatie. Sensoren, camera's en GPS-trackers voeden slimme algoritmes met de informatie die nodig is om cruciale beslissingen te nemen. Hierdoor kunnen overheden files voorkomen, luchtvervuiling verminderen en de misdaadcijfers verlagen. Sensoren worden ook gebruikt om de watervoorzieningsnetwerken en elektrische netwerken te monitoren, zodat de overheid deze infrastructuur kan optimaliseren.
Slimme algoritmes worden ook gebruikt om bijvoorbeeld politiepatrouilles aan te sturen. In het strafrechtsysteem adviseren zij zelfs over de strafmaat. Gezichtsherkenningssystemen helpen veiligheidsdiensten met het identificeren en arresteren van criminelen. Dankzij slimme politiehelmen met virtual reality (VR) en augmented reality (AR) veranderen agenten langzaam maar zeker in heuse Robocops. Sommige overheden – zoals bijvoorbeeld in China – gebruiken sensortech, gezichtsherkenningstechnologie en social media om het gedrag van hun burgers in de gaten te houden.
Nu nieuwe trends en ontwikkelingen de manier waarop overheden publieke diensten leveren opnieuw vormgeven, ziet de toekomst er over het geheel genomen rooskleurig uit. Voor meer informatie en waardevolle artikelen over deze en andere onderwerpen kun je een kijkje nemen op onze blog.